Banner 980x90

Baltijas valstu gleznotāju darbu izstāde "Upe"

11.martā plkst. 15:00 Talsu novada muzejā atklās Lietuvas, Igaunijas un Latvijas mākslinieku darbu izstādi "Upe"; tā būs apskatāma līdz 11. aprīlim.

Šīs izstādes pieci mākslinieki - lietuvieši Antanas Obcarskas, Arvidas Martinaitis un Ģiedre Riškute, igaunis Peters Krosmans un latviete Agnija Ģērmane ir tikušies mākslas simpozijos Lietuvā, Latvijā un Indijā. Sajūtot tuvu un nopietnu attieksmi pret tēmu un visiem vienojoties par augstām profesionalitātes latiņu nostādnēm, radītā izstāde apliecina spēju sadarboties kopīgā projektā.

Talsu muzejs ir pirmais pieturas punkts izstādes gaitām Latvijā. Upe ir ļoti ietilpīgs tēls, pasaules mitoloģijās izplatīts un nozīmīgs simbols. To var sasaistīt gan ar laika un dzīves tecējumu, garīgas enerģijas plūsmu, gan arī kā robežšķirtni vai arī virzību uz attīrīšanos un, protams, nepārtrauktu kustību... Upes tecējumu var uztvert arī kā pilnveides, mainības un radīšanas procesu. Savukārt ūdens mainīgās virsmas attēlojums ir visai tradicionāls un glezniecībā bieži tēlots motīvs; pasaules un arī Latvijas mākslā ir zināmi daudzi hrestomātiski piemēri ( Klods Monē, Viljams Tērners, Jānis Valters, arī daži Talsu mākslinieki ), šķiet, viss jau šai sakarā ir uzgleznots. Taču šīs izstādes idejas traktējums neaprobežosies tikai ar ūdens virsmas attēliem, jo šo virsmu varam taču arī saukt par robežu starp redzamās pasaules virspusi un dziļumu zem tā - dvēseles telpu un vēl dziļāk - prāta un emociju refleksiju, kas ir mākslas mūžīgais pamats.

Ar interesi jāgaida mākslinieku satikšanās šajā izstādē. Zinu, ka tā, pirmkārt, būs spēcīga glezniecība; liekas, ka par lietuviešu ekspresionismu varēsim priecāties pilnā mērā: Kauņas gleznotāji Antanas Obcarskas un Arvidas Martinaitis, gleznotāja no Viļņas Ģiedre Riškute ir Lietuvā labi zināmi šī virziena pārstāvji. Tartu mākslinieks Peters Krosmans izstādei pienesīs grafisko daļu un izstādes kuratores Agnijas Ģērmanes darbos, šķiet, daba būs sasaistē ar cilvēka klātbūtni. Izstādes lielākais pienesums noteikti būs iespēja iepazīt tuvo kaimiņu mākslu labu mākslinieku sniegumā.

Guna Millersone, Talsu novada muzeja galvenā speciāliste mākslas jautājumos

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)