Banner 980x90

VARAM izvērtēšanai iesniegusi nepieciešamos likumu grozījumus, kas vajadzīgi depozīta sistēmas ieviešanai

Rīga, 10. apr., LETA. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) valdībai izvērtēšanai iesniegusi grozījumus Iepakojuma un Dabas aizsardzības likumos, kuri nepieciešami, lai veicinātu iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu, aģentūru LETA informē ministrija.

Saskaņošanas procesā Iepakojuma likums un Dabas aizsardzības likums ticis precizēts atbilstoši saņemtajiem priekšlikumiem no Tieslietu, Ekonomikas un Finanšu ministrijas. Kā norāda VARAM, vienīgā ministrija, kas konceptuāli joprojām nesaskaņo depozīta sistēmas ieviešanu Latvijā ir Zemkopības ministrija. Plānots, ka valdība izmaiņas skatīs tuvākajā laikā.

Pēc vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspara Gerharda (VL/TB-LNNK) teiktā, ministrijas uzdevums ir nodrošināt viegli pieejamu un saprotamu iepakojumu šķirošanas sistēmu ikvienam valsts iedzīvotājam, lai kopīgiem spēkiem virzītos uz mērķi - būtiski palielināt atkritumu pārstrādes apjomus un līdz 2035.gadam samazinātu poligonos apglabājamo atkritumu apjomu līdz 10% no sadzīves atkritumu apjoma.

"Mūsu kaimiņvalstīs depozīta sistēma jau ir ieviesta un darbojas vairākus gadus līdzīgi kā citās Eiropas Savienības valstīs. Arī Lielbritānija pirms nedēļas pieņēmusi lēmumu par depozīta sistēmas ieviešanu. Pozitīvā pieredze tiek pārņemta arvien vairākās valstīs - tas liecina par to, ka ar depozīta sistēmas ieviešanas projektu esam uz pareizā ceļa un nav nekāda iemesla apstāties," pauž ministrs.

Par depozīta sistēmas ieviešanu iestājas arī ilggadējā Lielās Talkas vadītāja un dabas aizsardzības entuziaste Vita Jaunzeme. "Par visiem 100% atbalstu depozīta sistēmas ieviešanu Latvijā, jo tas veicinās iepakojuma otrreizēju pārstrādi, tātad resursu saudzīgu izmantošanu, kā arī pats svarīgākais - videi kaitīgo materiālu nenonākšanu apkārtējā dabā. Svarīgi atcerēties, ka plastmasas dzērienu iepakojums ir materiāls, kas, nonākot brīvā dabā, agri vai vēlu sadalās mikrodaļās un saindē augsni - ūdeni un zemi, līdz ar to tas nākotnē negatīvi ietekmēs mūsu pašu veselību. Turklāt plastmasa ir viegli uzliesmojošs materiāls, kas degot izdala indīgas vielas," norāda Jaunzeme.

Pamatojoties uz vairāk nekā 10 000 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Par iespēju saņemt atlīdzību par PET pudeļu un citu dzērienu iepakojumu nodošanu", VARAM veica depozīta sistēmas piemērošanas dzērienu iepakojumam tiesiskā regulējuma izvērtēšanu Baltijas valstīs, kā arī sagatavoja informatīvo ziņojuma par iespējām izdarīt grozījumus normatīvajos aktos šajā jomā.

Depozīta sistēmas ieviešanas ieguvumi ietver atkritumu šķirošanas veicināšanu mājsaimniecībās, sniedzot iedzīvotājiem viegli pieejamu un saprotamu atkritumu šķirošanas iespēju.

Plānots, ka depozīta sistēmas piemērošana Latvijā tiks uzsākta no 2020.gada 1.janvāra.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)