Banner 980x90

PVD veiks pārbaudi Talsu bērnudārzā "Sprīdītis"

Talsi24.lv
Talsi24.lv

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) 26.novembrī veiks pārbaudi Talsu pirmsskolas izglītības iestādē "Sprīdītis", lai pārbaudītu, vai ir novērstas neatbilstības, kas konstatētas iepriekšējās pārbaudēs pēc tam, kad saņemtas ziņas par bērnudārza audzēkņu saslimšanu ar salmonelozi.

Kā aģentūru LETA informēja PVD Ziemeļkurzemes pārvaldes vadītāja vietniece Eliko Bērziņa, 19.novembrī bērnudārzā veikta kārtējā pārbaude, kurā secināts, ka lielākā daļa iepriekš konstatēto neatbilstību ir novērstas. "Palikuši vēl pāris punkti paškontroles sistēmā, pie kā vēl jāpiestrādā, bet pārējais viss tiešām ir izdarīts," sacīja Bērziņa.

Pēc bērnudārza vadības iniciatīvas nolemts "pašu zināšanai" vēlreiz veikt analīzes, nododot laboratorijā nomazgājumu paraugus no virtuves virsmām un virtuves darbinieku rokām. Šo analīžu rezultāti vēl nav saņemti.

Kā ziņots, Talsu pirmsskolas izglītības iestādē "Sprīdītis" konstatēti salmonelozes gadījumi. Neviens no saslimšanas gadījumiem nav vērtējams kā smags, atzina Slimību profilakses un kontroles centra Kurzemes reģionālās nodaļas Ventspilī vecākā epidemioloģe Jeļena Mundeciema. Neviens saslimušais nav ticis ievietots slimnīcā, visi ārstēti ambulatori.

Pēc konstatētajiem salmonelozes gadījumiem PVD bērnudārzā "Sprīdītis" 6.novembrī veica pārbaudi, kuras laikā konstatēja neatbilstības, ko uzdeva novērst. Balstoties uz pārbaudes aktu, PVD pieņēmis lēmumu piemērot naudas sodu 350 eiro apmērā Talsu pirmsskolas izglītības iestādei "Sprīdītis" saistībā ar pārkāpumiem pārtikas apritē. Neatbilstības bijušas saistītas ar pārtikas produktu uzglabāšanu, mazgāšanas un dezinfekcijas instrukcijām un virtuves termometriem. PVD konstatēja, ka bērnudārza virtuvē tika uzglabāta bojāta pārtika. Ledusskapī kopā ar citiem produktiem glabātas ar putnu fekālijām aplipušas, bojātas olas. Pārbaudē izņemta arī veca paprika un brūklenes, kam nebija identificējams derīguma termiņš.

Lai gan ēdienu paraugos un virsmu nomazgājumos salmonellas nav konstatētas un bērnu saslimšanas cēlonis nav noskaidrots, tomēr bērnudārza virtuvē konstatētie higiēnas prasību pārkāpumi neatkarīgi no tā, kas ir bijis infekcijas izcelsmes avots, būtu varējuši veicināt slimības izplatīšanos, iepriekš norādīja Bērziņa.

Salmonellu infekcijas avots Talsu pirmsskolas izglītības iestādē "Sprīdītis", iespējams, bijuši konditorejas izstrādājumi no bērnudārzā organizētā Miķeļdienas tirdziņa, aģentūrai LETA pieļāva bērnudārza vadītāja Ilze Solovjova.

Iestādes vadītāja apšaubīja, ka infekcijas avots varētu būt bijis bērnudārza virtuves bloks. Viņa norādīja, ka Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) 6.novembrī veiktajā pārbaudē bērnudārza virtuves blokā paņemtajos pārtikas produktu paraugos un virsmu nomazgājumos salmonellu klātbūtne nav konstatēta. Arī nevienam no virtuves bloka darbiniekiem nav konstatēti salmonelozi apstiprinoši analīžu rezultāti.

Lai gan PVD pārbaudēs konstatējis citas neatbilstības, ko bērnudārza vadībai uzdots novērst, taču tās ir neatbilstības ar B vērtējumu jeb tādas neatbilstības normatīvo aktu prasībām, kas būtiski neietekmē pārtikas produktu kvalitāti un nekaitīgumu, uzsvēra bērnudārza vadītāja. Viņa norādīja, ka inficēšanās ar salmonellām, visticamāk, varētu būt notikusi no Miķeļdienas tirdziņa konditorejas izstrādājumiem, ko bija sarūpējuši bērnu vecāki.

"Protams, tagad to vairs pārbaudīt nav iespējams," atzina Solovjova. Miķeļdienas tirdziņš noticis 29.septembrī, bet saskaņā ar ārstu sniegtajām ziņām pirmie salmonelozes gadījumi konstatēti 9.oktobrī un, ņemot vērā inkubācijas periodu, notikušais varētu būt saistīts ar Miķeļdienas tirdziņu, pieļāva Solovjova.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)