Banner 980x90

Talsiem jau ir noskatīta egle, ko iedegt nedēļas nogalē

Talsi24.lv
Talsi24.lv

Aizvadītajā nedēļā Talsu novada domes priekšsēdētājs, Talsu pilsētas pārvaldes vadītājs un a/s ''Valsts mežu dienests'' pārstāvji devās uz Laidzes pagastu. Vizītes mērķis bija ļoti patīkams – tika nolūkota Ziemassvētku egle, kas ikvienu novada iedzīvotāju un viesi svētkos priecēs Pilsētas laukumā Talsos.

Kā pilsētas informācijas portālu Talsi24.lv informēja Talsu novada pašvaldības pārstāvji, piemērotākā egle Ziemassvētku noskaņu radīšanai Talsos tika atrasta Laidzes apgabalā – teritorijā, kur svētku koks iegūts arī iepriekšējos gadus.

Andris Petruss, Ziemeļkurzemes virsmežniecības Talsu nodaļas vecākais mežzinis uzsvēra, ka Laidzes pagasts ir egļu bagāts – te atrodama bieza mežaudze, kas atjaunojas. "Šajā apgabalā ir gan stādīti, gan dabiski ieaugušies koki. Šī cirsma bija vējgāžu izretināta, lielās egles tolaik bija trīs līdz piecus metrus augstas, tām bija iespēja veidoties retainē. Izvēlētā egle ir no 12 līdz 14 metrus augsta, bet, to nozāģējot, tā būs desmit līdz 12 metrus liela – aptuveni 45 līdz 50 gadus ilgi augusi," pastāstīja Petruss.

Savukārt Uldis Frīdenbergs, a/s "Valsts mežu dienests" Ziemeļkurzemes virsmežniecības virsmežzinis atklāja, ka "kritēriji, pēc kādiem izvēlēties piemērotāko svētku eglīti, nav noteikti. Pats svarīgākais, lai tā būtu skaista un priecētu novada iedzīvotājus un viesus. Ceru, ka pēc svētkiem nocirstā egle tiks izmantota pēc vajadzības, piemēram, izmantojot tās zarus vai stumbru dažādās materiālu sagatavēs. Vienas egles nociršana reizi gadā sevišķu postu ne videi, ne mežam nenodara. Tas mūsu platuma grādos ir pieļaujams un atbilst tradīcijām."

Patlaban egles zāģēšanai ir piemēroti laikapstākļi – liela sala apstākļos egles zari paliek trausli un koku ir sarežģītāk transportēt.

Talsu pilsētas egle tradicionāli ierastajā vietā nonāks šīs nedēļas vidū, bet tās iedegšanas svētki gaidāmi 28.novembrī plkst.18.00, kad būs pieejams arī Rūķu pasts.

Pirms tam plskt.17.00 Talsu tautas nama Radošajā sētā notiks Ziemassvētku tirdziņš, bet laukumā pie salona "Rožu nams" būs pirmās adventa sveces iedegšana.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)