Banner 980x90

Talsu novada pašvaldība uzsāk sadarbību ar Moldovu

Publicitātes foto
Publicitātes foto

Talsu novada pašvaldības delegācija no 28.februāra līdz 2.martam viesojās Moldovā, lai iepazītos ar Orhei pilsētas pašvaldību un parakstītu turpmākās sadarbības līgumu.  

Kā pilsētas informācijas portālu Talsi24.lv informēja Talsu novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inga Priede, delegācijas pārstāvji apmeklēja arī Latvijas Republikas vēstniecību Moldovā un piedalījās pavasara svētku "Marcišor" (Martisor) koncertā.

Vizītē pēc Orhei pilsētas mēra Ilan Šor ielūguma, devās Talsu novada domes priekšsēdētāja 1.vietnieks Normunds Tropiņš, priekšsēdētāja vietniece Daiga Feldmane, domes deputāts, tautsaimniecības komitejas priekšsēdētājs Vilnis Pūcītis un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inga Priede. Vizītes laikā tika parakstīts Talsu novada un Orhei pašvaldību sadarbības līgums par turpmāko sadarbību starpkultūru, izglītības, sociālās un sabiedrisko attiecību attīstības jomās, ekonomikas un uzņēmējdarbības nozarē, kā arī par vēsturisko, tradicionālo vērtību un kultūras mantojuma popularizēšanu abās valstīs. Delegāciju pārstāvēja arī Talsu tautas mūzikas ansamblis "Tals' Trimiš" un saksofonists Armands Ulmanis, kuri priecēja pavasara svētku koncerta daudzos apmeklētājus kopā ar Rumānijas un Moldovas tautas kolektīviem.

Vizītes mērķis bija ne tikai piedalīties Orhei pavasara svētkos, lai iepazītu pilsētas tradīcijas un mākslinieciskos kolektīvus, satiktos ar kolēģiem sadraudzības pašvaldībā, bet arī, lai pārrunātu un plānotu turpmākās sadarbības iespējas. Jau aizvadītā gada aprīlī tika parakstīts nodomu protokols par iespējamo sadarbību. Orhei pašvaldības vadība pēc vēlēšanām ir nomainījusies, bet vēlme saglabāt draudzību turpinās. Orhei pilsētas mērs Ilan Šor ir gados jauns uzņēmējs no Moldovas galvaspilsētas Kišiņevas ar vēlmi veicināt pilsētas strauju attīstību. Ne velti pilsētas mēra pirmais jautājums Talsu novada delegācijai bija: "Ko Jūs varat piedāvāt no savas valsts vai novada eksportam? Mēs esam gatavi sadarboties!" Orhei no galvaspilsētas atrodas tikai 50 km attālumā, tāpēc ir ieceres sakārtot infrastruktūru, atvērt augstskolu, rīkot plaša mēroga pasākumus, lai iedzīvotāji no galvaspilsētas ierastos šeit. Savukārt rūpēs par vietējiem iedzīvotājiem ir vēlme nodrošināt jaunas darba vietas un nodoms atvērt rezerves daļas rūpnīcu, kurā gatavotu detaļas eksportam Japānas automobiļu rūpnīcai. Tā kā Orhei pašvaldības budžets ir salīdzinoši niecīgs - 2 miljonu robežās, no kura 30% ir administratīvie izdevumi, pašvaldība maksimāli izmanto privātās partnerības iespējas. Septiņu mēnešu laikā ieguldītas investīcijas, ir sakārtotas ielas un ceļi 5 km garumā, izveidoti satiksmes drošības lokveida krustojumi, uzstādīts ielu apgaismojums visā pilsētā. 2014.gadā ar Eiropas Savienības fonda atbalstu īstenots ūdenssaimniecības projekts. Daudz tiek darīts arī sociālajā jomā. Pavasarī plānots uzsākt sociālās daudzdzīvokļu mājas celtniecību. Jau šobrīd valstī darbojas obligātā veselības apdrošināšana. Savukārt problēmas pilsētā rada klaiņojošo dzīvnieku un atkritumu apsaimniekošana. Moldovas lepnums ir augstas kvalitātes vīna ražošana, ko pierādīja tādas izsmalcinātas vīna ražotnes kā Vartely un Krikova, kas pārsteidza ar pasaules klases vīna kolekciju apakšzemes pagrabā, kurš stiepjas 120 kilometru garumā, no tiem 80 km tiek darināts un uzglabāts vīns. Tāpat gan Kišiņeva, gan Orhei un tās apkārtne var lepoties ar grandioziem un krāšņiem pareizticīgo dievnamiem un klosteriem.

2.martā Talsu novada delegācija viesojās Latvijas Republikas vēstniecībā Moldovā, kur to laipni uzņēma pagaidu pilnvarotā vēstniece, lietvede un 1.sekretāre Vita Dobele, un vēstniecības 2.sekretāre Dr.Olga Beinaroviča. Ar viesiem tika pārrunātas Latvijas–Moldovas attiecības un turpmākās sadarbības iespējas, tai skaitā Moldovas pašvaldību attīstības iespējas, kā arī valsts iekšpolitikas un ārpolitikas aktualitātes. Kišiņevā delegācija tikās arī ar Latvijas goda konsulu Moldovā, vīndari Valēriju Dragņevu (Valeriy Dragnev), kurš 2008.gada 14.oktobrī par nopelniem Latvijas valsts labā iecelts par Atzinības krusta komandieri.

Vizīte Moldovā noslēdzās sirsnīgā noskaņā, un saglabās jaukas atmiņas, lai pēc kāda laika iegūtās idejas un pārrunātās iespējas īstenotu dzīvē.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)