Banner 980x90

Gaidāma "Talsu draugu diena" un Lejres dienas Talsos

Sestdien un svētdien, 15. un 16.augustā, Talsu novadā ieradīsies astoņas ārvalstu delegācijas – no Prieņiem Lietuvā, Sāremas Igaunijā, Utajarvi Somijas, Telavi pilsētas Gruzijā, Alānijas Turcijā, Ščolkovas Krievijā un Lejres Dānijā - lai kopā ar novada iedzīvotājiem Talsos atzīmētu Lejres dienas. Tā būs unikāla iespēja ikvienam interesentam iepazīt dāņu kultūru, tradīcijas un uzzināt ko vairāk par šīs valsts vēsturisko mantojumu, līdztekus ārvalstu viesiem atklājot arī Latvijai raksturīgo, pilsētas informācijas portālam Talsi24.lv ziņo Talsu novada pašvaldība.

15. augusts, kas ir "Talsu draugu diena", iesāksies pie Talsu novada muzeja, kur jau no plkst.10 notiks radošās meistardarbnīcas bērniem. Tās vadīs dāņu mākslinieki, kuri ierādīs savai valstij raksturīgākās iemaņas amatniecībā un ļaus tās apgūt arī citiem.

Plkst.11 gaidāma oficiālo delegāciju un Dānijas vēstnieka Latvijā Per Carlsen tikšanās ar uzņēmējiem un Talsu novada vadību, bet 17.30 pie Talsu sporta nama un Talsu administratīvā centra uzstāsies pūšamo instrumentu kvintets "QuintetRhoar" un mākslas vingrotāji, kas Dānijā ir viena no tradicionālajām sporta aktivitātēm. Šos priekšnesumus tāpat būs iespēja vērot arī 16.augustā.

Kā jauka dāvana, sadarbībā ar Talsu Mākslas skolas pedagogiem un audzēkņiem, divu dienu laikā taps apgleznota aizsargsiena skeitparkā, tādejādi šo jauniešiem iecienīto vietu, padarot estētiskāku, krāšņāku un sakoptāku.

15.augustā, plkst.18.30, notiks Lejres dienu un amatnieku paviljonu atklāšana, kas norisināsies pie Talsu tautas nama. Sanākušos uzrunās Talsu novada domes priekšsēdētājs Aivars Lācarus un Lejres pašvaldības vadītāja Mette Touborg, bet savus tautiešus ar improvizētu priekšnesumu sveiks amatierteātra pārstāvji no Glostrupas Dānijā. Pēc svinīgajām uzrunām Talsu tautas namā atklās dāņu mākslinieku sagatavotās izstādes, bet pie Talsu tautas nama varēs vērot gan senioru dejotās līnijdejas, klausīties pūšamo instrumentu kvintetu, un baudīt dāņu jauniešu mūzikla grupas sniegumu.

Līdztekus Talsu novada muzejā būs aplūkojama dzintaru izstāde, bet novada administratīvā centra lielajā zālē – Zviedrijas vēstniecības Latvijā sarūpēta izstāde, ko atklās Henrik Landerholm, Zviedrijas vēstnieks Latvijā.

Pirmo reizi Talsu novadā ieradīsies delegācijas arī no Somijas un Gruzijas. Gruzijas delegācijas pārstāvjiem svarīgi ir gūt pieredzi par Latvijas valsts dalību Eiropas Savienībā.Tāpat visiem Talsu novada sadarbības partneriem būs iespēja iepazīt dāņu un latviešu kultūru, izbaudot tās atšķirīgās iezīmes klātienē.

Tā kā Lejres pašvaldība pirms administratīvi teritoriālās reformas bija ilgstoši Ģibuļu pagasta sadarbības partneri, tad 16.augustā tiks iestādīts simbolisks draudzības koks Pastendes parkā.

Īpašs un neredzēts notikums būs "Prindsens Hverving" vēsturiskais šovs, kurā tiks atspoguļotas Dānijas vēsturiskās dzelzs laikmeta cīņas, izmantojot tam laikam raksturīgos kaujas ieročus un no Dānijas atvestos zirgus. Šo izrādi skatītāji varēs noskatīties trīs reizes, gan 15.augusta vakarā, plkst.20.15 pie skeitparka, gan Dižmāras svētku ietvaros – 16.augustā, plkst.11 un 14.30.

Dažādos Dānijai raksturīgos priekšnesumos būs iesaistīti atšķirīgu paaudžu cilvēki, tā tos vienojot svētkiem, un atklājot kultūras nianses. Kopumā Talsu novadu apmeklēs aptuveni 85 dalībnieku liela delegācija no Dānijas, izmantojot savus personīgos līdzekļus. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)