Banner 980x90

Talsu novada dome konceptuāli atbalsta jauna bērnudārza būvniecību Vandzenē

Rīga, 3.okt., LETA. Talsu novada dome, plānojot pirmsskolas izglītības iestāžu tīkla sakārtošanu, pieņēmusi lēmumu atbalstīt jauna bērnudārza būvniecību Vandzenē, aģentūru LETA informēja Talsu novada pašvaldības pārstāve Inita Fedko.

Jauno bērnudārza ēku iecerēt būvēt pašvaldībai piederošajā īpašumā "Pagastmāja". Darba grupai uzdots sākt projektēšanas uzdevuma izstrādi un veikt esošu pirmsskolas izglītības iestāžu būvprojektu izvērtēšanu atbilstoši bērnudārza "Zīlītes" funkcijām. Noteikts, ka darba grupai līdz šā gada 17.decembrim jāsagatavo ziņojums par izvērtētajiem būvprojektiem ar aptuvenām būvniecības izmaksām un to atbilstību "Zīlītes" darbam.

Fedko stāstīja, ka 2015.gadā tika sākta Eiropas Savienības finansējuma piesaiste "Zīlītes" atjaunošanai, vēlāk tika izvērtēts nepieciešamos uzlabojumus īstenot par novada budžeta līdzekļiem. Tomēr speciālisti secināja, ka uzbūvēt jaunu bērnudārzu, iespējams, būtu finansiāli un ekonomiski izdevīgāk nekā ieguldīt naudu pašreizējās ēkas atjaunošanā.

Izvērtējot sagatavoto tehnisko dokumentāciju esošās bērnudārza ēkas atjaunošanai, kā arī prognozētās iekštelpu atjaunošanas izmaksas, tika konstatēts, ka nepieciešamajiem darbiem ir vajadzīgi lieli ieguldījumi - vismaz 1,5 miljonu eiro apmērā.

Tā kā "Zīlīte" atrodas privātīpašumā 0,53 hektāru lielā teritorijā, tad šobrīd varētu sakārtot tikai ēku, bet nebūtu iespējams labiekārtot bērnudārza āra teritoriju. Līdz ar to netiktu pilnībā sasniegts paredzētais mērķis - nodrošināt bērniem modernus un drošus apstākļus, jo ir vajadzīgs labiekārtot gan tehniski, gan morāli novecojušo rotaļu laukumu, nodrošināt drošu piekļuvi un izbūvēt apgaismotu auto stāvlaukumu. Šiem darbiem būtu nepieciešams papildu finansējums, ko varētu ieguldīt tikai tad, ja īpašums nonāktu pašvaldības rīcībā.

Pašreizējās ēkas atjaunošanu ietekmē arī Ministru kabineta noteiktās higiēnas prasības, kas stāsies spēkā 2020.gada janvārī. Tās paredz, ka esošajās bērnudārza telpās varēs uzņemt mazāk bērnus nekā šobrīd - ne vairāk kā 69, taču šī iespēja nepieciešama no 76 līdz 80 bērniem.

Izvērtējot apstākļus, tika apzināta jauna bērnudārza būvniecība, ko varētu izbūvēt uz pašvaldībai piederoša zemes gabala ar atbilstošu ēkas plānojumu un iespēju uzņemt nepieciešamo bērnu skaitu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)