Banner 980x90

Talsu pašvaldības atzinumā par Abavas senlejas dabas aizsardzības plānu iestrādāti arī iedzīvotāju iebildumi

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Talsu novada domes sēdē ar balsu vairākumu apstiprināts Talsu pašvaldības atzinums par dabas parka "Abavas senleja" dabas aizsardzības plāna projektu. Atzinumā iestrādāti vairāki nosacījumi, tostarp arī ņemti vērā no iedzīvotājiem saņemtie iebildumi, aģentūru LETA informēja Talsu novada pašvaldības komunikāciju speciāliste Inita Fedko.

Talsu novada pašvaldībā martā no iedzīvotājiem tika saņemti divi kolektīvi iesniegumi, kuros tiek lūgts sniegt negatīvu atzinumu par izstrādāto dabas aizsardzības plāna projektu dabas parkam "Abavas senleja". Iesniegumos tiek norādīts uz nepilnībām dabas aizsardzības plāna izstrādes procesā, izteikti iebildumi un sniegti priekšlikumi plāna projekta precizēšanai.

Ņemot vērā arī no iedzīvotājiem saņemtos iebildumus, pašvaldības atzinumā iekļauti deviņi nosacījumi, kas plāna izstrādātājam jāņem vērā turpmākajā plāna izstrādē. Daļa precizējumu attiecas uz juridiskām niansēm un neatbilstībām plāna izstrādes procedūrā, taču ir arī konkrēti iebildumi pret plānā paredzētajiem pasākumiem. Viens no iebildumiem ir attiecībā uz lielo plēsīgo putnu mākslīgo ligzdvietu uzstādīšanu. Paredzot šādu pasākumu, tiek mākslīgi veidotas jaunas, apgrūtinātas teritorijas, kurās tiek ierobežota saimnieciskā darbība. Lai arī plānotais pasākums ir jāsaskaņo ar zemes īpašnieku, tas neizslēdz iespēju, ka mikrolieguma aizsardzības zona vai buferzona tiek noteikta kaimiņu zemes gabaliem, norāda pašvaldība, skaidrojot, kāpēc ir pret to, ka plānā tiktu paredzēta lielo plēsīgo putnu mākslīgo ligzdvietu uzstādīšana.

Pašvaldība iebilst arī pret plānā paredzēto pasākumu, kas attiecas uz meža biotopu fragmentācijas novēršanu, - sabalansējot dabas aizsardzības prasības un mērķtiecīgu biotopu apsaimniekošanu, panākt dabas parka meža masīva pašlaik salīdzinoši mazvērtīgo daļu pakāpenisku pielīdzināšanos vērtīgajiem biotopiem. Pašvaldība norāda, ka nepieciešams sabalansēt ne tikai dabas aizsardzības prasības un mērķtiecīgu biotopu apsaimniekošanu, bet ņemt vērā arī vietējo iedzīvotāju vajadzības un prasības un sabalansēt tās ar dabas aizsardzības prasībām. Pašvaldība norāda, ka mežsaimnieciskās un lauksaimnieciskās darbības ierobežojumiem jābūt sabalansētiem ar dabas vērtību saglabāšanu un pieņemamiem meža un lauksaimniecības zemju īpašniekiem.

Pašvaldība iebilst arī pret to, ka plānā kā mērķis tiktu noteikts pašlaik salīdzinoši mazvērtīgo meža masīvu daļu pakāpeniska pielīdzināšanās vērtīgajiem biotopiem. Tā vietā kā mērķis jānosaka vērtīgo meža masīvu saglabāšana un aizsardzība.

Dabas aizsardzības plāna projektā paredzēts, ka dabas parka posms lejpus Rendas līdz Abavas grīvai tiek iekļauts dabas lieguma zonā, lai tiktu nodrošināta meža masīva saglabāšana un noteikts vienots aizsardzības režīms ar dabas parka robežteritorijām. Tomēr pašvaldība norāda, ka nav pamatoti mainīt funkcionālo zonu no dabas parka zonas uz dabas lieguma zonu, kamēr nav veikta visas teritorijas pilnīga kartēšana un izpēte. Lai neierobežotu vietējo iedzīvotāju dzīves un darba vidi, pašvaldības skatījumā ir jāparedz funkcionālā zona - ainavu aizsardzības zona, kas tiek noteikta teritorijām, kurās notiek aktīva lauksaimnieciskā vai cita veida darbība.

Tāpat pašvaldība norāda, ka dabas aizsardzības plānā jāiestrādā priekšlikumi dabas parka "Abavas senleja" un kultūrvēsturiskās teritorijas "Abavas ieleja" robežu maiņai un savstarpējai precizēšanai, lai novērstu abu teritoriju robežu nesakritību.

Pašvaldība norāda uz nepieciešamību iekļaut dabas parka "Abavas senleja" neitrālajā zonā ne tikai valsts nozīmes autoceļus, bet arī pašvaldību un komersantu ceļus, kā arī elektrolīnijas aizsargjoslu teritoriju platumā.

Ministru kabineta (MK) noteikumi par īpaši aizsargājamās dabas teritorijas dabas aizsardzības plāna saturu un izstrādes kārtību paredz, ka sabiedriskā apspriešana jāizsludina vietējā laikrakstā divas nedēļas pirms sanāksmes. Tomēr informatīvajā izdevumā "Talsu Novada Ziņas" paziņojums tika publicēts 15.martā, bet sabiedriskās apspriešanas sanāksme notika 18.martā. Līdz ar to dabas aizsardzības plāna izstrādātājs nav ievērojis MK noteikumu prasības. Izstrādājot individuālos aizsardzības un izmantošanas noteikumus dabas parkam "Abavas senleja", izstrādātajam būs jāinformē iesaistītās pašvaldības un zemju īpašnieki, jārīko atkārtota sabiedriskā apspriešana par individuālās aizsardzības un izmantošanas noteikumu projektu, norāda Talsu novada pašvaldība.

Talsu novada pašvaldībā martā tika saņemta SIA "Metrum" vēstule, kurā tika lūgts sniegt atzinumu par izstrādāto dabas aizsardzības plāna projektu dabas parkam "Abavas senleja", kā to nosaka noteikumi par īpaši aizsargājamo dabas teritorijas dabas aizsardzības plāna saturu un izstrādes kārtību.

Talsu novada pašvaldības Attīstības plānošanas nodaļa ir izskatījusi dabas aizsardzības plāna projektu un ierosinājusi Talsu domi sniegt atzinumu ar nosacījumiem, kas ir jāiestrādā plānā pirms tā apstiprināšanas, kā arī jāņem vērā, virzot individuālos aizsardzības un izmantošanas noteikumus apstiprināšanai MK.

Dabas aizsardzības plāna izstrāde tika sākta 2015.gada sākumā. Izstrādes procesā ir notikušas piecas uzraudzības grupas sanāksmes. Dabas aizsardzības plāna sabiedriskā apspriešana notika šogad no 9.marta līdz 23.martam, bet sabiedriskās apspriešanas sanāksme tika organizēta 18.martā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)