Banner 980x90

Talsu novada iedzīvotājiem augustā atkritumu apsaimniekošanas tarifs pieaugs par ceturtdaļu

Rīga, 17.jūn, LETA. Talsu novada iedzīvotājiem augustā atkritumu apsaimniekošanas tarifs pieaugs par 23,83%, aģentūru LETA informēja Talsu novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļas vadītāja Inita Fedko.

Ja līdz šim nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošana izmaksāja 12,84 eiro par kubikmetru, tad no 1. augusta - 15,90 eiro par kubikmetru. Tas nozīmē, ka viena konteinera iztukšošanas reize 0,180 kubikmetru tilpums izmaksās 2,37 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN).

Fedko skaidroja, ka jauns tarifs SIA "Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība "Piejūra" nepieciešams vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, saskaņā ar Dabas resursu nodokļa (DRN) likumu izriet, ka no 2020.gada 1. janvāra stājas spēkā cita DRN likme.

Ja šogad par atkritumu apglabāšanu tā noteikta 43 eiro apmērā par tonnu, tad nākamgad - 50 eiro par tonnu. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija 8. maijā apstiprināja "Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība "Piejūra" sadzīves atkritumu apglabāšanas pakalpojumu tarifu ar jau iekļautu DRN likmi, proti, no šā gada 10.jūnija līdz 31.decembrim 60,73 eiro tonnā bez PVN, bet no 2020.gada 1.janvāra - 64,01 eiro tonnā bez PVN, stāstīja Fedko.

Tas nosaka, ka turpmāk DRN būs iekļauts atkritumu apglabāšanas tarifā un pašvaldībai, mainoties apglabāšanas tarifam, nebūs nepieciešams atsevišķs lēmums par atkritumu apsaimniekošanas maksas maiņu, kas stāsies spēkā reizē ar jauno apglabāšanas tarifu.

Fedko norādīja, ka tomēr vēl ir arī otra izmaksu pozīcija, kas iedzīvotājiem sadārdzinās atkritumu apsaimniekošanu. Tā ir nešķirotu sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksa. Ja kopš 2018.gada marta maksa par sadzīves atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu un uzglabāšanu bija noteikta 1,70 eiro bez PVN par kubikmetru apmērā, tad tagad tā būs 6,76 eiro bez PVN eiro par kubikmetru.

"Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība "Piejūra" valdes loceklis Ēriks Zaporožecs skaidroja, ka līdzšinējās pozīcijas izmaksas bija noteiktas neadekvāti zemas un nesedza reālās izmaksas. Pats uzņēmums bija noteicis vēl augstāku šīs pozīcijas izcenojumu, prasot vismaz 7,09 eiro bez PVN par kubikmetru.

Pagājušajā nedēļā domes sēdē Talsu novada domes deputāti uzklausīja pašvaldības auditores Solvitas Zemītes skaidrojumu, kura pauda pārliecību, ka uzņēmuma finansiālā situācija var nostabilizēties arī pie zemākā izmaksu izcenojuma. Tam gan iebilda Zaporožecs, skaidrojot, ka uzņēmums regulāri saskaras ar neplānotām situācijām, kas prasa papildu investīciju ieguldījumu, kā arī nepieciešams nodrošināt uzņēmuma attīstību, uzlabojot tā tehnisko aprīkojumu.

Domājot par iedzīvotāju interešu pārstāvniecību, Talsu novada domes deputāti lēma noteikt maksu par sadzīves atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu un uzglabāšanu 6,76 eiro bez PVN eiro par kubikmetru līdz 31.decembrim. Līdz tam laikam būs jāizvērtē uzņēmuma finanšu situācija, lai saprastu, kā šāds izcenojums ietekmē tā darbību, teica Fedko.

Atsevišķas pašvaldības ir pieņēmušas lēmumu par atšķirīgām šīs pozīcijas izmaksām. Piemēram, Mērsraga novada dome ir apstiprinājusi atkritumu apsaimniekošanas tarifu ar maksu par sadzīves atkritumu savākšanu, pārvadāšanu, pārkraušanu un uzglabāšanu 8,26 eiro bez PVN par kubikmetru.

Situāciju sarežģīs apstāklis, ka Talsu novadā, saskaņā ar deputātu lēmumu, būs cits atkritumu apsaimniekošanas tarifs nekā citās uzņēmuma darbības teritorijās, tādēļ arī aprēķinu veikšana un rēķinu sagatavošana prasīs jau citādu pieeju, tomēr iedzīvotājiem tādā veidā būs nodrošinātas zemākas pakalpojuma izmaksas, sacīja Fedko.

Viņa piebilda, ka apstiprinātais atkritumu apsaimniekošanas tarifs, salīdzinot ar citiem novadiem, nav viens no augstākajiem. Piemēram, SIA "Jelgavas komunālie pakalpojumi", SIA "Madonas namsaimnieks", SIA "Vides serviss" šo pakalpojumu nodrošina par izcenojumu, kas pārsniedz 20 eiro ar PVN par kubikmetru.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)