Banner 980x90

Talsu dome izsaka neuzticību "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" Talsu filiāles vadītājai

Talsi24.lv
Talsi24.lv
Pamatojoties uz pēdējās nedēļās plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju par dažādiem atgadījumiem SIA "Ziemeļkurzemes reģinālā slimnīca" Talsu filiālē, 10.jūnijā ārkārtas domes sēdē Talsu novada domes deputātu vairākums izteica neuzticību slimnīcas valdes loceklei un Talsu filiāles vadītājai Kristīnai Bidzānei.

Kā pilsētas informācijas portālu Talsi24.lv informēja Talsu novada pašvaldības Komunikāciju speciāliste Ivonna Vicinska, tā kā SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" dalībnieki ir piecas pašvaldības – Ventspils, Talsi, Roja, Dundaga un Mērsrags – Talsu novada domes lēmumā pašvaldības kapitāla daļu turētājam Aivaram Lācarum uzdots dalībnieku sapulcē rosināt Kristīnas Bidzānes atsaukšanu no SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" valdes locekļa amata un balsot par to.

Talsu novada domes deputāti Daiga Feldmane, Olga Blumbaha, Oļegs Solovjovs, Juzefa Kļava, Andis Astrātovs un Zintis Vicinskis ar pieprasījumu vērsās pie Talsu novada domes priekšsēdētāja Aivara Lācara, lūdzot sasaukt ārkārtas domes sēdi un izteikt neuzticību SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" valdes loceklei Kristīnai Bidzānei, jo pēdējo nedēļu laikā vienotajā informatīvajā telpā (televīzijā, internetā un laikrakstos) tiek publiskoti fakti par vairākām ārkārtas situācijām SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" Talsu filiālē. "Par Talsu filiāli atbildīgā valdes locekle situāciju nekontrolē un nespēj rast izeju no tās. Talsu novada pašvaldība un dome uzskata, ka tādejādi tiek nodarīts kaitējums SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" Talsu filiāles un Talsu novada publiskajam tēlam," teikts deputātu pieprasījumā.

Pirmdien, 6.jūnijā, Talsu novada domes Sociālo un veselības jautājumu komitejas sēdes slēgtajā daļā deputāti tikās ar Kristīnu Bidzāni un pārrunāja plašsaziņas līdzekļos izskanējušo gadījumu, kad sieviete slimnīcas palātā izdarīja pašnāvību, kā arī gadījumu, kad kāds vīrietis pēc gūtas traumas nogādāts slimnīcā, pēc palīdzības sniegšanas tika sūtīts mājās, kur viņš nomiris. Deputāti norāda, ka informācija no filiāles vadītājas un plašsaziņas līdzekļos sniegtie komentāri neviesa uzticību par labas prakses principu ievērošanu slimnīcā, kā rezultātā filiāles un visas reģionālās slimnīcas publiskais tēls ir ievērojami pasliktinājies, pacientu uzticība ārstnieciskā procesa kvalitātei ir izteikti mazinājusies, turklāt situāciju izlabot tuvākajā laikā vai pat vidējā termiņā ir neiespējami. Talsu novada domes deputātu vairākums uzskata, ka valdes locekle Kristīna Bidzāne ir zaudējusi Talsu novada domes un pašvaldības kā SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" 11,09906 % kapitāla daļu īpašnieces uzticību un ir atsaucama no valdes locekļa amata ar iemeslu – pienākumu nepienācīga izpilde, nespēja vadīt sabiedrību, kaitējuma nodarīšana sabiedrības interesēm, kā arī uzticības zaudēšana.

Komentējot tapušo deputātu pieprasījumu, Daiga Feldmane domes sēdē sacīja: "Pieprasījumu rakstījām, saprotot, ka ir kaut kas jādara – neviens mūsu lēmums neatsauks tos cilvēkus, kuri ir aizgājuši, tāpēc gribu publiski izteikt līdzjūtību piederīgajiem. Bet dzīve turpinās un mums kā kapitāldaļu turētājiem ir jādara viss, lai maksimāli mazinātu šādu traģisku notikumu iespējamību nākotnē.

