Banner 980x90

Šogad pieaugusi saslimstība ar ērču encefalītu - līdz augusta vidum jau 87 gadījumi

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Šogad līdz augusta vidum Latvijā ar ērču encefalītu saslimuši 87 cilvēki, kas ir par 30 gadījumiem vairāk nekā pērn šajā laikā, liecina Slimību un profilakses kontroles centra (SPKC) dati.

Nedaudz ir samazinājusies saslimstība ar ērču pārnēsāto Laima slimību, ar ko līdz šim šogad inficējušies 187 cilvēki. Pērn šajā laikā bija inficējušies 208 cilvēki. Savukārt ar ērlihiozi inficējušies 22 cilvēki, kas ir par 12 cilvēkiem vairāk nekā pērn līdz augusta vidum.

Kā liecina SPKC dati, šogad visai ievērojami palielinājies pret ērču encefalītu vakcinēto bērnu skaits. Par valsts līdzekļiem vecumā no viena līdz 17 gadiem vakcināciju pret ērču encefalītu periodā no janvāra līdz jūlijam sākuši 2967 bērni, kas ir par 564 bērniem vairāk nekā pērn šajā laikā. Pērn līdzīgā periodā bija vakcinēts 2531 bērns.

Būtiski pieaudzis arī to bērnu skaits, kurus vecāki pret ērču encefalītu vakcinē par saviem līdzekļiem. 2016.gadā no janvāra līdz jūlijam vakcināciju pret ērču encefalītu par saviem līdzekļiem sākuši 4359 bērni, kas ir par 1171 bērnu vairāk nekā pērn šajā laika.

Kā iepriekš norādījuši SPKC speciālisti, lai pasargātu sevi no ērču encefalīta, būtiskākais profilakses pasākums ir savlaicīga vakcinācija. Vakcinācija īpaši nepieciešama personām, kuras regulāri uzturas dabā, kā arī tūristiem, kuri apmeklē ērču encefalīta endēmiskos rajonus, kuros bīstamība inficēties ar ērču encefalītu ir paaugstināta.

Lai pasargātos no Laima slimības vai ērlihiozes, pret kurām vakcīnas nav, svarīgi izvēlēties piemērotu apģērbu. SPKC atgādina, ka piemērots apģērbs jāizvēlas arī tiem, kas vakcinējušies pret ērču encefalītu. Dodoties dabā, bikšu gali jāieliek zeķēs, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs, jāizvēlas slēgti apavi, kā arī vēlams nēsāt galvassegu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)