Banner 980x90

Valsts kontrole revīzijā konstatējusi nepamatotas maksas iekasēšanu par atkritumu apsaimniekošanu

Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv
Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv
Valsts kontrole (VK) revīzijās par daudzdzīvokļu dzīvojamo namu apsaimniekošanu vairākās Latvijas pašvaldībās konstatējusi nepamatotas maksas iekasēšanu par atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumiem un pārmērīgu augstu samaksu par pašvaldības teritorijas sakopšanu, aģentūru LETA informēja VK.

Revīzijā secināts, ka, pretēji noteiktajam, Jēkabpilī, Liepājā, Ludzā un Olainē sadzīves atkritumu apsaimniekošanas maksu piemēro arī par dzīvokļiem, kuros personas nav deklarētas. Tādējādi no iedzīvotājiem nepamatoti ir iekasēti aptuveni 30 000 eiro.

Savukārt citās pašvaldībās mājokļu iemītniekiem tiek pieprasīta nesamērīgi augsta samaksa par pašvaldības teritorijas sakopšanu. Šāda situācija atklājusies Dobeles novadā, Liepājā un Rēzeknē, kur kopumā par šo pakalpojumu iekasēts 151 000 eiro.

Tikmēr Talsu un Dobeles novadā konstatēti pārkāpumi pievienotās vērtības nodokļa aprēķināšanā, kā rezultātā valsts budžetā nav ieskaitīti aptuveni 20 000 eiro.

Valsts kontroliere Elita Krūmiņa norāda, ka situācija ar dzīvojamo namu apsaimniekošanu Latvijā ir sarežģīta, jo savulaik izvēlētais daudzdzīvokļu namu privatizācijas modelis paredzēja, ka dzīvokļa īpašnieks uzņemas atbildību par nama uzturēšanu un atjaunošanu, neskatoties uz to, kādā tehniskajā stāvoklī māja bija privatizācijas brīdī.

"Neveicot padziļinātu izpēti, neizstrādājot ilgtspējīgu jomas politiku, kas risina ar namu atjaunošanu un uzturēšanu saistītus jautājumus, dažu desmitu gadu periodā tā var izvērsties simtu miljonu eiro lielā problēmā, nemaz nerunājot par sociālajām konsekvencēm," norāda Krūmiņa.

Valsts kontrole pēc revīziju veikšanas ar vairākiem ieteikumiem problēmu novēršanai ir vērsusies gan Ekonomikas ministrijā, gan arī pašvaldību kapitālsabiedrībās, kurās konstatēti trūkumi un pārkāpumi.

Valsts kontrole vērsusies arī pie Ekonomikas ministrijas ar ieteikumu uzņemties vadošo lomu situācijas apzināšanā, tostarp saistībā ar mājokļu politikas plānošanas dokumenta izstrādi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)