Jau 31.marta iedzīvotāju sapulcē, kad mēs runājām par slimnīcas darbu, no iedzīvotāju jautājumiem un stāstījumiem tika identificētas problēmas, viena no būtiskākajām bija komunikācija. Komunikācija starp slimnīcas vadību un darbiniekiem, attieksme pret pacientiem un darba organizācija. Nesenie traģiskie notikumi ir radījuši plašu rezonansi sabiedrībā. Masu medijos SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīcas" Talsu filiāles un līdz ar to arī mūsu novada, Talsu novada, vārds šobrīd izskan, manuprāt, tikai negatīvi. Iedzīvotāju lielākā daļa ir zaudējusi ticību mūsu slimnīcai - ticību, ka mēs vērsīsimies un saņemsim palīdzību tiešām īstajā brīdī, īstajā vietā un kvalitatīvi. SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" valdes reglaments nosaka valdes locekļa tiesības un pienākumus: vadīt un organizēt sabiedrības Talsu filiāles saimniecisko darbību un kontrolēt medicīnisko pakalpojumu nodrošināšanu un kvalitāti savā apkalpes teritorijā; valdes locekļa tiešā pakļautībā ir Talsu filiāles darbinieki – tātad par Talsu filiāles darbu kopumā ir atbildīgs filiāles vadītājs, valdes loceklis.

Domājot par to, kas mums ir jādara – viena no pašvaldības funkcijām ir nodrošināt veselības aprūpes pieejamību saviem iedzīvotajiem. Manuprāt ir tikai pašsaprotami, ka aprūpei ir jābūt kvalitatīvai. Par šīs funkcijas īstenošanu Talsu novada dome ir noslēgusi līgumu ar SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca".

Kvalitatīvu veselības aprūpi mēs varam censties nodrošināt mūsu iedzīvotājiem, ja mūsu iedzīvotāju intereses pārstāv valdes loceklis – filiāles vadītājs, kuram uzticamies, uz kuru paļaujamies. Paļaujamies, ka viss darbs slimnīcā tiks organizēts un darīts maksimāli labi, ievērojot ikviena pacienta intereses. Man pārliecība par šā brīža valdes locekli, Talsu filiāles vadītāju Kristīnu Bidzāni ir zudusi."

Olga Blumaha vērsa uzmanību uz Talsu novada domes deputātu atbildību iedzīvotāju priekšā: "Mums vienreiz ir jāsaprot – mēs nedrīkstam pieļaut to, kas notiek Talsu slimnīcā. Ja man kā deputātei kāds prasītu – ko tu esi darījis, lai tā nenotiek –, tad es ar tīru sirdsapziņu varu teikt, ka ļoti gribēju, lai Kristīna Bidzāne nav valdes locekle. Bet diemžēl, tālāk šis jautājums netika risināts, jo arī daļa no deputātiem šo informāciju tālāk sagrozīja. Ir jānosauc lietas īstajos vārdos, lai neviens neteiktu "Es braukšu jebkur, tikai ne uz Talsu slimnīcu". Tā nav ne medicīnas personāla, ne dakteru un medmāsu vaina, bet tā ir organizācijas, tā ir valdes locekles atbildība."

Par neuzticības izteikšanu Kristīnai Bidzānei balsoja 12 Talsu novada domes deputāti (partijas "Talsu novada attīstībai" deputāti Aivars Lācarus, Andis Astrātovs, Olga Blumbaha, Juzefa Kļava, Normunds Krūze, Oļegs Solovjovs, Zintis Vicinskis; partijas "Vienotība" deputāts Vilnis Pūcītis, "Zaļās partijas" deputāts Alfons Spēks; apvienības "Reģionu alianse" deputāti Daiga Feldmane un Andris Dzenis; Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK deputāts Gundars Sebris). Pret neuzticības izteikšanu bija Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK deputāte Ilze Indriksone un no "Reformu partijas" ievēlētā deputāte Sandra Pētersone. Sēdē nepiedalījās Latvijas Zemnieku savienības deputāti Miervaldis Krotovs un Dainis Karols, un partijas "Vienotība" deputāts Normunds Tropiņš.

