Banner 980x90

Vairākas piejūras novadu pašvaldības līdz 2021.gadam par 7 miljoniem eiro atjaunos vai radīs vairākus kultūras un dabas objektus

Rīga, 11.janv., LETA. Ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējumu Kurzemes un Rīgas reģiona piejūras novadu pašvaldības līdz 2021.gadam par 7 miljoniem eiro atjaunos vai radīs no jauna septiņus tūrismam un reģiona kultūras norisēm svarīgus kultūras un dabas objektus, aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijā (KM).

2018.gada nogalē projekta iesniedzējs - Jūrmalas pilsētas dome - parakstīja vienošanos ar Centrālo finanšu un līgumu aģentūru. Kā sadarbības partneri projektā piedalās Engures novada dome, Mērsraga novada pašvaldība un Rojas novada dome. Savukārt projekta īstenošanas darbi tika uzsākti jau 2018.gadā.

KM skaidroja, ka Ķemeru ūdenstornis pēc restaurācijas atgūs savu vēsturisko skatu torņa funkciju, turklāt tornī tiks izveidots tūrisma informācijas punkts, interaktīva ekspozīcija par Ķemeru kūrorta vēsturi, kā arī mākslas galerija. Savukārt Šlokenbekas muižai tiks atjaunots jumta pārsegums, mansardā izveidota jauna izstāžu zāle un mākslinieku darbnīcas, kā arī labiekārtots muižas iekšpagalms.

Parkā pie Engures Saieta nama, kas ierīkots Krišjāņa Valdemāra 1875.gadā dibinātās jūrskolas ēkā, tiks izbūvēta jauna lapene brīvdabas pasākumiem un izveidota labiekārtota ugunskura vieta. Turklāt parks iegūs arī jaunu vides objektu - kompasu, kas simbolizē vietas vēsturisko vērtību, norādīja ministrijā.

Savukārt Engures pludmalē izbūvēs pastaigu laipas, tiltiņu pār Engures upi, aktīvās atpūtas laukumu, jaunus soliņus, pārģērbšanās kabīnes un sabiedrisko tualeti. Jaunā infrastruktūra ne vien padarīs pludmali ērtāk izmantojamu, bet arī palīdzēs aizsargāt piejūras dabas vērtības no pārmērīgas cilvēku ietekmes, uzsvēra KM.

Pagājušā gadsimta 20.-30.gados būvētā Mellužu brīvdabas estrāde ar tās art deco mākslas elementiem ir viena no divām līdz mūsdienām saglabātajām akustiskajām koka gliemežnīcām visā Baltijas reģionā, tomēr sliktā tehniskā stāvokļa dēļ kopš 2015.gada tā bija slēgta. Projektā paredzēts restaurēt pašu estrādi, pārbūvēt bāra ēku un labiekārtot teritoriju.

Īpaši domājot par lībiešu kultūrtelpas un nemateriālā mantojuma saglabāšanu, pārbūvēta, labiekārtota un paplašināta tiks arī Mērsraga brīvdabas estrāde "Jēgerleja".

Savukārt Rojas novads projekta laikā tiks pie jaunas, modernas un funkcionālas brīvdabas estrādes. Estrāde tiks veidota kā atvērta tipa būve ar jumta segumu, kas veidots kā stilizēts vilnis, un ar skatu uz jūru vērstu skatītāju amfiteātri ar 1000 sēdvietām.

Projekts "Jaunu dabas un kultūras tūrisma pakalpojumu radīšana Rīgas jūras līča Rietumu piekrastē" ir viens no kopumā desmit kultūras un dabas mantojuma saglabāšanai un attīstībai veltītiem projektiem, kuri pēc KM organizētas projektu ideju priekšatlases ir saņēmuši iespēju pieteikties ERAF līdzfinansējam.

Projekts tiks īstenots Kultūras ministrijas pārziņā esošā ERAF līdzfinansētā atbalsta mērķa "Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus" laikā.

Kopējās projekta izmaksas ir 7 022 935,93 eiro, tajā skaitā ERAF finansējums - 2 948 460 eiro, savukārt nacionālais publiskais finansējums ir 3 996 407,63 eiro, tajā skaitā valsts budžeta dotācija pašvaldībām 836 454,54 eiro un pašvaldību finansējums 2 968 413,09 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)