Banner 980x90

Šofera fiktīvā nodarbināšanā apsūdzētais bijušais Talsu mērs Lācarus noliks domes deputāta pilnvaras

Ventspils, 1.marts, LETA. Iepriekšējā sasaukuma Talsu novada domes priekšsēdētājs Aivars Lācarus ("Talsu novada attīstībai"), kurš apsūdzēts par fiktīvu šofera nodarbināšanu pašvaldībā, nolēmis nolikt domes deputāta pilnvaras, aģentūrai LETA apstiprināja Talsu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Marta Rake-Lasmane.

Pašvaldības pārstāve nevarēja komentēt, vai šis opozīcijas deputāta lēmums saistīts ar krimināllietu, ko nākamnedēļ plāno skatīt Kurzemes rajona tiesa. Lācarus iesniegumā domei, kas saņemts 27.februārī, norādīts, ka deputāta pilnvaras viņš vēlas nolikt personīgu iemeslu dēļ, piebilda Rake-Lasmane. Līdz ar to šopēcpusdien paredzētās domes sēdes darba kārtība papildināta ar jautājumu par Lācarus deputāta pilnvarām.

Aģentūrai LETA līdz šim nav izdevies sazināties ar deputātu, lai aicinātu sniegt komentārus un savu skaidrojumu saistībā ar viņam izvirzīto apsūdzību.

Talsu pašvaldībā pašlaik nevarēja pateikt, kas pildīs deputāta pienākumus Lācarus vietā. Viņa pārstāvētās partijas "Talsu novada attīstībai" sarakstā atbilstoši vēlēšanu rezultātiem nākamā pretendente uz deputāta mandātu ir Juzefa Kļava, kura iepriekš jau ir bijusi Talsu pašvaldības deputāte, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas informācija.

Kā ziņots, krimināllietu pret bijušo Talsu novada domes priekšsēdētāju, tagadējo domes opozīcijas deputātu Lācaru saistībā ar, iespējams, fiktīvu šofera nodarbināšanu pašvaldībā Kurzemes rajona tiesa plāno skatīt nākamnedēļ, 8.martā, aģentūru LETA informēja tiesas pārstāve Dita Mauriša.

Lietu rakstveida procesā skatīs Kurzemes rajona tiesa Saldū.

2017.gada novembrī Talsu rajona prokuratūrā no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) kriminālvajāšanas sākšanai tika saņemts kriminālprocess, kurā Talsu rajona prokuratūras prokurore pie kriminālatbildības saukusi divas personas - bijušo Talsu novada domes darbinieku un amatpersonu, informēja prokuratūras preses pārstāve Una Rēķe.

Talsu novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Anna Ķīviča aģentūrai LETA apstiprināja, ka ir ierosināts šāds kriminālprocess par, iespējams, fiktīvu šofera nodarbināšanu, kur pie kriminālatbildības sauktas divas personas - iepriekšējā domes sasaukuma Talsu mērs Lācarus un šoferis.

Prokuratūra, neminot personu vārdus, aģentūru LETA informēja, ka lietā viens cilvēks saukts pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma (KL) 177.panta 2.daļas par krāpšanas izdarīšanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Savukārt otra persona apsūdzēta gan par krāpšanas izdarīšanu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, gan arī pēc KL 319.panta 2.daļas par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu mantkārīgā nolūkā.

Prokuratūra uzskata, ka domes amatpersona, iepriekš vienojoties ar darbinieku par viņa neattaisnotu prombūtni, neinformēja par viņam zināmajiem apstākļiem - darbinieka prombūtni - citas pašvaldības atbildīgās amatpersonas. Tā rezultātā nepamatoti tika izmaksāta darba samaksa un darba devēja maksājumi par darbinieka maksājamajiem nodokļiem par laika periodu, kad darbinieks faktiski nestrādāja.

Apsūdzēto personu noziedzīgo darbību rezultātā pašvaldībai nodarīts mantisks kaitējums 3040 eiro apmērā, kas gan ir labprātīgi atlīdzināts.

KNAB galvenā speciāliste sabiedrisko attiecību jautājumos Laura Dūša informēja, ka KNAB izmeklētāja gūtie pierādījumi sniedza pamatojumu uzskatīt, ka Talsu pašvaldībā tikusi nodarbināta persona, kura sistemātiski atradās ārpus darba vietas bez prombūtni apliecinošiem dokumentiem un faktiski nepildīja amata pienākumus, par ko saņēma atalgojumu.

Kā ziņots, iepriekšējā domes sasaukuma Talsu novada domes priekšsēdētāja Lācarus pārstāvētā partija "Talsu novada attīstībai" 2017.gada jūnijā notikušajās Talsu domes vēlēšanās ieguva četrus deputātu mandātus un zaudēja varu, paliekot domes opozīcijā. Savukārt sešu citu Talsu novada domē ievēlēto partiju pārstāvji parakstīja vienošanās memorandu par sadarbību. Sadarbības memorandu parakstījuši partijas "Mēs Talsiem un novadam", Latvijas Zemnieku savienības, Latvijas Zaļās partijas, "Vienotības", nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un Jaunās Konservatīvās partijas pārstāvji, kuriem kopā Talsu novada domē ir 12 no 17 deputātu vietām. Par jauno domes priekšsēdētāju ar 12 balsīm "par" tika ievēlēts Edgars Zelderis ("Mēs Talsiem un novadam"). Ārpus sadarbības memoranda palika Lācarus pārstāvētā partija "Talsu novada attīstībai" ar četriem deputātiem un Latvijas Reģionu apvienība, kas ieguva vienu deputāta vietu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)