Banner 980x90

Kolekcionēšana kā aizraujošs hobijs arī bērnam

Iespējams, kolekcionēšana ir viens no senākajiem un tradīcijām bagātākajiem hobijiem, kas aktuāls no paaudzes paaudzē. Laiki mainās, mainās lietas, ko kolekcionē, bet pati vēlme kolekcionēt paliek. Protams, ir dažādas tendences, ko ienes laikmets, bet būtība jau paliek – vākt kaut ko retu vai īpašu, veidojot kolekciju, ko ar laiku papildināt ar jauniem elementiem.

Kolekcionēšana patiesībā ir aktuāla jau bērnībā, kad bērni grupē un sistematizē sev piederošas lietas. Viņiem izveidojas savas intereses, kuru ietvaros viņi arī izvēlas rotaļlietas vai priekšmetus savā vidē. Jau lielāki bērni un pieaugušie kolekcionēšanai pievēršas apzinātāk un mērķtiecīgāk, meklējot konkrētus priekšmetus un retus eksemplārus.

Ko tik cilvēki neizvēlas kolekcionēt! Uzskaitīt varētu tiešām ļoti daudzas lietas. Pie populārākajām var minēt markas, monētas un banknotes, pastkartes, korķīšus, kalendārus, etiķetes, medaļas, nozīmītes un daudzas citas lietas. Kolekcionēt mēdz arī pavisam neparastas lietas, ko apvieno vai nu tematika, vai izskats vai veids. 

Ko kolekcionē bērni
Bērni biežāk izvēlas kolekcionēt kaut ko, kas saistīts ar viņiem aktuālo vidi. Pagājušajā gadsimtā bērnu vidū populāri bija kolekcionēt konfekšu vai košļeņu papīrīšus, arī etiķetes vai zaldātiņus. Mūsdienās bērni vairāk aizraujas tieši ar dažādu rotaļlietu kolekcionēšanu. Tās ir rotaļlietas no konkrētām sērijām, ko ražotāji izdod. Tās var būt limitētas sērijas vai iepakojumos, kur nav redzams saturs, tāpēc nekad nevar zināt, kura no sērijas mantiņām ir nopirkta. 

Bērniem patīk kolekcionēt arī dažādas dzīvnieku figūriņas, ko viņi daudzveidīgi izmanto savās rotaļās, iesaistot spēlēs, veidojot rotaļu laukumus. Šobrīd populāri ir Schleich dzīvnieciņi, kas izskatās ļoti dabiski, pieejami plašā izvēlē. Pieejami Scleich mājdzīvnieki, savvaļas zvēri, ūdens dzīvnieki, arī aizvēsturiskie dzīvnieki. Schleich zīmols piedāvā arī multfilmu varoņu, bruņinieku un citas figūriņas, ko iespējams arī kolekcionēt.

Ko bērnam sniedz kolekcionēšana
Kādam varētu šķist, ka kolekcionēšana ir muļķīgs vaļasprieks, bet patiesībā tam ir arī savi ieguvumi un pozitīvā ietekme. Bērnu gadījumā var runāt par vairākiem labumiem no šādas aizraušanās.
• Nodarbe, ar ko aizpildīt laiku
Mūsdienās ir grūti bērniem piedāvāt labas alternatīvas laika pavadīšanai, lai konkurētu ar viedierīcēm un virtuālo vidi. Ja bērns aizraujas ar kolekcionēšanu un velta savu laiku kolekcijas veidošanai, tad tā jau ir maza uzvara, jo bērns zina, ka laiku var pavadīt dažādi.
• Tiek izkopta mērķtiecība
Kolekcija ar noteiktu skaitu lietām vai konkrētiem veidiem ir mērķis, uz kuru tiekties. Mērķis neatnāk pats no sevis, bērnam ir jātiecas uz to, jādara kaut kas lietas labā, lai sasniegtu savu mērķi.
• Bērns mācās būt pacietīgs
Šajā gadījumā mērķtiecība iet roku rokā ar pacietību, kas ir vajadzīga, lai sasniegtu mērķi. Ne jau katru dienu tiek iegūts jauns eksemplārs kolekcijai.
• Aizraušanās veido personību
Jebkura nodarbe, hobijs un intereses veido cilvēku par to unikālo personību, kāda viņš ir. Arī bērns sevi ik dienu veido. Ikviena aizraušanās nākotnē pat var izvērsties par nopietnu lietu, varbūt pat kļūt par ienākumu avotu.
• Sarunu temats ar vienaudžiem un pieaugušajiem
Aizraujoties ar kolekcionēšanu, bērnam ir vismaz viena joma, par kuru viņš var kaislīgi runāt, dalīties savā zināšanās, pastāstīt par savu kolekciju un tās eksemplāriem. Tas ir labs sarunu temats gan ar draugiem un klasesbiedriem, gan ar pieaugušajiem.
• Bērns mācās krāt un tērēt naudu mērķim
Kolekcionējamās lietas vairumā gadījumu maksā naudu, tās ir jāpērk, tāpēc vajadzīga nauda. Bērniem nepieciešams ieguldīt arī savus līdzekļus, krāt kabatas naudu vai tērēt dzimšanās dienā uzdāvināto naudu, lai nopirku jaunu kolekcijas eksemplāru. Tā ir iespēja trenēties, kā ir krāt noteiktam mērķim.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)