Banner 980x90

Talsu mērs aicina KNAB pārbaudīt, vai bijusī "Talsu namsaimnieka" valde nav izšķērdējusi līdzekļus

Ventspils, 17.febr., LETA. Talsu novada domes priekšsēdētājs Aivars Lācarus ("Talsu novada attīstībai") vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), aicinot pārbaudīt, vai SIA "Talsu namsaimnieks" bijušās vadības rīcībā nav saskatāmas publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas pazīmes.

Kā aģentūru LETA informēja Lācarus, 31.janvārī saņemti Talsu novada pašvaldības auditora ziņojumi par četrām "Talsu namsaimnieka" darbības jomām - materiālu un darbaspēka resursu dokumentēto un faktisko izlietojumu dzīvojamo māju remontos, kalkulāciju atbilstību faktiskajiem izdevumiem pļaušanas un sētnieku pakalpojumiem, malkas sagatavošanu pašu spēkiem vai ārpakalpojuma izmantošanu, kā arī atalgojuma sistēmu laikā no 2015.gada 1.janvāra līdz 2016.gada 30.septembrim.

"Iepazīstoties ar auditora ziņojumiem, ir skaidrs, ka Talsu novada domes deputātu vairākuma lēmums oktobrī par audita veikšanu šajā kapitāldaļu uzņēmumā pēc Valsts kontroles revīzijas ziņojuma bija pilnīgi pareizs un pamatots. Revīzijas ziņojums tika publicēts marta beigās, bet situācija līdz rudenim netika uzlabota. Iegūtā informācija skaidri parāda, ka uzņēmuma darbība nav vērtējama kā saimnieciska," atzina Lācarus.

Viņš atgādināja, ka Valsts kontroles revīzijas ziņojumā "Talsu namsaimnieka" darbība daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldīšanā kopumā "nav vērtējama kā efektīva un atbilstoša normatīvo aktu prasībām, jo revīzijā ir konstatētas būtiskas neatbilstības". Ziņojumā arī uzsvērts, ka "vairākiem izdevumu aprēķiniem nav pamatojuma, tāpēc nav iespējams pārliecināties par faktisko uz dzīvojamām mājām attiecināto izdevumu pamatotību".

Savukārt pašvaldības pasūtītajā auditā secināts, ka "Talsu namsaimnieks" jau ilgus gadus izmanto tādu grāmatvedības sistēmu, ar ko nevar izpildīt Ministru kabineta prasības un nodrošināt caurspīdīgus un izsekojamus darbības principus arī klientiem - novada iedzīvotājiem.

"Tā nav bijusi uzņēmuma finanšu taupīšana, bet gan vieglprātīga attieksme pret uzņēmuma darbiniekiem un klientiem. Šādu attieksmi pret sabiedrību, tajā skaitā arī pret kapitāldaļu turētāju - Talsu novada domi -, atklāti demonstrē arī pavirši aizpildītās darba lapas, kurās norādīta maldinoša informācija, neizstrādātie samaksas, piemaksu, prēmiju un naudas balvu noteikšanas nolikumi, neesoša sistemātiska un pēc vienotiem principiem piemērojama darbinieku aizvietošanas apmaksas kārtība. Šāda nekonsekvence uzņēmuma vadībai ir ļāvusi rīkoties patvaļīgi un neliecina par tās profesionalitāti," vērtēja domes priekšsēdētājs.

Lai arī kādam tās var šķist tikai nesakārtotas dokumentācijas lietas, tomēr atklātais patiesībā parāda paviršību, bezatbildību un nesaimnieciskumu, pauda Lācarus.

Viņš nosūtījis KNAB pieprasījumu ar lūgumu izvērtēt ziņojumos norādīto informāciju, jo Talsu novada pašvaldībai ir bažas, vai "Talsu namsaimnieka" bijusī valde nav pārkāpusi normatīvajos aktos noteiktā pilnvarojuma robežas un vai tās rīcībā nav saskatāma Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 9.1 pantā noteikto prasību neievērošana.

Pašlaik uzņēmumam ir apstiprināta jauna valde. Samazināts valdes locekļu skaits, bet palielināta viņu atbildība. "Ir izstrādāts stingri noteikts tālākās rīcības grafiks, lai pēc iespējas ātrāk beidzot uzņēmuma darbību sakārtotu atbilstoši labas pārvaldības principiem. Šī grafika īstenošanas gaitai sekosim līdzi ļoti vērīgi un skrupulozi," piebilda Lācarus.

Jau ziņots, ka pagājušā gada rudenī tika izsludināts konkurss uz "Talsu namsaimnieka" valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa amatiem. Līdzšinējais uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Edgars Bērziņš un valdes loceklis Edgars Šterns personīgu iemeslu dēļ pagājušā gada rudenī bija nolēmuši atstāt šos amatus. Trešajam valdes loceklim Gatim Blumbaham bija izsniegta darbnespējas lapa, bet šī gada janvārī viņš iesniedza atlūgumu.

Pašlaik "Talsu namsaimnieka" valdē ir tikai valdes priekšsēdētājs Egils Bariss un valdes loceklis Juris Upmalis, kuri šiem amatiem konkursa kārtībā tika izraudzīti pagājušā gada beigās.

Talsu namsaimnieks" nodarbojas ar pašvaldības īpašumu uzturēšanu, daudzdzīvokļu dzīvojamo māju un kapu apsaimniekošanu, kā arī nodrošina siltumenerģijas pakalpojumus.

Uzņēmuma pamatkapitāls ir 2 060 238 eiro. 100% uzņēmuma kapitāla daļu turētāja ir Talsu novada pašvaldība. 2015.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 3 401 600 eiro, bet zaudējumi sasniedza 47 535 eiro, liecina "Firmas.lv" informācija.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)