Banner 980x90

Talsu bērnudārzā "Sprīdītis" uzliesmojusi salmoneloze

Foto: Talsi24.lv
Foto: Talsi24.lv

Papildināta 6. un 7.rindkopa.

Talsu pirmsskolas izglītības iestādē "Sprīdītis" uzliesmojusi salmoneloze, aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centra Kurzemes reģionālās nodaļas Ventspilī vecākā epidemioloģe Jeļena Mundeciema.

Atsevišķi neizdalot saslimušos un bezsimptomu salmonellu baktēriju nēsātājus, bērnudārzā konstatēti 50 šādi gadījumi.

Inficēšanās ar salmonellu baktēriju laboratoriski apstiprināta 25 gadījumos.

Salmonelozes gadījumi konstatēti visās 11 bērnudārza grupās, kā arī diviem iestādes darbiniekiem. Nevienam no virtuves bloka darbiniekiem nav konstatēti salmonelozi apstiprinoši analīžu rezultāti. Lielākā daļa saslimšanas gadījumu ir relatīvi viegli, bet dažos gadījumos slimības gaita ir vidēji smaga, kad saslimušajiem ir temperatūra līdz 40 grādiem, caureja vairāk par 10 reizēm dienā u.c. slimības simptomi.

Neviens no saslimšanas gadījumiem nav vērtējams kā smags, atzina Mundeciema. Neviens saslimušais nav ticis ievietots slimnīcā, visi ārstēti ambulatori. Pirmais saslimšanas gadījums konstatēts 13.oktobrī, bet vienam bērnudārza audzēknim salmonelozes simptomi konstatēti jau 12.novembrī.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) darbinieki, reaģējot uz šo informāciju, 6.novembrī veikuši pārbaudi bērnudārza virtuves blokā. "Tika paņemti gan pārtikas produktu paraugi, gan virsmu nomazgājumi, taču salmonellu klātbūtne tajos netika konstatēta," informēja PVD Ziemeļkurzemes pārvaldes vadītājs Ivars Koloda.

Viņš gan piebilda, ka PVD pārbaudē konstatējis citas neatbilstības, kas saistītas ar paškontroles sistēmas striktu neievērošanu un ko uzdots novērst. Saistībā ar šīm konstatētajām neatbilstībām PVD ir ierosinājis administratīvo lietvedību. Konkrētāk šīs neatbilstības Koloda nekomentēja, norādot, ka detalizētāku informāciju par to varēšot sniegt viņa kolēģe nākamnedēļ. Šodien bērnudārzā tiekot veikta atkārtota pārbaude, lai secinātu, vai neatbilstības ir novērstas.

Kā aģentūra LETA uzzināja Talsu novada pašvaldībā, bērnudārzā pastiprinātā režīmā tiek veikti dezinfekcijas darbi un stingri tiek ievēroti slimību ierobežojoši profilakses pasākumi, lai novērstu infekcijas tālāku izplatību. Par to, kā rīkoties, instruēti visi darbinieki, tostarp vairumā iegādāti termometri un divas reizes dienā bērniem tiek mērīta temperatūra. Audzēkņu veselības stāvoklis sistemātiski tiek novērots, atcelta dalība publiskos pasākumos. Visi bērnudārza audzēkņi un darbinieki tiek nodrošināti ar vienreiz lietojamiem traukiem.

Šodien bērnudārza darbība uz vienu dienu apturēta, lai veiktu dezinfekcijas un profilaktiskos pasākumus, ko nav iespējams veikt audzēkņu klātbūtnē.

Pirmdien, 16. novembrī, plānots bērnudārza darbību atsākt. Vecāki personīgi tiks informēti par turpmākajām nepieciešamajām darbībām un to, ka ar akūtām zarnu infekcijām pārslimojošie bērni vai infekcijas izraisītāju nēsātāji pirmsskolas izglītības iestādē tiks pieņemti tikai ar ģimenes ārsta vai pediatra izziņu.

Salmoneloze ir lipīga kuņģa-zarnu trakta infekcijas slimība, kuras simptomi parādās sešas līdz 72 stundas pēc inficēšanās. Biežākie simptomi ir slikta dūša, vemšana, krampji un sāpes vēderā, caureja, drudzis un galvassāpes.

Infekcijas avots var būt savvaļas dzīvnieki, mājdzīvnieki, kā arī cilvēki. Salmonellas vairojas gan izkārnījumos, gan pārtikas produktos (gaļas produkti, olas, piens, salāti, konditorejas izstrādājumi). Inficēšanās var notikt, ja cilvēka organismā nokļūst pavisam niecīgs salmonelozes ierosinātāju daudzums. Mazi bērni var inficēties, spēlējoties ar mājdzīvniekiem, kuri pārnēsā salmonellas - putniem, bruņurupučiem, pelēm un žurkām. Salmoneloze izplatās ar netīrām rokām, siekalām u.c. veidā kontaktējoties tiešā saskarsmē ar slimības nēsātāju.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)