Banner 980x90

Talsos būs reģionālas nozīmes biznesa inkubators

Talsi24.lv
Talsi24.lv

Šogad lielas izmaiņas sagaidāmas biznesa inkubatoru programmā – inkubatoru administrēšanu turpmāk veiks Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) filiāles. Talsu novada domes vadība un uzrunātie pārstāvji no Rojas, Dundagas un Kandavas novada 3.februārī tikās ar LIAA Biznesa inkubatoru nodaļas vadītāju Lauru Očagovu, lai pārrunātu filiāles izveides priekšnosacījumus.

Kā pilsētas informācijas portālu Talsi24.lv informēja Talsu novada pašvaldības Komunikāciju speciāliste Ivonna Vicinska, no 2009.gada inkubācijas pakalpojumus Talsu novada jaunajiem uzņēmējiem nodrošināja nodibinājums "Ventspils augsto tehnoloģiju parks". Uz Biznesa inkubatora atbalstu varēja pretendēt Ventspils, Dundagas, Talsu, Rojas un Mērsraga novadu uzņēmēji. Talsos atradās arī biznesa inkubatora filiāle, kas šajā pārejas posmā savu darbību ir pārtraukusi.

"Ņemot vērā aktīvo uzņēmumu daudzumu un iedzīvotāju skaitu, Talsos biznesa inkubators būs," apliecināja Očagova. Viņa norādīja, ka LIAA mērķis ir biznesa inkubācijas pakalpojumu nodrošināšana visā Latvijas teritorijā. Biznesa inkubatori noteikti atradīsies valsts lielākajās pilsētās, taču filiāles būs arī reģionālas nozīmes centros.

Plānots, ka Biznesa inkubatorā komersants varēs saņemt ne tikai attīstībai nepieciešamās konsultācijas, konsultācijas par iespējām piesaistīt finansējumu uzņēmējdarbības attīstīšanai (investīcijas, granti, Eiropas Savienības finansējums, kredīti u.c. iespējas), bet arī telpas un to aprīkojumu, kā arī pamatpakalpojumus uzņēmējdarbības veikšanai (tai skaitā, biroja darba organizēšanas, grāmatvedības, juridiskos un personāla atlases pakalpojumus, biznesa vadības (atbalsta) konsultācijas u.c.).

Tiesa, biznesa inkubatora filiāļu darbības lietderība katru gadu tiks izvērtēta, jo filiālēm būs jāsasniedz noteikti rādītāji – tas nozīmē, ka filiāļu tīkls var mainīties. "Līdz šim inkubatori savā starpā konkurēja, jo pakalpojumu nodrošināja privātas firmas. Atšķīrās arī inkubācijas pakalpojumu kvalitāte. Tagad inkubatori būs LIAA filiāles, kas savā starpā sadarbosies," viņa teica.

Filiāļu izveide patlaban kavējas, jo vēl nav apstiprināti attiecīgie Ministru kabineta noteikumi, kas ļautu LIAA tālāk šo projektu iesniegt Centrālajā finanšu un līgumu aģentūrā un apgūt pieejamo Eiropas Savienības finansējumu uzņēmēju atbalstam. Nākamā perioda programmā visiem inkubatoriem kopā paredzēti nedaudz vairāk nekā 32 miljoni eiro – 25 miljoni reģionālajiem inkubatoriem un septiņi miljoni Rīgas radošajam inkubatoram. Eiropas Savienības piešķirtais finansējums būs sadalīts pa gadiem. "Pieejamais finansējums katrā teritorijā nebūs ierobežota summa, kā tas bija līdz šim. Kurās teritorijās būs vajadzība, tur arī šo finansējumu novirzīsim. Iepriekšējā periodā veidojās situācijas, kad citas teritorijas tai piešķirto finansējumu apguva pilnībā un kādam pat tas pietrūka, kamēr citviet Latvijā netika apgūta pat puse no paredzētās naudas," Očagova skaidroja.

LIAA pārstāve uzsvēra, ka jaunajā programmas periodā reģionālo filiāļu veiksme vai neveiksme būs atkarīga arī no pašvaldības iesaistes un attiecīgā inkubatora vadītāja.

Pašvaldības pienākumi – šis bija viens no jautājumiem, kas interesēja visu klātesošo novadu pārstāvjus. Očagova skaidroja, ka par komersanta uzņemšanu vai neuzņemšanu biznesa inkubatorā lems šim nolūkam izveidota komisija, kurā noteikti jābūt pašvaldības pārstāvim un – ja teritorijā tādas ir – arī uzņēmēju organizācijas un augstskolas pārstāvim. Komisijas uzdevums būs definēt komersanta sasniedzamo mērķi viena gada laikā, lemt par komersanta uzņemšanu inkubatorā, kā arī gadījumā ja netiek sasniegts izvirzītais mērķis – izslēgšanu no inkubatora.

Talsu novada interesēs būtu sadarbība ar blakus esošo novadu Mērsraga, Dundagas, Rojas un Kandavas pašvaldībām, uzsvēra Talsu novada domes priekšsēdētājs Aivars Lācarus. Šādā veidā vieglāk būtu sasniedzami inkubatora noteiktie sasniedzamie rādītāji, kā arī tiktu dota iespēja tiem uzņēmīgajiem komersantiem, kuri darbojas salīdzinoši mazākos novados.

Pēc LIAA sniegtās informācijas, biznesa inkubatora filiālēm darboties būtu jāsāk šoruden – pašvaldībām līdz šim termiņam būtu savā starpā jāvienojas par sadarbības nosacījumiem, kā arī jāsniedz priekšlikumi par iespējamo filiāles vadītāju un telpu atrašanās vietu.

Ar LIAA pārstāvi tikās Talsu novada domes priekšsēdētājs Aivars Lācarus, 1.vietnieks Normunds Tropiņš un vietniece izglītības, kultūras, sporta, sociālajos un veselības jautājumos Daiga Feldmane, Attīstības plānošanas nodaļas vadītāja vietniece Jolanta Skujeniece, projektu vadītāja Baiba Lorence, izpilddirektora vietnieks Oskars Kļava, Rojas novada domes priekšsēdētāja Eva Kārkliņa, Kandavas novada domes priekšsēdētājs Normunds Štoferts un Attīstības un plānošanas nodaļas vadītāja Gunda Cīrule, Dundagas novada pašvaldības Attīstības un plānošanas nodaļas vadītājs Lauris Laicāns. Mērsraga novada pārstāvji uz tikšanos nevarēja ierasties, taču informēja, ka atbalsta biznesa inkubatora filiāles izveidi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)