Banner 980x90

Deputāti likumā nostiprina Pedvāles Mākslas parka mākslas vērtību aizsardzību

Rīga, 20.sept., LETA. Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likumu, kas nostiprina Pedvāles Mākslas parka mākslas vērtību aizsardzību.

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeju tiks pārveidots par Pedvāles Mākslas parku. Likumā nostiprināta parka mākslas vērtība, kultūras mantojuma, dabas ainavas un vides saglabāšana, aizsardzība un attīstība vienotā teritorijā.

Likums Pedvāles Mākslas parka atbalstam regulēs ar parka izmantošanu, uzturēšanu, apsaimniekošanu, finansēšanu, attīstīšanu, kā arī laikmetīgās mākslas kolekcijas veidošanu un saglabāšanu saistītu jautājumu risināšanu sadarbībā ar valsts un pašvaldību institūcijām.

Kā uzsver likuma autori, Pedvāles Skulptūru parka kolekciju pašlaik veido vairāk nekā 150 mākslas darbi. Lai nodrošinātu mākslas darbu kolekcijas kā vienota kopuma radīšanu, saglabāšanu, aizsardzību un attīstīšanu, plānots izveidot nodibinājumu. Likumā noteikts, ka biedrībai "Pedvāle" nodibinājums jāizveido līdz 31.decembrim.

Biedrības "Pedvāle" vai tās izveidotā nodibinājuma likvidācijas vai maksātnespējas gadījumā Pedvāles Skulptūru parka kolekcija pāries Talsu novada pašvaldības īpašumā, noteikts likumā.

Jaunajā likumā nostiprināts, ka Pedvāles Mākslas parka izmantošanu organizē biedrība "Pedvāle". Tāpat biedrībai, kuras biedrs ir arī Talsu novada pašvaldība, jānodrošina parka labiekārtošana, uzturēšana, apsaimniekošana, finansējums, kā arī parka pieejamība sabiedrībai.

Savukārt Pedvāles mākslas parka teritoriju, kas ir pašvaldības īpašums, apsaimniekos un parka uzturēšanai nepieciešamos izdevumus finansēs Talsu novada pašvaldība.

Pedvāles Mākslas parks ir unikāla Latvijas dabas ainavas un kultūrvides teritorija, kurā ietilpst Pedvāles Skulptūru parks, kā arī Firksu-Pedvāles un Briņķu-Pedvāles muižu apbūve. Parks un tajā esošās vērtības ir Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma daļa, kas atrodas īpaši aizsargājamā kultūrvēsturiskajā teritorijā - Abavas ielejā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)