Banner 980x90

Kāpēc zelta gredzeni kalpo kā laulības apliecinājums?

Foto: Pixabay / StockSnap
Foto: Pixabay / StockSnap
Precētus cilvēkus itin viegli var atpazīt pēc zelta gredzena pirkstā. Bet kāpēc tieši šāds laulības apliecinājums? Lasi tālāk un uzzini par laulības gredzenu vēsturi un lomu, kādu tajā ieņem zelta gredzeni

Mūžīgas mīlestības apliecinājums  
Laulības gredzenu pirmsākumi meklējami jau Senajā Ēģiptē. Tā kā gredzenam nav ne gala, ne malas, daudzās senajās kultūrās tas simbolizēja bezgalību. Arī apļa iekšienei tika piešķirta nozīme – tā simbolizē vārtus uz kā jauna sākumu. Ēģiptieši uzskatīja, ka, pasniedzot sievietei gredzenu, tiek dāvāta bezgalīga un nemirstoša mīlestība. 

Sākotnēji gredzeni tika pīti no niedrēm vai papirusa strēmelēm. Taču to mūžs bija ļoti īss, un gredzenus sāka veidot no arvien izturīgākiem materiāliem, piemēram, ādas un vēlāk arī no dažādiem metāliem. Tika uzskatīts, ka gredzena materiāls parāda precinieka bagātību un to, cik stipra ir viņa mīlestība. Tā nu gredzenus sāka veidot no cēlmetāla – zelta, kas pat līdz mūsdienām ir saglabājis savu popularitāti.

Saules asaras un dievu metāls
Zelts jau izsenis bijis cilvēku iekārots, līdz pat mūsdienām tas tiek uzskatīts par bagātības un varenības simbolu. Un ne velti – zelts ir ļoti viegli veidojams un tas gandrīz nemaz nereaģē ar citiem elementiem, kas nozīmē, ka zelts neapsūbē, nerūs un saglabāsies gadu simtiem. 

Zeltam ir spēcīga enerģētika – tā nēsātājam zelts nes veiksmi un spēku. Zelts aizsargā un dod iedvesmu, piesaista pozitīvo enerģiju, kā arī palīdz celt pašapziņu un vairo gribasspēku.

Jau no seniem laikiem zelts tiek asociēts ar Sauli un tiek uzskatīts, ka tas nes vispārēju harmoniju. 

Foto: Shutterstock.com / FotobyjulietFoto: Shutterstock.com / Fotobyjuliet


Kādas attiecības ar zeltu bijušas latviešiem? 
Pastāv teiciens, ka latvieši ir sudraba tauta, kas varētu likt domāt, ka zelts latvietim īsti nederēs. Tomēr tā gluži nav. No vēstures viedokļa arī sudrabs latviešu vidū nav bijis izplatīts, visvairāk rotas tikušas darinātas no bronzas. Tas izskaidrojams ar to, ka Latvijas teritorijā gan sudrabs, gan zelts praktiski nav atrodams. Lai arī šo metālu pieejamība ir bijusi maza, latvieši tik un tā apzinājušies to vērtību – cik gan nav pasakas un tautasdziesmas, kurās minēts gan zelts, gan sudrabs (piemēram, pasaka par sudraba, zelta un dimanta zirgu)! 

Arī skatoties pēc metālu saderības ar organismu – saderība ar sudrabu cilvēkiem Latvijā nav izteiktāka kā saderība ar zeltu. Katra ķermeņa saderība ar metālu ir individuāla, un visbiežāk cilvēks intuitīvi jūt, vai metāls būs piemērots. Turklāt jāņem vērā, ka no tīra zelta rotaslietas neizgatavo. Zelts ir pārāk mīksts metāls un tīrā veidā tas ātri vien deformētos vai saskrāpētos, tāpēc visbiežāk zeltam tiek piejaukti klāt citi materiāli. 

Šos zelta un metālu sakausējumus dēvē atšķirīgi: 
dzeltenais zelts – klasisko un pazīstamo "īsto zelta" krāsu iegūst, zeltu sakausējot ar varu un sudrabu;
baltais zelts – šo materiālu iegūst, sakausējot dzelteno zeltu ar kādu no gaišajiem metāliem, piemēram, niķeli vai pallādiju. Lai zelta toni padarītu vēl baltāku, balto zeltu bieži vien pārklāj ar rodiju, kas pasargā materiālu no apsūbēšanas un skrāpējumiem;
sarkanais zelts – agrāk dēvēts arī par Krievijas zeltu, šis ir zelta sakausējums ar varu. Atkarībā no vara daudzuma, šī zelta sarkanīgais tonis var būt dažāds. Tāpēc tas tiek dēvēts arī par rozā vai rožu zeltu;
zaļais zelts – šāds viegli zaļas krāsas materiāls tiek iegūts, sakausējot zeltu un sudrabu. 

Ņemot vērā šo plašo zelta veidu izvēli, zelta gredzeni ir pielāgojami katra gaumei un saderībai ar organismu.

Ja arī tu šobrīd esi laulības gredzena meklējumos, apmeklē portālu Līgavam.lv un uzzini labākās vietas zelta gredzenu iegādei! Kāzu portāls Līgavām.lv palīdzēs tev smelties iedvesmu, kā arī atrast lietderīgu informāciju tavai īpašajai dienai! 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)