Banner 980x90

Dālderis: Darbaspēka nodokļus Latvijā varētu mazināt, pašvaldību finansējumu vairs nesaistot ar IIN

Rīga, 15.maijs, LETA. Darbaspēka nodokļus Latvijā varētu mazināt, pašvaldību finansējumu vairs nesaistot ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), trešdien ēnu ekonomikai veltītā konferencē atzina finanšu ministra Jāņa Reira (JV) padomnieks budžeta jautājumos Ints Dālderis (JV).

Atbildot uz klātesošo jautājumu par gaidāmo nodokļu reformu un iespējamu darbaspēka nodokļu mazināšanu, Dālderis atzina, ka šo nodokļu mazināšana būs virziens, kas tiks risināts. "Ja pašvaldību finansējumu varētu atvienot no IIN, tad varētu domāt par darbaspēka nodokļu mazināšanu," sacīja Dālderis.

Savukārt Saeimas deputāts Daniels Pavļuts (AP) pauda pārliecību, ka plānotās nodokļu reformas kontekstā ir jārisina jautājums ar grūtībām administrēt nodokļus, kā arī ar neapliekamā minimuma palīdzību mazināt mazo algu likmes.

Vienlaikus Pavļuts atzina, ka ēnu ekonomikas ierobežošanai ir pāris ātri piemērojami un efektīvi risinājumi, proti, piemērot maksimāli daudz nozarēm pievienotās vērtības nodokļa apgriezto maksāšanas kārtību, ieviest elektroniskā darījuma reģistrāciju, kā arī ierobežot skaidras naudas apriti.

LETA jau vēstīja, ka Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) valdība patlaban neveiks izmaiņas iepriekšējā premjera Māra Kučinska (ZZS) veiktajās izmaiņās nodokļos, tomēr līdzšinējā valdība sarunas par izmaiņām nodokļu pamatnostādnēs sāks diskusijas 2020.gada sākumā.

Iepriekš Reirs intervijā aģentūrai LETA pauda, ka visas valdību veidojošās partijas ir panākušas izpratni, ka nodokļus varētu mainīt vienreiz četros gados, kamēr darbojas konkrētā valdība un parlaments. "Šāda pieeja ir atbalstāma, lai nebūtu situācijas, ka ikreiz, kad budžetā pietrūkst naudas, tiek veiktas pēkšņas izmaiņas nodokļos. Valdības vadītājs arī uzsver, ka svarīga ir pārmantojamība, proti, mēs uzņemamies iepriekšējās saistības - gan to, kas tika iebalsots budžetā, gan arī nodokļu jomā. Tāpēc arī dosim iepriekšējās valdības sāktajai nodokļu reformai trīs gadus un vēlāk to izvērtēsim," teica ministrs.

Plānots, ka no 2020.gada sākuma līdz vidum valdība ar sociālajiem partneriem un uzņēmēju organizācijām spriedīs par iespējamām izmaiņām nodokļos. "Patlaban vēl nevaru konkrēti pateikt, kādas tieši izmaiņas gaidāmas. Tiesa, redzu atsevišķus iespējamus uzlabojumus, kam nebūtu būtiska ietekme uz uzņēmējdarbības vidi. Viens risināms jautājums ir darbaspēka nodokļu uzskaite un apmaksa, bet otrs ir jautājums par ziedojumiem nevalstiskajām organizācijām, kurām patlaban ir problemātiski piesaistīt ziedojumus," sacīja Reirs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)