Banner 980x90

No nākamā mācību gada Virbu pamatskola nodrošinās mācības tikai līdz 6.klasei

Rīga, 4.marts, LETA. Nākamajā mācību gadā izmaiņas piedzīvos Virbu pamatskola, nodrošinot skolēnu izglītošanu no 1.klases līdz 6.klasei līdzšinējo deviņu klašu vietā, lēmuši Talsu novada domes deputāti.

Ja situācija ar skolēnu skaitu neuzlabosies, tad 2020.mācību gadā arī Vandzenes pamatskola nodrošinās mācības vien līdz 6.klasei, liecina pašvaldības informācija.

"Aizvadītajā gadā valstī ir reorganizētas 64 skolas. Mēs šo situāciju esam vērtējuši kopskatā ar visām novada skolām, ir jau pieņemts lēmums, ka nākamajā mācību gadā tiks aizvērta Talsu 2.vidusskolas filiāle "Laidzes pamatskola". Esam rūpīgi izanalizējuši Virbu un Vandzenes pamatskolas datus un esam secinājuši, ka jāpieņem konkrēti lēmumi. Izprotu emocionālos un praktiskos apstākļus, ko šādi lēmumi nes mūsu iedzīvotājiem, bet nevaram pievērt acis un izlikties, ka esošā situācija ir citāda," uzskata Talsu novada domes priekšsēdētājs Dainis Karols (LZS).

Izglītības pārvaldei izanalizējot skolēnu skaita tendenci Virbu pamatskolā līdz 2022.gadam, redzams, ka mācības 1.klasē varētu sākt no četriem līdz sešiem bērniem, bērnu skaita samazināšanās Virbos vērojama jau vairākus gadus. Ja 2015.gadā šajā skolā mācījās ap 100 bērnu, tagad - nedaudz virs 50. Sarūk arī pirmsskolas izglītības iestādes apmeklētāju skaits, un no tiem aptuveni 60% skolas gaitas turpina Virbu pamatskolā, pārējie iestājas citviet.

Savukārt Vandzenes pamatskolā šogad iztrūkst pat vesela klase - mācības 8.klasē neuzsāka neviens izglītojamais.

Virbu un Vandzenes pagasta iedzīvotāji pauduši bažas, ka, samazinot klašu skaitu līdz 6.klasei, skolēnu skaits saruks vēl dramatiskāk, jo vecāki izvēlēsies bērnu laist citās izglītības iestādēs, kur šis process nodrošināts līdz 9.klasei.

Visbiežāk iemesli, kādēļ vecāki izvēlas bērnus laist skolās citur, ne vietējā skolā, ir interešu izglītības plašais piedāvājums, vecāku darbavietas un dzīvesvietas maiņa, skaidroja pašvaldībā. Īpaši izteikti šis process vērojams Vandzenes pagastā, kur pirmsskolas izglītības iestādē ir gana pietiekams bērnu skaits, bet tikai pavisam nedaudzi no tiem izglītību turpina Vandzenes pamatskolā. Tieši tādēļ Talsu novada domes un pašvaldības pārstāvji aicina iedzīvotājus mobilizēt spēkus un ar savu izvēli nākamajā mācību gadā apliecināt, ka šeit nepieciešama izglītības iestāde līdz 9.klasei.

Lai skolas mācību process noritētu veiksmīgi, Virbu un Vandzenes pamatskolas katrā klasē vajadzētu mācīties vidēji deviņiem vai desmit bērniem. Pilnvērtīga mācību procesa nodrošināšanai šajās skolās aizvien palielinās nepieciešamais pašvaldības finansējums, un šobrīd tas ir jau vairāk nekā 1000 eiro mēnesī.

Pašvaldība ir pārliecināta, ka, reorganizējot skolas līdz 6.klasei, izdosies nodrošināt daudz stiprāku un kvalitatīvāku izglītības procesu attiecīgajā vecuma posmā. Nav pamata arī vecāku bažām par transporta satiksmi, jo Talsu novada pašvaldības speciālisti jau strādājot, lai izveidotu atbilstošu transporta maršrutu, lai ikvienam bērnam būtu iespēja droši un laikus nokļūt izvēlētajā mācību iestādē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)