Banner 980x90

Ģenerālprokurors: Grūti pateikt, kad KNAB kriminālvajāšanai nodos Magoņa lietu, bet tas varētu būt šogad

Foto: Evija Trifanova/ LETA
Foto: Evija Trifanova/ LETA

Patlaban ir grūti pateikt, kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nodos tā dēvēto bijušā uzņēmuma "Latvijas Dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētāja Uģa Magoņa lietu prokuratūrai, tomēr minēts, ka tas varētu notikt šogad, Latvijas Radio raidījumā "Darbojošās personas" pieļāva ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Viņš gan norādīja, ka tas ir atkarīgs no vairākiem faktoriem, tostarp no tā, cik ātri tiks veiktas dažādas ekspertīzes, līdz ar to ne vienmēr tas ir atkarīgs no izmeklētājiem. Kalnmeiers paskaidroja, ka pašlaik viņam nav iemesla teikt, ka lieta tiek izmeklēta ilgi.

"Cerēsim, ka KNAB tiks galā un lieta tiks nodota prokuratūrai šogad," pauda ģenerālprokurors.

Kā ziņots, no apcietinājuma atbrīvotajam Magonim KNAB aizliedzis izbraukt no valsts, ieņemt LDz valdes priekšsēdētāja amatu un tikties ar konkrētiem cilvēkiem, aģentūrai LETA apliecināja Magoņa advokāts Jānis Rozenbergs. Personas, ar kurām Magonim aizliegts tikties, advokāts atturējās minēt. Viņš norādīja, ka KNAB noteikti Magoni vēlēsies arī aicināt uz pratināšanām.

Kamēr Magonis bija apcietinājumā, viņš no liecību sniegšanas bija atteicies. Rozenbergs gan neizslēdza, ka tagad, Magonim esot brīvībā, šāda pozīcija varētu tikt mainīta. Vaicāts, vai Magonis neizvairīsies no izmeklēšanas un, neskatoties uz aizliegumu, valsti pamest tomēr varētu, advokāts atbildēja: "Es domāju, ka viņš nekur nemuks un viņš nevēlas dzīvi pavadīt kaut kur Urālu kalnos. Tagad skatīsimies problēmai (inkriminētajam noziegumam) acīs un mēģināsim to risināt".

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa nolēma Magoni atbrīvot pret 400 000 eiro lielo drošības naudu. Ja aizdomās turētais nepilda procesuālos pienākumus vai izdara jaunu tīšu noziedzīgu nodarījumu, drošības nauda ar procesa virzītāja lēmumu ieskaitāma valsts budžetā.

KNAB Magoni aizturēja 6.augustā. KNAB oficiāli sniegtā informācija par Magoņa lietu ir skopa, savukārt medijos izskanējusi dažāda informācija gan par Magonim inkriminēto noziegumu, gan aizturēšanas apstākļiem.

KNAB informējis, ka pierādījumu kopums dod pietiekamu pamatu uzskatīt, ka kukulis, kura apmēru birojs neatklāj, saņemts saistībā ar LDz meitasuzņēmuma "LDz ritošā sastāva serviss" iepirkumu.

Portāls "Diena.lv" iepriekš ziņoja, ka Magonis, iespējams, tiek turēts aizdomās par aptuveni pusmiljona eiro kukuļa saņemšanu saistībā ar "LDz ritošā sastāva servisa" neseno daudzmiljonu iepirkumu - četru vecu dīzeļlokomotīvju iegādi no Igaunijas miljonāram Oļegam Osinovskim piederošā uzņēmuma "Skinest".

Osinovskis savukārt noliedzis korupciju darījumā par lokomotīvju pārdošanu LDz, vēstīja Igaunijas portāls "Delfi.ee".

Osinovskim juridisko palīdzību nodrošina Latvijas advokāts Saulvedis Vārpiņš, kurš aģentūrai LETA norādījis, ka starp Magoni un Osinovski kā starp privātpersonām noticis darījums kāda trešā uzņēmuma interesēs, taču tas nav saistīts ar dīzeļlokomotīvju iegādi no Osinovskim piederošā uzņēmuma "Skinest". Vārpiņš uzņēmuma nosaukumu un darījuma summu atturējās minēt.

Savukārt intervijā laikrakstam "Diena" ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers nesen pieļāvis, ka drīzumā procesa virzītājs izlems par kukuļa devēja atbildību kukuļņemšanas lietā, kurā aizdomās tiek turēts Magonis.

Magonis LDz valdes priekšsēdētāja amatu ieņēma nepilnus desmit gadus - kopš 2005.gada 1.septembra. Pirms tam no 2003.gada viņš bija šī uzņēmuma padomes loceklis un padomes priekšsēdētājs. Magonis no amata atbrīvots.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)