Banner 980x90

NVD: Bez papildu līdzekļiem būtiskus uzlabojumus slimnīcu rindu jautājumā panākt neizdosies

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Bez papildu līdzekļiem būtiskus uzlabojumus slimnīcu rindu jautājumā panākt neizdosies, aģentūrai LETA atzina Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāve Māra Āboliņa.

Komentējot informāciju, ka atsevišķās slimnīcās uz ambulatorajiem pakalpojumiem izveidojusies rinda līdz gada beigām, Āboltiņa ieteica apmeklēt interneta vietni "rindapiearsta.lv", kur iespējams atrast informāciju par tām veselības aprūpes iestādēm, kur pakalpojumu par valsts naudu var saņemt vēl šogad.

Āboltiņa arī sacīja, ka ārstniecības iestādēm ar NVD piekrišanu ir iespēja sistēmas iekšienē pārvirzīt finansējumu no tām izmeklējumu pozīcijām, kur finansējums konkrētajā gadā vajadzīgs mazāk, uz tām pozīcijām, kur tā pietrūkst. NVD arī sekojot līdzi slimnīcu noslēgtā līguma izpildei. Tāpat arī pašām slimnīcām ir jāraugās, lai tās spētu nodrošināt pakalpojumu visa gada garumā.

NVD pārstāve gan atzina, ka finansējuma pārdale no vienas programmas uz citu nepalielina kopējo finansējuma apjomu veselības aprūpes nozarē. Un ar pašreizējo finansējumu slimnīcas nevar nodrošināt pieprasījumu.

Viņa uzsvēra, ka NVD raugās, kā varētu noteikt pacientus, kuriem pakalpojumus nodrošināt prioritārā kārtā. Tāpat NVD strādā ar ģimenes ārstiem, lai novērstu situācijas, ka pacients tiek nozīmēts uz pakalpojumu, kurš, iespējams, nav bijis akūti nepieciešams.

Āboliņa arī sacīja, ka visu finansējumu slimnīcas nesaņem uzreiz, bet gan aptuveni 12 vienādās daļās katru mēnesi. Tā kā, piemēram, par decembri slimnīcas finansējuma daļu nav saņēmušas, "nekas nav beidzies", viņa pauda.

Kā aģentūrai LETA sacīja Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle, šobrīd slimnīcā uz ambulatorajiem izmeklējumiem, tajā skaitā radioloģiskajiem izmeklējumiem, pieraksts ir izveidots līdz gada beigām. Šos pakalpojumus saņems visi tie, kas ir pierakstījušies, kā arī tos vēl var saņemt ārkārtas gadījumos. Šobrīd slimnīcā arī vēl nav atvērts pieraksts uz nākamo gadu.

Sīle stāstīja, ka slimnīca regulāri informē NVD par tām programmām, uz kurām pieprasījums ir lielāks, nekā plānots.

Viņa arī norādīja, ka tā saucamās kvotas slimnīca sadala pēc iespējas līdzvērtīgāk katru mēnesi, tomēr jau minētie neatliekamie gadījumi ir viens no iemesliem, kāpēc kvotu skaits samazinās un tos nav iespējams ieplānot.

Līdzīga situācija ir arī Austrumu slimnīcā, kur uz atsevišķiem pakalpojumiem kvotas jau beigušās, bet uz pārējiem izveidojusies rinda līdz gada beigām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)