Banner 980x90

13 jautājumi japāņu valodas pasniedzējam Uģim Nastevičam

Šoreiz uz Pilseta24.lv jautājumiem atbild 24 gadus vecais rīdzinieks Uģis Nastevičs. Uģis ir fotogrāfs, kino kompānijas "Komedia" dibinātājs, japāņu valodas tulks un pasniedzējs. Uģis aktīvi iesaistās kultūras sakaru uzturēšanā starp Latviju un Japānu.

1. Trīs svarīgākie notikumi Jūsu pārstāvētajā nozarē pēdējā laikā?

Latvijā līdz šim bija četras iestādes, kur var apgūt japāņu valodu, bet kopš 2011.gada rudens pats uzsāku vadīt japāņu valodas nodarbības Teikā, tādējādi interesentiem paverot plašākas iespējas iegūt japāņu valodas izglītību tepat uz vietas.

2004.gada 17.septembrī dibinātajā Latviešu mūzikas asociācijā Japānā, kurā darbojas japāņi, 2009.gada 13.janvārī izveidotais koris "Gaisma" (repertuārā ir dziesmas tikai latviešu valodā!) 2011.gada novembrī rīkoja jau 2.latviešu Dziesmu svētkus Japānā un šobrīd aktīvi gatavojas dalībai 2013.gada XXV Vispārējos latviešu Dziesmu svētkos.

Pēdējos gados pieaug Latvijas un Japānas sadarbība – dažādu nozaru Latvijas uzņēmumu produkcija veiksmīgi ienāk Japānas tirgū, Japānas ministru kabineta rīkotās jauniešu kultūras apmaiņas programmas braucieni tiek īstenoti arī Latvijā. Pateicoties Japānas vēstniecības rīkotajiem pasākumiem Latvijā pieaug interese un izpratne par japāņu kultūru. Sadraudzības līgumi un delegāciju vizītes starp Rīgu un Kōbi, Rūjienu un Higašikavu veicina sadarbību starppilsētu līmenī.

2. Kādi Jums ir lielākie izaicinājumi tuvākajā laikā?


Šobrīd palēnām sastādu latviešu un japāņu iemīļotāko dziesmu izlasi ar apbusējiem atdzejojumiem. Latviešiem dziesmas ieņem nozīmīgu vietu kultūrvidē, savukārt Japāna ir karaokes dzimtene. Ņemot vērā abu tautu dziedātprieku, šāds materiāls varētu kalpot apbusējai kultūras izpratnes padziļināšanai.

Nepieciešams finansējums autoratlīdzību un tipogrāfijas izdevumu segšanai. Tāpat japāņu auditorijai turpinu veidot dažādus materiālus par latviešu tradīcijām un valodas apguvi. Tā kā Japānā vēl joprojām Latvijas atpazīstamība ir zema, tad savas valodas zināšanas lieku lietā, lai veicinātu interesi par mūsu zemi gan kultūras, gan tūrisma, gan ekonomikas u.c. jomās. Paralēli darbojos kā tulks Japānas delegāciju vizītēs un iepazīstinu ceļotājus ar aizraujošām vietām Latvijā.

Kopš 2007.gada vasaras, kad uzvarot Japānas vēstniecības Rīgā rīkotajā japāņu valodas runas konkursā, balvā saņēmu ceļojumu pa Japānu, aktīvi nodarbojos ar fotografēšanu – tuvāko mēnešu laikā vēlos sarīkot personālizstādi, lai atskatītos uz pirmās piecgades laikā tapušajiem darbiem un nedarbiem.

3. Ko Jūs domājat par latviešu aizceļošanu uz ārzemēm?

Visnotaļ atbalstu došanos uz ārzemēm, lai tur smeltos zināšanas un pieredzi, ko pēc tam īstenot Latvijā. Tomēr ir skumji, ka daudzi nolēmuši pamest Latviju uz visiem laikiem. Man ir grūti saprast ļaudis, kuri aizceļodami, tur noliedz savu identitāti un cenšas sevi pozicionēt kā tās valsts piederīgos. Izteikšos Jura Alunāna vārdiem: "Turiet savu tēvu valodu godā un cieņā, un Jums labi klāsies virs zemes. Jo, kas sevi pašu negodā, to arī citi negodās".

