Banner 980x90

Reģistrēts Vandzenes pagasta ģerbonis

Rīga, 16.apr., LETA. Kultūras ministrija ir akceptējusi un reģistrējusi Ģerboņu reģistrā Vandzenes pagasta ģerboni, liecina informācija Talsu novada mājaslapā.

Tas nozīmē, ka tagad savs ģerbonis ir visām Talsu novada administratīvajām teritorijām.

"Arī Vandzenes pagasta ģerboni ir izstrādājis heraldiskais mākslinieks Edgars Sims. Diskusijas, līdz tika panākts visām pusēm pieņemams rezultāts, bija ilgas, tomēr galu galā atrasts Vandzenes pagasta simboliskais attēlojums: zilā laukā sudraba vanags ar zelta knābi un tādām pašām kājām, kreisajā augšējā stūrī trīs sudraba pieclapu rozes ar zelta auglenīcu," stāsta Talsu novada domes Mārketinga un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inita Fedko.

Centrālais simboliskais tēls ģerbonī ir vanags. Lai gan, kā skaidro vietējie iedzīvotāji, Vandzenes nosaukums, iespējams, veidojies no senprūšu vārda "Wangus" (izretināts ozoliens) vai vecleišu "Vanga" (tīrumi), sarunvalodā nereti iegājies Vandzeni saukt arī par "Vanadzeni". Turklāt Vandzenes Lielais akmens, kas savā laikā pamatīgi apstrādāts, ir ar horizontāli notēstu virspusi. Dienvidu mala atgādina putna spārnus, kas redzams no putna lidojuma.

Savukārt trīs pieclapu ziedi ir atsauce uz Birkenu dzimtas ģerboni. Iģenes muižā no 1745. līdz 1827.gadam saimniekoja Aleksandrs fon Brinkens. Muižas teritorijā atrodas unikāla koka Iģenes baznīca, kas patlaban ir Valsts nozīmes kultūras piemineklis, būvēta 1757.gadā par muižas īpašnieka Aleksandra fon Brinkena līdzekļiem.

Valsts heraldikas komisija ir atzinusi, ka gan ģerbonis, gan tā apraksts atbilst heraldikas prasībām.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)