Banner 980x90

Talsu novada domes priekšsēdētāja nogāšanas gadījumā neizslēdz ārkārtas vēlēšanas

Rīga, 9.jūl., LETA. Ja ceturtdien, 11.jūlijā, pēc koalīcijas pieprasījuma amatu zaudēs Talsu novada domes priekšsēdētājs Dainis Karols (LZS), novadā netiek izslēgta ārkārtas vēlēšanu rīkošana.

Koalīcijas partiju "Talsu novada attīstībai" pārstāvošais Andis Astrātovs aģentūrai LETA apgalvoja, ka ārkārtas vēlēšanas pašlaik "nav dienas kārtībā". Taču neesot arī vienošanās par nākamo iespējamo domes vadītāju.

Arī Inga Gluzda (JKP), kura arī parakstījusi pieprasījumu par neuzticības izteikšanu novada mēram, klāstīja, ka vismaz viņa nav iesaistīta sarunās par iespējamo jauno domes vadītāju.

"Ir sajūta, ka tas [domes ārkārtas vēlēšanas] būtu pareizākais risinājums, jo pagājuši vairāk nekā divi gadi, un vadība šajā laikā nav spējusi sevi pierādīt," komentēja Gluzda, piebilstot, ka neņemas apgalvot, ka kolēģu lēmums tiešām būs domes "novešana" līdz ārkārtas vēlēšanām.

Savukārt opozicionārs Lauris Pīlēģis ("Mēs - Talsiem un novadam"), lai arī iepriekš cits opozīcijas pārstāvis, bijušais domes priekšsēdētājs Edgars Zelderis ("Mēs - Talsiem un novadam") aģentūrai LETA pauda, ka Karola gāšana tiks atbalstīta, otrdien aģentūrai LETA apgalvoja, ka vienošanās trīs opozicionāru vidū vēl nav panākta, un par to plānots lemt šovakar.

Arī Pīlēģis uzskata, ka ārkārtas vēlēšanas Talsu novadam ir labākais risinājums, jo esošā komanda pie vadības domē jau esot bijusi dažādās kombinācijās.

Jau vēstīts, ka seši no Talsu novada domes esošās koalīcijas deputātiem iesnieguši pieprasījumu par neuzticības izteikšanu novada domes priekšsēdētājam Karolam. Deputāti pieprasījuši 11.jūlija Talsu novada domes sēdes darba kārtībā iekļaut jautājumu par neuzticības izteikšanu mēram.

2017.gadā pašvaldību vēlēšanās Talsu novadā tika ievēlēti 17 deputāti, kas pārstāv astoņas partijas. Lai panāktu domes priekšsēdētāja atcelšanu no amata, par šādu lēmumu ir jānobalso deviņiem deputātiem.

Par Karola atbrīvošanu no amata gatavi balsot seši koalīcijas deputāti.

Kā aģentūrai LETA apstiprināja Zelderis, arī opozīcijas deputāti balsos par Karola atstādināšanu no amata. Šādu rīcību viņš skaidro ar to, ka patlaban pie varas esošajai komandai darbi nesokas, valdot haoss un iestājusies politiskā krīze. "Patlaban Talsos ir otra Rīga," situāciju raksturoja Zelderis.

Opozīcijas deputāti uzskata, ka visas pašvaldībā ievēlētās partijas divu gadu laikā jau ir pabijušas pie varas, tādēļ viņi kā vienīgo izeju saskata ārkārtas vēlēšanu rīkošanu, jo pēc tām varētu tikt ievēlēti jauni cilvēki un situācija pašvaldībā stabilizēties, pauda Zelderis.

Savukārt esošais domes priekšsēdētājs Karols aģentūrai LETA teica, ka viņš nepiekrīt koalīcijas partiju sešu deputātu paustajiem pārmetumiem par bezdarbību un nolaidību pašvaldības darbā, kā arī problēmām pašvaldības kapitālsabiedrībās, jo arī šie deputāti ir balsojuši par lēmumiem, kas attiecas uz pašvaldības kapitālsabiedrībām un ir līdzatbildīgi.

Viņš uzskata, ka gada laikā ir izdarīts daudz, lai pašvaldības darbu padarītu atklātāku, tiek nodrošināta domes sēžu tiešraide, katrs deputāts varēja strādāt tajā komisijā, kurā viņš vēlējās, piebilda Karols.

Domes priekšsēdētājs izteicās, ka viņš neturas pie krēsla, jo allaž bijis komandas cilvēks, un ja novada iedzīvotāji būs ieguvēji no vadības maiņas, tad viņam neesot iebildumu. Pašvaldības vadītājs pieļauj iespēju, ka varētu nonākt arī līdz tādam risinājumam, ka tiek rīkotas ārkārtas vēlēšanas, lai gan cer, ka deputāti spēs vienoties par jaunu kandidatūru domes priekšsēdētāja amatam, sasaukt ārkārtas sēdi un ievēlēt jaunu pašvaldības vadītāju.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)