Banner 980x90

Ārstu trūkums un vājais medicīnisko iekārtu resurss neļauj izpildīt valsts nodrošinātās kvotas uz izmeklējumiem

Rīga, 20.aug., LETA. Ārstu trūkums un vājais medicīnisko iekārtu resurss neļauj izpildīt valsts nodrošinātās kvotas uz izmeklējumiem, lai gan tās slimnīcās uz doto brīdi ir pietiekamā daudzumā, intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" stāsta Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis.

Viņš atzina, ka valsts kvotu daudzviet šodien netrūkst, bet trūkst ārstu un ir ļoti vājš slimnīcas medicīnisko iekārtu resurss.

"Slimnīca gribētu veikt vairāk izmeklējumu, bet to liedz novecojusi aparatūra, kas ilgstoši nav atjaunota. Turklāt tā ik pa brīdim iziet no ierindas. Tad iestājas dīkstāve un cieš pacients, jo izmeklēšanu esam spiesti pārcelt uz citu dienu. Šīs lietas mēs šobrīd mēģinām risināt," sacīja Paeglītis.

Tāpēc viņš neslēpa, ka situācija slimnīcā nav tik laba, kā viņš vēlētos kad pirms septiņiem mēnešiem bija uzņēmies slimnīcas vadību. Galvenokārt nepildās ieņēmumi tādā apjomā kā tika plānots, slēdzot līgumu ar Nacionālo veselības dienestu.

"Diezgan liela neizpilde ir ambulatorajā sadaļā - pirmajā pusgadā bija saplānots daudz vairāk izmeklējumu un konsultāciju, nekā ir faktiski. Esam konstatējuši pakalpojumus, ko mēs nespēsim sniegt sākotnēji plānotajā apjomā. Taču ir arī daudz tādu pakalpojumu, ko varam sniegt vairāk, nekā plānots, un kam ir arī pieprasījums," stāsta Paeglītis.

Viņš skaidro, ka lai to sabalansētu, ar RAKUS klīniku un centru vadītājiem ir izveidoti individuālie klīniku plāni darbam līdz gada beigām.

Savukārt runājot par ārstu trūkumu, Paeglītis uzsver, ka slimnīcai trūkst reimatologu un anesteziologu, lai gan piebilst, ka šādu ārstu trūkums ir gandrīz visās valsts un pašvaldību ārstniecības iestādēs.

"Būtu ideāli, ja visās medicīnas jomās būtu pieejams vairāk speciālistu," saka Paeglītis un piebilst, ka tagad reģionālās slimnīcas, lai piesaistītu trūkstošos speciālistus maksā krietni lielākas algas, lai gan to dara arī privātās medicīnas iestādes. Viņaprāt šis apburtais loks noved pie tā, ka, lai cik lielas algas maksātu, reģionālās slimnīcas tik un tā būs spiestas maksāt vairāk, lai piesaistītu pie sevis ārstus.

"Tā kā runa ir par diviem trim speciālistiem, šīs slimnīcas to var atļauties, savukārt universitātes slimnīcai nav naudas, lai maksātu tik lielas algas visiem ārstiem," secina Paeglītis.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)