"Tā situācija, kas izskanēja Sociālo un veselības jautājumu komitejā, manuprāt, bija pietiekoša, lai izprastu situāciju," komentējot savu balsojumu par Kristīnas Bidzānes atstāšanu valdes locekles amatā, sacīja deputāte Ilze Indriksone. "Mana pieredze slimnīcas pakalpojumu izmantošanā ar niansēm ir bijusi dažāda, kopumā ļoti laba. Ir bijušas nelielas problēmas ar medicīnisko personālu, kas ir vidējais personāls – medmāsas, ar ārstiem pieredze ir bijusi ļoti laba. Katram šī pieredze ir savādāka, tāpēc tam, ka visi saka – Talsu slimnīca ir slikta – es nepiekrītu, jo pieredze ir dažāda. Pateikt, ka pie visa ir vainīga valdes locekle un filiāles vadītāja Kristīna Bidzāne, manuprāt, nav pareizi. Es neatbalstu šo uzstādījumu, ka visa vaina ir valdes loceklē – ja viņa nebūtu vai būtu cits vadītājs, tad viss būtu savādāk, jo lēmumu pieņem katrs darbinieks savā darbavietā. Es, protams, nenoliedzu, ka vadība var ietekmēt darbiniekus, vērst par labu daudzas lietas. Es lēmumu par neuzticības izteikšanu neatbalstīšu, jo tā informācija, kas ir manā rīcībā, un tika sniegta komitejā, man norāda, ka kļūdas ir bijušas ne tikai saimnieciskajā un vadības procesā, bet arī citur. Protams, tā ir arī valdes locekles atbildība, kā viņa šo situāciju izvērtē, vai viņa uzskata, ka var darbu turpināt."

Domes sēdē pirms balsojuma situāciju komentēja arī Aivars Lācarus: "Slimnīca ir piedzīvojusi daudz labākus laikus, kaut arī apstākļi, kādos tika ārstēti slimnieki, bija daudz sliktāki. Es runāju par to drausmīgo gadījumu, kas bija 1997. gadā. Pēc tam Talsu vārds visā Latvijā skanēja pavisam savādāk. Mūsu mediķi pierādīja, ka lauku slimnīcā var izdarīt lielas lietas – mobilizēties, un sniegt maksimālo palīdzību cilvēkiem ļoti kritiskās situācijās. Diemžēl, tā informācija, kas joprojām turpinās, ir radikāli savādāka. Maigi izsakoties – tā būs ļoti grūti vēršama par labu, jo cilvēki ilgāk atceras negatīvās, nevis pozitīvās lietas."

Saskaņā ar SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" valdes reglamenta (SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" dalībnieku sapulces 17.03.2014. protokols Nr. 2014/2) 2.8.punktu valdes locekli Dalībnieku sapulce var atsaukt no pienākumu pildīšanas tad, ja tam ir svarīgs iemesls. Par svarīgu iemeslu jebkurā gadījumā uzskatāma rupja pilnvaru pārkāpšana, pienākumu neizpilde vai nepienācīga izpilde, nespēja vadīt sabiedrību, kaitējuma nodarīšana sabiedrības interesēm, kā arī uzticības zaudēšana.

Valdes locekle Kristīna Bidzāne saskaņā ar SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" valdes reglamenta 6.4.4.1.punktu vada un organizē Sabiedrības Talsu filiāles saimniecisko darbību un kontrolē medicīnisko pakalpojumu nodrošināšanu un kvalitāti savā apkalpes teritorijā.

Talsu novada pašvaldībai pieder 11,09%, Dundagas novada domei – 0,15%, Rojas novada domei – 0,23%, Mērsraga novada pašvaldībai 0,05%. SIA "Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas" lielākais akcionārs ar 88,45% kapitāldaļām ir Ventspils pilsētas dome.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)