Banner 980x90

Korporatīvie pasākumi veiksmīgam uzņēmumam – kāpēc nepieciešami?

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Korporatīvie pasākumi ir būtiska uzņēmuma pastāvēšanas sastāvdaļa. Nav svarīgi, cik liels ir uzņēmums, jo saliedēts un uzticams kolektīvs ir nepieciešams ikvienā darbavietā. Vai zini, kāda ir korporatīvo pasākumu nozīme, kāpēc saliedēšanas jeb team building pasākumi ir svarīgi un kā veidot šādus pasākumus? Turpini lasīt rakstu un iepazīsties ar nozīmīgākajiem priekšnoteikumiem, kas jāievēro!

Korporatīvie pasākumi ir dažādi, un pirms to plānošanas jāveic dažādas aktivitātes. Šāda veida pasākumi var būt gan izklaidējoši, gan saliedējoši, un ir būtiski laicīgi apzināties, kāda veida pasākums nepieciešams attiecīgajam uzņēmumam. 

Korporatīvie pasākumi – kādi darbi veicami pirms pasākuma norises?
Lai saprastu, kāda veida korporatīvo pasākumu rīkot tieši savam darbinieku kolektīvam, ieteicams izpētīt savus darbiniekus. Kā tas izpaužas?
• Noskaidrot stiprās un vājās puses. Kas padosies vienam cilvēkam, iespējams sagādās grūtības citam. Korporatīvie pasākumi ir labākais veids kā iegūt jaunu pieredzi un paveikt ko jaunu, atrodoties ārpus savas komforta zonas.
• Iepazīties ar darbinieku interesēm. Lai izklaide un atpūta darbiniekiem šķistu saistoša un izdotos, nepieciešams pirms korporatīvā pasākuma plānošanas iepazīties ar darbinieku interesēm, tādējādi mēģinot atrast ko vienojošu ja ne visiem, tad vismaz vairumam no darbiniekiem.
• Uzklausīt ieteikumus un ļaut iesaistīties ideju ģenerēšanā. Ar to saprotamas ne tikai idejas korporatīvajiem pasākumiem, bet arī ikdienā. Tā darba devējs var noskaidrot, kurš no darbiniekiem spēj pastāvēt par savu viedokli un ir izteikts līderis, bet kurš – padotais. Arī tas var noderēt, veidojot, plānojot kopīgus pasākumus. 

Lai noteiktu spēcīgās un vājās puses, ieteicams uzdot darbinieku novērošanas laikā dažādus jautājumus, piemēram:
• kas darbinieku komandai būtu jāzina citam par citu?
• vai ir kādi iemesli, kas rada kaitējumus organizācijai? Kādi tie ir?
• vai ir redzamas komunikācijas problēmas, kā tās risināt?
• kā darbinieki koncentrējas uz pienākumiem, kas viņus spēj motivēt?

Šie un dažādi citi jautājumi ļauj iepazīt darbiniekus un saprast, kā ar tiem sastrādāties, lai uzņēmums un darbinieki paši iegūtu arvien vairāk. 

Foto: Shutterstock.comFoto: Shutterstock.com


Sāc ar kopīgiem pasākumiem
Korporatīvie pasākumi sniegs daudz dažādas priekšrocības un atvieglos ikdienas darbu ar kolēģiem. Kā? Šādām aktivitātēm ir būtiski ieguvumi:
draudzīgāka vide. Līdz ko darbinieki būs iepazinušies savā starpā, viņi atvērsies un kļūs draudzīgāki cits pret citu – pajokos, izteiks komplimentu un palīdzēs grūtību gadījumā, neatkarīgi no tā, vai tas saistīts ar darbu, vai personīgām nedienām;
produktivitāte. Šis izriet no augstāk minētā punkta. Ja darbinieki būs draudzīgi un vidē, kurā tie pavadīs savas dienas, valdīs pozitīva gaisotne, darbiniekiem paaugstināsies produktivitāte. Darbinieki uzsāks sarunas savā starpā, tādējādi ļaujot notikt viedokļu un ideju apmaiņai, kas būtiski var ietekmēt viņa darbību uzņēmumā, organizācijā;
laimīgs un apmierināts darbinieks. Ir svarīgi, kā darbavietā jūtas padotais, un kopīgi pasākumi ļauj katram savas jomas speciālistam darbavietā justies vajadzīgam un svarīgam, tādējādi uzlabojot gan savu, gan apkārtējo pavadītās dienas;
spēcīga komanda. Katra darbavieta nereti sastopas ar negaidītām problēmām. Saliedēts un prasmīgs kolektīvs ir galvenais noteikums uz jauniem panākumiem un problēmu risināšanu ikvienā situācijā. Spēcīga komanda ļauj atrisināt gandrīz jebkādus starpgadījumus un misēkļus. 

