Banner 980x90

Konceptuāli atbalsta Pedvāles Mākslas parka likumprojektu kultūras mantojuma aizsargāšanai

Rīga, 26.apr., LETA. Saeima šodien konceptuāli atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeju pārveidot par Pedvāles Mākslas parku, kā arī likumā nostiprināt parka kultūras mantojuma, dabas ainavas un mākslas vērtību saglabāšanu, aizsardzību un attīstību vienotā teritorijā.

Kā aģentūru LETA informēja parlamenta Preses dienestā, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas virzītais likumprojekts Pedvāles Mākslas parka atbalstam regulē parka izmantošanas, uzturēšanas, apsaimniekošanas, finansēšanas, attīstības un ar radošo procesu saistītus jautājumus sadarbībā ar valsts un pašvaldību institūcijām.

Jaunajā likumā plānots nostiprināt, ka Pedvāles Mākslas parku apsaimnieko un finansē biedrība "Pedvāle". Savukārt Mākslas parka teritoriju, kas ir pašvaldības īpašums, apsaimnieko un parka nepieciešamos izdevumus finansē Talsu novada pašvaldība.

Kā uzsver likumprojekta autori, Pedvāles Skulptūru parka kolekciju pašlaik veido vairāk nekā 150 mākslas darbi. Lai nodrošinātu mākslas darbu kolekcijas kā vienota kopuma saglabāšanu, plānots izveidot nodibinājumu. Biedrības "Pedvāle" vai tās izveidotā nodibinājuma likvidācijas vai maksātnespējas gadījumā Pedvāles Skulptūru parka kolekcija pāries Talsu novada pašvaldības īpašumā, paredz likumprojekts.

Pedvāles Mākslas parks ir unikāla Latvijas dabas ainavas un kultūrvides teritorija, kurā ietilpst Pedvāles Skulptūru parks, kā arī Firksu-Pedvāles un Briņķu-Pedvāles muižu apbūve. Parka teritoriju 99 hektāru platībā veido privāts un pašvaldības īpašums. Parks un tajā esošās vērtības ir Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma daļa, kas atrodas īpaši aizsargājamā kultūrvēsturiskajā teritorijā - Abavas ielejā.

Plānots, ka likums stāsies spēkā 1.septembrī.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)