Banner 980x90

Kā investēt naudu?

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Naudas ieguldīšana prasa ne tikai līdzekļus, bet arī zināšanas un prasmes, lai investētu naudu pareizajos projektos un ieguldījumi nepārvērstos zaudējumos. Katrs no investīciju veidiem atšķiras, tomēr ir arī vienojošie faktori, kas jāievēro jebkuru ieguldījumu gadījumā.

Izvērtējot investīciju iespējas, daudziem rodas ne tikai jautājums, kur, bet arī kā investēt naudu, jo finanšu shēmas un ieguldījumu veidi atšķiras gan pēc to darbības principa, gan peļņas gūšanas ātruma un apjoma. Pateicoties tehnoloģiju attīstībai, varam sākt investēt pat ar telefona starpniecību, taču, ja plānojam nopietnus un liela apjoma ieguldījumus, noderīga var būt arī speciālistu piesaiste.

Investīciju risku izvērtēšana
Naudas investēšana ļauj laika gaitā mūsu naudai augt, taču mums rūpīgi jāizvēlas, kur tieši investēt, lai gūtu maksimālu labumu. Pirms izvēlaties konkrētu nozari vai uzņēmumu, kurā ieguldīt, rūpīgi izpētiet tirgu, vairāku ekspertu viedokļus un prognozes!

Kur ieguldīt ir visdrošāk?
Investori ir dažādi – ir tādi, kas gatavi riskēt, un ir tādi, kuri izvēlas drošākos ceļus, pat ja tie nenes visliekāko labumu, taču šajā ziņā ir taisnība teicienā "kas neriskē, tas nevinnē", jo tieši riskantākie projekti bieži vien atnes vislielāko peļņu. Ja nevēlamies uzņemties risku, varam ieguldīt naudu drošos pirkumos, kas nesīs regulārus ienākumus, piemēram, varam iegādāties nekustamo īpašumu un to iznomāt vai pārdot, kad strauji pieaugusi zemes vērtība, vai ieguldīt naudu vērtslietās, zeltā un vērtīgos mākslas darbos, kuru cena ar katru gadu turpina augt. Taču šādu investīciju peļņa veidojas lēnāk.

Ieguldījumi – nākotnes plānošana
Apsverot iespējas par naudas ieguldīšanu kādā no projektiem, svarīgākais, kas ir jāapzinās, – ja patiešām vēlamies nopelnīt, jāveido ilgtermiņa ieguldījumi. Jo ilgākas būs investīcijas un jo pacietīgāki būsim, jo lielāks būs ieguvums. Investējot īstermiņa projektos, riski ir daudz lielāki, un nauda nepaspēj izaugt, bet, ja esam gatavi ieguldīt uz ilgāku termiņu, gaidīšana atmaksājas. Arī dažādu biznesu izaugšana, it sevišķi starptautiskā līmenī, prasa vairākus gadus, tādējādi, ja pēc gada vēl neredzam pozitīvu izaugsmi, nebūt nav jāsteidzas paņemt atpakaļ ieguldītos līdzekļus, jo lielākā izaugsme vēl tikai sekos.
 
Izvēloties investīciju veidu, ir svarīgi uzdot sev trīs jautājumus:
• Vai ieguldījumi atmaksāsies izvēlētājā termiņā? 
• Vai varam atļauties riskēt ar izvēlēto naudas summu?
• Kā sadalīsim savus brīvos līdzekļus, lai izlīdzinātu riskus?
 
Izsverot šos aspektus, varēsiet daudz skaidrāk izvērtēt, kur investēt brīvos līdzekļus, cik daudz ieguldīt katrā no projektiem un kad vēlaties saņemt jau pirmos investīciju augļus.

Līdzekļu vienmērīga sadale
Lai mazinātu iespējamos riskus, viens no ceļiem ir līdzekļu sadale vairākos projektos, it sevišķi, ja plānojam investēt vērtspapīros jeb akcijās un obligācijās. Varam ieguldīt nelielas summas vairākos uzņēmumos vienlaicīgi, tādējādi palielinot iespēju, ka vismaz daļa no izvēlēm būs veiksmīga. Tāpat ekonomisti iesaka investēt valstīs, kur tuvākajos gados paredzama strauja ekonomiskā izaugsme. Piemēram, Latvijas ekonomika arī ir augoša un ar plašām izaugsmes iespējām, tādēļ arvien vairāk ārvalstu investoru, saredzot potenciālu, vēlas atbalstīt mūsu uzņēmumus un iegādāties īpašumus gan Rīgā, gan reģionos.
 
Pieņemot lēmumu, kur investēt naudu, noteikti rūpīgi izvērtējiet, cik un kā investēt naudu, it īpaši pirmajos gados, kad vēl nebūsiet uzkrājuši zināšanas un prasmes. Taču noteikti nekavējieties ar lēmuma pieņemšanu, jo investēšana nozīmē ilgtermiņa finanšu plānošanu – jo agrāk tam pievērsīsieties, jo vairāk paspēsiet nopelnīt.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)