Banner 980x90

Asociācija: Īpašuma īre ar izpirkumu kļūst aizvien populārāka

Pilseta24.lv
Pilseta24.lv

Mājokļa īre ar izpirkumu, kas ir pieprasīts pakalpojums Lietuvas nekustamā īpašuma tirgū, pamazām kļūst populārs arī Latvijā, un arvien vairāk projektu attīstītāju piedāvā šādu iespēju, aģentūrai LETA atzina Latvijas Nekustamo īpašumu darījumu asociācijas (LANĪDA) un "DNB bankas" pārstāvji.

Kā norādīja "DNB bankas" Pārdošanas un atbalsta daļas vadītājs Ģirts Zālītis, banka šādu piedāvājumu attiecina galvenokārt uz jaunajiem projektiem, kuros bankai ir liels īpašumu skaits.

Viņš skaidroja, ka 2013.gada oktobrī "DNB bankas" meitasuzņēmums SIA "Salvus" sadarbībā ar banku sāka piedāvāt dzīvokļu iegādes risinājumu "Īres vietā pirmā iemaksa". Ar šī risinājuma palīdzību iespējams iegādāties dzīvokli, nemaksājot uzreiz pilnu pirmo iemaksu, bet gan sakrāt to īres maksājumu veidā viena gada laikā. Papildus pircējam jāuzņemas visas uz īpašnieku attiecināmās izmaksas, komunālo pakalpojumu un apsaimniekošanas maksa, apdrošināšana, nekustamā īpašuma nodoklis.

Zālītis arī norādīja, ka kopumā divos gados ir noslēgti 45 pirkuma līgumi. 27 klienti, dzīvojot jaunajā mājvietā, veiksmīgi sakrājuši pirmajai iemaksai un jau īpašumtiesības pārreģistrējuši uz sava vārda, savukārt vēl 18 pircēji to turpina darīt. Vidējā summa, par kuru tiek iegādāts dzīvoklis, ir 52 200 eiro.

"Analizējot šo pieredzi un redzot, ka dzīvokļi par cenām zem 50 000 eiro tiek ātri nopirkti, izlēmām no šī gada novembra vidus sākt piedāvāt programmu "Īres vietā pirmā iemaksa" visiem dzīvokļiem virs 50 000 eiro. Šobrīd piedāvājumā ir 67 dzīvokļi," sacīja Zālītis.

Arī SIA "Interbaltija" valdes priekšsēdētājs Ainārs Škapars atzina, ka uzņēmumā klienti arvien biežāk interesējušies par iespējamiem risinājumiem, kā iegādāties dzīvokļus, tāpēc jaunais pakalpojums kopš septembra ieviests jaunajā dzīvojamā kompleksā "Riverpark" Pārdaugavā.

"Piedāvājam šādu risinājumu - ar klientu slēdzam līgumu uz diviem gadiem, un atkarībā no tā, cik līdzekļu tas var atvēlēt dzīvokļa izpirkšanai, fiksējam šo summu, sadalām to maksājumos tā, lai līdztekus īres maksai klientiem pāris gadu laikā uzkrājas 10-15% no dzīvokļa vērtības. Šāds risinājums ir ērts arī tādēļ, ka klients var dzīvot jaunajā miteklī un nesteidzīgi veikt iepriekšējā mitekļa pārdošanu," sacīja Škapars.

Viņš arī norāda, ka vēl viens iniciatīvas pluss ir tas, ka klientam ir iespēja uz pāris gadiem attālināt kredīta procentu nomaksu bankai, jo par izpirkuma summu netiek piemēroti procenti.

Vienlaikus Škapars norādīja arī piedāvājuma mīnusus. "Tas ir klienta risks - ja neizdodas pāris gadu laikā sakārtot savas finanses, pārdot iepriekšējo mitekli un nespējot turpmāk maksāt izpirkumu, tas zaudēs uzkrātos līdzekļus. Tomēr kopumā īpašuma īre ar izpirkumu kļūs arvien populārāka, jo ir daudz klientu, kuri jaunā dzīvoklī grib dzīvot jau tūlīt," rezumēja uzņēmuma pārstāvis.

LANĪDA dibināta 1994.gadā kā brīvprātīga sabiedriska organizācija, kura apvieno nekustamā īpašuma tirdzniecības aģentus. Viens no LANĪDA darbības pamatvirzieniem ir nekustamo īpašumu tirgus sakārtošana, veicinot biedru zināšanu un profesionālā līmeņa paaugstināšanu, kā arī standartizējot to darbību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)