Banner 980x90

Talsos no septiņām tirdzniecības vietām pārkāpumi konstatēti piecās

Rīga, 3.jūn., LETA. Valsts policijas (VP) Kurzemes reģiona pārvaldes Talsu iecirkņa amatpersonas maija beigās pārbaudīja enerģijas un alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu tirdzniecības aizliegumu nepilngadīgajām personām septiņas tirdzniecības vietās, un piecās no tām konstatēja pārkāpumus, aģentūru LETA informēja VP Kurzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos Madara Šeršņova.

Tika pārbaudītas septiņas tirdzniecības vietas, to skaitā arī degvielas uzpildes stacijas Talsos, no kurām piecās konstatēti pārkāpumi, par ko VP ir uzsākusi administratīvās lietvedības.

Trijās tirdzniecības vietās Talsos pārdevējas, nepārliecinoties par jaunieša vecumu, nepilngadīgai personai pārdeva cigaretes, vienā - alkoholisko dzērienu kokteili un  vēl vienā - enerģijas dzērienu. Tai skaitā vienā tirdzniecības vietā pārkāpums konstatēts jau otro reizi aptuveni viena mēneša laikā. Šoreiz pārsteidza fakts, ka vienā no tirdzniecības vietām pārdevēja nezināja, ka enerģijas dzērienus nepilngadīgam personām nedrīkst pārdot, stāstīja Šeršņova.

"Parasti pēc pārkāpuma konstatēšanas pārdevēji saprot izdarīto, pārdodot nepilngadīgām personām alkoholu, tabakas izstrādājumus vai enerģija dzērienus, taču šoreiz tā vietā, lai atzītu savu kļūdu, kādā tirdzniecības vietā pārdevēja pārmeta jaunietim un policijai šo rīcību un iesaisti kontrolpirkumu veikšanā," norādīja Šeršņova.

VP atgādina, ka šādi kontrolpirkumi ir notikuši jau iepriekš un notiks arī turpmāk. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, kontrolpirkuma veikšanā VP vai pašvaldības policijas darbinieks var iesaistīt personu no 15 gadu vecuma, kura brīvprātīgi piekritusi iesaistīties tā veikšanā. Nepilngadīgu personu iesaista kontrolpirkuma veikšanā, lai pārbaudītu, kā tiek ievēroti aprites noteikumi attiecībā uz likumīgā apritē esošām precēm, kuru pārdošana nepilngadīgām personām ir aizliegta ar normatīvo aktu un par kuru pārdošanu nepilngadīgām personām ir paredzēta administratīvā atbildība. Lai piedalītos kontrolpirkuma veikšanā, jaunietim ir jābūt vecumā no 15 -17 gadiem, kā arī jābūt vecāku piekrišanai.

"Atgādinām, ka saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu, par alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču vai elektronisko smēķēšanas ierīču uzpildes tvertņu pārdošanu nepilngadīgajiem, uzliek naudas sodu pārdevējam no 280 līdz 350 eiro, bet juridiskajām personām - no 700 līdz 1400 eiro. Savukārt par enerģijas dzērienu pārdošanu nepilngadīgajiem uzliek naudas sodu pārdevējam no 140 līdz 175 eiro, bet juridiskajām personām - no 350 līdz 700 eiro," teica Šeršņova.

VP atkārtoti atgādina, ka pārdevējiem un veikalu vadītājiem ir tiesības pieprasīt personu uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, lai pārliecinātos par tās vecumu un personām vecumā no 18 līdz 25 gadiem ir pienākums uzrādīt personu apliecinošu dokumentu neatkarīgi no tā, vai pārdevējs to ir pieprasījis.

Aicinām pārdevējus būt godprātīgiem un arī šaubu gadījumā pārbaudīt, vai persona ir pilngadīga. Šādas pārbaudes tiks rīkotas arī turpmāk, piebilda VP pārstāve.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)