Bet kā zināt, kādu pasākumu jāizvēlas, lai tas apmierinātu darbiniekus? Par to raksta turpinājumā!

Kāds pasākums ir piemērotākais?
Nosaki mērķi, lai zinātu un būtu pārliecināts par to, ko vēlies ar šo neikdienišķo dienu kopā ar darbiniekiem panākt. Korporatīvie pasākumi var notikt gan brīvā dabā, gan telpās, bet iepriekš ir jāapsver visi plusi un mīnusi, ko ietekmē pasākuma norises laiks, vieta un citi noteikumi. Lai pasākums izdotos, der atcerēties, ka:
• korporatīvie pasākumi ir jārīko darba dienās un darba laikā, jo brīvdienas lielākoties darbinieki nevarēs veltīt šādai kopā sanākšanai. Nepareiza laika izvēle var novērst pie pasākuma atcelšanas, jo nebūtu iespējams vienoties ar darbiniekiem par norises laiku;
• labāk uzticēt šāda pasākuma plānošanu kādai pasākumu organizēšanas aģentūrai, ja pašam nav iepriekš nācies saskarties ar šāda veida pieredzi. Tas būs nedaudz dārgāk, taču ļaus justies droši, ka pasākums tiešām izdosies.

Korporatīvie pasākumi slēgtās telpās
Lielākoties šāda tipa pasākumi ir piemēroti lielām darbinieku grupām. Piemēram, kopīga Ziemassvētku balle vai citi svētki, kas reizi pus gadā ļautu kolēģiem sanākt vienkopus un iepazīties citiem ar citu, pārrunāt aizvadītajā laika posmā piedzīvoto un labi pavadīt laiku. Kur šādi pasākumi mēdz norisināties?
Darbavietā. Ja ir pieejamas plašas darba telpas, nav nepieciešams tērēt līdzekļus par telpas īri, un pasākums var norisināties ierastajā vidē. Protams, šādā gadījumā ieteicams telpu īpaši dekorēt.
Dažādās kafejnīcās vai viesu namos. Ja pasākums plānots neformālākā vidē, šis būs lielisks risinājums, ļaujot darbiniekiem justies ērti kur citur, nevis darbavietas ierastajās sienās.
Muižās. Grezniem pasākumiem pieejamas arī dažādas muižas, kas valdzina ar savu īpašo auru un senlaicīgo iekārtojumu.
Noteikti nedrīkst aizmirst par uzkodām un dzērieniem, kas ir būtiska sastāvdaļa šādos pasākumos, ja tie plānoti ilgāk par vienu stundu. 

Foto: GUNSnLASERS.lvFoto: GUNSnLASERS.lv
Korporatīvie pasākumi aktīvās atpūtas cienītājiem
Mazām un aktīvām darbinieku grupām īpaši piemēroti ir korporatīvie pasākumi āra vidē, un tie var būt ļoti dažādi, piemēram:
komandu sacensības stafešu veidā starp darbiniekiem. Stafetes ir īstais veids kā satuvināt darbiniekus, kuri ikdienā reti tiekas vai atvēl laiku sarunām;
kopīgi pārgājieni. Nereti pasākumu organizētāji piedāvā dažādus maršrutus, ko iespējams mērot pa sauszemi vai ūdeni, nereti iekļaujot dažādus spēļu elementus;
peintbols un lāzertags. Iespēja zinošu darbinieku uzraudzībā gūt asas izjūtas, cīnoties par uzvaru lāzertaga vai peintbola spēlē – tas ļaus sajust īstu kopības garu un satuvināties ar citiem kolēģiem. 

Kāpēc izvēlēties spēlēt peintbolu?
Peintbols ir komandas spēle. Šāda veida izklaide koroporatīvajos pasākumos noteikti ir viena no īstajām izvēlēm, jo:
• ļauj sajust komandas garu. Vienotība, cīņasspars un cīņa plecu pie pleca – tas satuvina kolēģus un liek justies kā vienotai komandai;
• liek darbiniekiem apzināties, ka pareiza stratēģija noved pie mērķa – uzvaras. Tas ir svarīgi ikvienā dzīves situācijā, un aizraujošā lāzertaga vai peintbola spēle ir lielisks pierādījums, kas darbiniekiem liks aizdomāties.

Korporatīvie pasākumi ir īpašs rituāls ikvienai darbavietai, un ir svarīgi to atcerēties. Izvēlies piemērotāko vietu saviem kolēģiem vai darbiniekiem un pavadiet kopīgu dienu citā gaisotnē! Ja izvēle krīt par labu peintbolam vai lāzertagam – izvēlies kādu no GUNSnLASERS parkiem!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)