Banner 980x90

"Prudentia": "Bites" un "Baltcom" sasaistīšana var negatīvi ietekmēt "Lattelecom" un LMT vērtību

Foto: Evija Trifanova/ LETA
Foto: Evija Trifanova/ LETA
Telekomunikāciju operatora "Bite" sasaistīšana ar interneta un kabeļtelevīzijas operatoru "Baltcom" var negatīvi ietekmēt "Lattelecom" un "Latvijas Mobilā telefona" (LMT) individuālo vērtību, aģentūrai LETA sacīja "Prudentia" asociētā direktore Dace Medne.

Kā norādīja Medne, kamēr "Lattelecom" un LMT apvienošana jau ilgus gadus ir "karsts" temats, ko pavada arvien jaunas šī jautājuma apspriešanas un pētījumu veikšanas, Baltijā straujiem soļiem sāk nostiprināties jauns būtisks nozares spēlētājs.

"Runa, protams, ir par "Providence Equity Partners" ("Providence") aktivitātēm. Sākot ar "Bites" darījumu, kur tika iegūts būtisks mobilo sakaru spēlētājs Latvijā un Lietuvā, un beidzot ar nesenāk izziņoto "Baltcom" darījumu," sacīja Medne. "Līdz ar to, "Baltcom" un "Bitei" sadarbojoties, Latvijā izveidosies tā sauktais "quad-play" nozares spēlētājs, kas varēs piedāvāt fiksētos un mobilos telekomunikāciju pakalpojumus, internetu un televīziju."

"Būtiski, ka Lietuvā un Igaunijā pēc "Telia" piederošo aktīvu apvienošanas jau ir šādi "quad-play" uzņēmumi, kamēr Latvijā tas pagaidām būs vienīgais, kas, protams, radīs jau būtiskāku konkurenci pārējiem tirgus dalībniekiem," piebilda "Prudentia" pārstāve.

Viņa norādīja, ka šāda Baltijas tirgus konsolidācija nav pārsteigums, bet gan loģisks notikumu pavērsiens. "Telekomunikācijas spēlētāju apvienošana ir ne tikai globāla tendence, bet arī mūsu Centrāleiropas un Austrumeiropas iezīme - 2015.gadā tika izziņoti 42 telekomunikāciju nozares darījumi šajā reģionā, kas ir par 50% vairāk nekā gadu iepriekš," teica Medne. "Arī Eiropā kopumā darījumu skaits palielinājās no 181 izziņota darījuma 2014.gadā līdz 222 darījumiem pērn, un tendence turpinās arī šajā gadā - līdz jūnija beigām Eiropā tika izziņoti jau 106 telekomunikāciju "M&A" ("mergers&acquisitions") darījumi, kas ir līdzīgs skaits kā pagājušā gada pirmajā pusē."

"Otrkārt, šajos "Providence" izziņotajos darījumos pārdevējs ir institucionāls finanšu investors. Šie īpašnieki bija veikuši savu ieguldījumu uzņēmumos un vēlējās no tiem iziet, līdz ar to potenciālajam pircējam bija jāatrod, kā pievienot vērtību šo aktīvu iegādē, un acīmredzot "Providence" šo uzdevumu mēģinās izpildīt caur sinerģijām," uzsvēra eksperte. "Pie tam "Providence" ir ar lielu pieredzi telekomunikāciju jomā, caur ko arī varēs tikt pievienota vērtība šiem uzņēmumiem."

Ņemot to vērā, Medne uzskata, ka būtu tikai loģiski apvienot "Lattelecom" un LMT, lai celtu to kopējo vērtību, ņemot vērā ne tikai iespējamās sinerģijas un globālās tendences, bet arī konkurences saasināšanos. "Ir skaidrs, ka "Baltcom" un "Bites" sasaistīšana var ietekmēt gan "Lattelecom", gan LMT individuālo vērtību negatīvi, jo abiem uzņēmumiem būs jākonkurē ar jau spēcīgāku nozares spēlētāju," piebilda Medne.

Viņa arī min lēmumu pieņemšanas ātrumu kā ļoti būtisku aspektu uzņēmumu attīstībā un vērtības celšanā. "Kā mēs redzam, kamēr mazāk kā gada laikā privātais investors "Providence" ir agresīvi nācis iekšā Baltijas tirgū, izziņojot vairākas uzņēmumu iegādes un darījumus, tikmēr Latvijas valdība jau kārtējo reizi veic izpēti par LMT un "Lattelecom" apvienošanu. Atliek vien atkal cerēt, ka šoreiz tas novedīs arī pie lēmuma pieņemšanas," sacīja Medne.

Kā ziņots, mobilo telekomunikāciju operatora "Bite" jaunais īpašnieks - ASV investīciju kompānija "Providence Equity Partners" ("Providence") - investējis līdzekļus arī citā Latvijas telekomunikāciju uzņēmumā - interneta un kabeļtelevīzijas operatorā "Baltcom".

Pēc vairāku piedāvājumu izskatīšanas "Baltcom" ir izvēlējies privātā kapitāla investīciju fonda "Providence" piedāvāto mezanīna finansējumu, lai palielinātu investīcijas uzņēmuma tālākajā attīstībā, aģentūru LETA informēja "Baltcom" pārstāvji.

Līdzšinējie "Baltcom" investori - kompānijas "Ardian" un "Resource Partners" - paliek "Baltcom" vairākuma akcionāri, informē uzņēmums.

Juridiski "Baltcom" pilnībā pieder Luksemburgā reģistrētajai kompānijai "Rpax One S.A.". Jūnija sākumā "Rpax One S.A." akcionāri palielināja pamatkapitālu par 50 000 eiro līdz 174 940 eiro un jaunemitētās akcijas, kas veido 28,5% kapitāla, nolemts pārdotas Latvijas uzņēmumam "Bite Latvija" par 3,5 miljoniem eiro, liecina akcionāru ārkārtas sapulces protokols.

Kopējā darījuma summa šobrīd netiek izpausta.

Jau ziņots, ka "Providence" pērn nopirka Latvijā un Lietuvā strādājošo mobilo sakaru operatoru "Bite". Savukārt šogad "Providence" no Zviedrijas investīciju kompānijas "East Capital Explorer" pirks Igaunijas lielākā kabeļtelevīzijas operatora un platjoslas interneta pakalpojumu sniedzēja "Starman" akciju kontrolpaketi. Igaunijas kompānijai jau pieder arī Lietuvas otrs lielākais interneta un kabeļtelevīzijas pakalpojumu sniedzējs "Cgates".

Savukārt Ministru kabinets aprīlī nolēma vēl neapvienot "Lattelecom" un LMT, bet piesaistīt neatkarīgu starptautisku konsultantu un veikt makroekonomisko, mikroekonomisko un sociālekonomisko izpēti par turpmāko rīcību ar "Lattelecom" un LMT valsts kapitāla daļām, izskatot visus iespējamos rīcības variantus un novērtējot katra varianta stiprās un vājās puses.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)