Banner 980x90

Kolkā izskalotas, iespējams, 200 gadus vecas vairākas burukuģa "ribas"

Ventspils, 5.janv., LETA. Kolkā jūra izskalojusi septiņas burukuģa brangas jeb "ribas", aģentūru LETA informēja jūrniecības vēstures entuziasts, biedrības "Domesnes" valdes loceklis Mareks Ieviņš.

Septiņas brangas un vēl kāda detaļa, kas, iespējams, varētu būt kuģa apšuvuma dēlis, uzietas jūras krastā teju puskilometru garā posmā. Vairums izskaloto detaļu ir iesalušas un pagaidām nav kustināmas, bet viena mazākā branga nogādāta drošībā uz netālu esošajām "Ūšu" mājām.

Aptuveni četrus metrus garā detaļa, kas varētu būt apšuvuma dēlis, pavilkta nedaudz nostāk, lai jūra to neieskalotu atpakaļ. "Ribu" izmēri ir līdz trim metriem. Kā atzina Ieviņš, detaļas ir salīdzinoši labi saglabājušās. Lai gan vizuāli esot grūti uzreiz noteikt burinieka detaļu vecumu, Ieviņš lēš, ka tām varētu būt ap 200 gadu. Par burinieka izcelsmi gan esot grūti spriest - Rīgai bijusi kuģu satiksme ar Holandes, Lielbritānijas, Malaizijas un citām pasaules ostām.

Pirms pieciem, sešiem gadiem Kolkā esot izskalota līdzīgas konstrukcijas branga, kurai ekspertīzē noteikts aptuvenais vecums - 240 gadi. Nav izslēgts, ka šoreiz izskalotās detaļas varētu būt no tā paša kuģa, taču, lai to varētu puslīdz droši apgalvot, jāveic detalizētāka izpēte, atzina Ieviņš.

Dažādas nogrimušu burkuģu detaļas vai pat atsevišķas burinieku daļas Kolkā pēc stiprākām vētrām izskalotas arī iepriekš. Par šī mantojuma saglabāšanu rūpējas biedrība "Domesnes". Ieviņš lēš, ka kolekcijā ir ap 100 lielāku vai mazāku no jūras izskalotu atradumu. Tie tiek nofotografēti, piereģistrēti un noglabāti drošā vietā, lai pasargātu no turpmākas bojāšanās. Atradumu fotogrāfijas apskatāmas biedrības "Domesnes" mājaslapā. Reizēm, Jūras svētku laikā, kolekcijas priekšmeti bijuši pieejami arī publiskai apskatei.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)