Banner 980x90

Talsu Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi apbalvoti par dzīvību glābšanu

Piektdien, 15.maijā, jau otro gadu pēc kārtas norisinājās Latvijas Neatkarīgās televīzijas (LNT) organizētā Glābēju diena, kuras svinīgajā apbalvošanas ceremonijā "Gods kalpot Latvijai" tika godināti dažādo dienestu darbinieki, kuru profesija saistīta ar cilvēku dzīvību glābšanu un kuri izšķirošā brīdī ir rīkojušies augsti profesionāli, pašaizliedzīgi un atbildīgi.

Balva "Gods kalpot Latvijai" tika pasniegta arī trim Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta brigādēm – Madonas, Saulkrastu un Talsu brigādēm, pilsētas informācijas portālam Talsi24.lv ziņo NMP.

Kā atzīst NMP dienesta direktors Armands Ploriņš: "Saņemot izsaukumus, mūsu mediķiem ik brīdi jābūt gataviem kritiskām situācijām. Tas prasa spēju ātri novērtēt situāciju, lai pieņemtu pareizus lēmumus, maksimālu koncentrēšanos un spēju strādāt neikdienišķos apstākļos, lai glābtu cilvēku dzīvības. Gandarījumu par profesionāli paveiktu darbu vairo arī lielais sabiedrības atbalsts un novērtējums."

Šī gada sākumā spēju operatīvi un profesionāli darboties neikdienišķos apstākļos kā vienotai komandai apliecināja Madonas NMP brigāde - brigādes vadītāja, neatliekamās medicīnas (NM) ārsta palīgs Anita Kozlovska, NM ārsta palīgs Irēna Tropiņa un autovadītājs Andris Berģis. 27.janvārī rītā brigāde saņēma izsaukumu – Vidzemē kādā mežā atrodas jauns vīrietis, kuru nopietni ievainojusi mežacūka, vīrietim stipri asiņo ievainotā kāja, ko viņš cenšas apturēt ar žņaugu no kurpju auklas. Turklāt ziemas laikā traumas dēļ ļoti ātri var sākies ķermeņa atdzišana, kas var apdraudēt dzīvību. Brigādei īpašs izaicinājums bija operatīvi nokļūt līdz cietušajam. Tam tika izmantots gan traktors, gan arī vairāki kilometri mēroti kājām ar cietušā draugu palīdzību iznesot pacientu no meža līdz ātrās palīdzības automašīnai. Negadījuma vietā mediķi stabilizēja cietušā stāvokli, pēc tam pa ceļam uz brigādes auto ar medicīniskā aprīkojuma palīdzību monitorēja vīrieša sirds ritmu un nodrošināja visu nepieciešamo palīdzību. Pasniedzot balvu, tika teikts liels paldies visai brigādei, kura darbojās saskaņoti, pārliecināti un vienoti, kā rezultātā izdevās cietušā stāvokli stabilizēt un laikus nogādāt slimnīcā, novēršot draudus viņa dzīvībai.

"Gods kalpot Latvijai" balvas tika pasniegtas arī divām NMP dienesta brigādēm, kurām profesionāli darbojoties izdevās glābt dzīvību un saglabāt pilnvērtīgu turpmāko dzīvi diviem jauniem vīriešiem. Atzinību par darbu saņēma NMP dienesta Saulkrastu brigādes ārsts Rihards Mikilps-Mikgelbs un NM ārsta palīgs Iveta Sorokina, kā arī NMP dienesta Talsu brigādes NM ārsta palīgs, brigādes vadītāja Aksana Šēnere, NM ārsta palīgs Evita Dubure un autovadītājs Māris Freibergs.

NMP dienesta Saulkrastu brigādes mediķiem pērn augustā izdevās no klīniskās nāves atdzīvināt jaunu vīrieti, kurš bija devies jūrā peldēties. Pēc aculiecinieku vārdiem, vīrietis bija iegājis jūrā un saļimis ūdenī. Brigādei operatīvi ierodoties, vīrietis gulēja pludmales smiltīs bez samaņas un elpošanas. Mediķi konstatēja klīnisko nāvi un nekavējoties uzsāka atdzīvināšanas pasākumus, vairāk nekā stundu cīnoties par vīrieša izdzīvošanu, līdz izdevās stabilizēt viņa stāvokli un varēja uzsākt transportēšanu uz slimnīcu. Pēc veiksmīgas reanimācijas un tālākās ārstēšanās slimnīcā, vīrietis jau pavisam drīz, atguvis veselību, pēc negadījuma atgriezās savā mītnes zemē.

Savukārt NMP dienesta Talsu brigāde ļoti veiksmīgi šā gada martā izglāba no nāves vīrieti, kuram uz ielas bija kļuvis slikti un sākušās pēkšņas, asas sāpes krūtīs. Dažu minūšu laikā ieradās mediķu brigāde, izmeklēja pacientu un uzsāka palīdzības sniegšanu, vienlaikus operatīvi uzsākot pacienta transportēšanu uz slimnīcu Rīgā, ņemot vērā to, ka tika konstatēts ļoti augsts risks akūtai dzīvību apdraudošai sirds saslimšanai. Pēc ceļā pavadītas nepilnas pusstundas vīrietim sākās pēkšņi, dzīvību apdraudoši sirds ritma traucējumi – vīrietis zaudēja samaņu un viņam apstājās elpošana. Mediķi nekavējoties apstādināja mašīnu, lai uzsāktu reanimācijas pasākumus. Turpat ceļmalā operatīvajā transportlīdzeklī mediķiem izdevās vīrieti atdzīvināt pēc klīniskās nāves. Pēc veiksmīgas reanimācijas un tālākās ārstēšanās slimnīcā vīrietis turpina pilnvērtīgu dzīvi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)