4. Nosauciet latvieti ar ko var lepoties visa Latvija?

Jālepojas ar ikvienu, kurš ar savu darbību ir nesis, nes un nesīs Latvijas vārdu pasaulē, iemiesojot vārdu salikumu "Gods kalpot Latvijai". Tā kā šādu cilvēku ir ļoti daudz, un katrs no viņiem pašaizliedzīgi un mērķtiecīgi darbojas savā jomā, iedvesmojot līdzcilvēkus, tad šobrīd neņemos izcelt vienu vārdu.

5. Vieta, kur varat relaksēties un atjaunot spēkus?


Esmu dzimis Septiņu gulētāju dienā (* pēc skandināvu tradīcijām tā ir 27.jūlijā, pēc vācu tradīcijām – mēnesi agrāk), 1987.gada 27.jūlijā, varbūt tieši tāpēc man spēku atjaunošanā nozīmīga loma ir iespējai kārtīgi izgulēties. Brīvajos brīžos patīk staigāt pa šaurajām Vecrīgas ieliņām – tur var sajust senatnes klātbūtni un aizmukt no ikdienas steigas. Vēl ļoti uzlādējošas vietas ir Brāļu kapi un Dziesmu svētku estrāde Mežaparkā, kā arī Zilaiskalns pie Valmieras. Dažkārt pastaigājoties gar jūras krastu lasu akmentiņus.

6. Labākais notikums Jūsu dzīvē pēdējā laikā?

Tādi notikumi nudien ir vairāki – iespēja uzkāpt pie Brīvības pieminekļa zvaigznēm un pabūt tur augšā – pie Mildas, iepazīties ar Dainu skapja oriģinālu un tā manuskriptiem, aci pret aci parunāt ar Japānas imperatoru Rīgā, uzvarot runas konkursā doties ceļojumā uz Japānu, savā īpašumā iegūt Latvijā labākā meistara darinātu Latgales kokli un interneta izsoļu portālā dabūt "Lāčplēša" tulkojumu
japāņu valodā, kā arī iemūžināt brīnišķīgus un talantīgus cilvēkus fotogrāfijās.

7. Kāds ir Jūsu mīļākais ēdiens un dzēriens?


Rasols, okonomiyaki sacepums, krēmšnite, bērzu sula, kvass, matča tēja un japāņu pienskābo baktēriju dzēriens kalpis, kuru man ļoti gribētos atrast arī Latvijas lielveikalu plauktos.

8. Kāda ir Jūsu labākā un sliktākā īpašība?


Neatlaidība – kad es uzsāku ko jaunu, citas lietas atstāju otrajā plānā un darbojos ar pilnu atdevi, lai to īstenotu. Dažkārt tas mēdz traucēt.

9. Kas ir labākais, ko cilvēce ir ieviesusi?


Kā ikviena lieta, kas sākotnēji izgudrota labvēlīgos nolūkos, vēlāk var tikt izmantota pretēji. Uz doto brīdi varētu teikt, ka elektrība un internets, bet, lai cik labi izgudrojumi tie arī būtu, kā vienu, tā otru, tos mēdz pielietot arī nelietīgi. Taču brīdī, kad cilvēks tiek atstāts bez elektrības un interneta, viņš apjauš cik atkarīga no šiem diviem izgudrojumiem ir palikusi viņa ikdiena, un sāk apdomāt augstākas vērtības – tādas kā ģimene un saliedētība.

10. Ja Jūs būtu Dievs, ko Jūs mainītu pasaulē?

Lai notiek, kā rakstīts latvju dainās: "Ja, Dieviņ, mantu dodi, Dodi gudru padomiņu; Manta vien maz der lieti, Ja nav gudra padomiņa". (LD 34215)

11. Kas ir Jūsu elks? Kāpēc?


Man nav elku. Taču ir vairāki cilvēki, kas mani iedvesmojuši ar saviem likteņiem vai dzīves laikā paustajiem uzskatiem.

12. 10 ballu sistēmā – cik laimīgs Jūs pašlaik jūtaties?


Esmu pietiekami laimīgs un lieku 8 balles, jo vienmēr var būt labāk un jābūt mērķiem uz ko tiekties.

13. Jūsu novēlējums Latvijai.


Izteikšos Viļa Plūdoņa vārdiem: "Tev mūžam dzīvot, Latvija, Tu tēvzeme mums Dieva dota! Lai Latvju tauta vienota, Aug spēkā, slavā, daiļumā"!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)