Banner 980x90

Latvija atbalsta asociācijas izveidi starp ES un Ukrainu

Valdība otrdien, 8.jūlijā, vienojās atbalstīt asociācijas izveidi starp Eiropas Savienību (ES), Eiropas Atomenerģijas kopienu, to dalībvalstīm un Ukrainu, kas sekmēs Ukrainas tuvināšanos ar ES un pakāpenisku ekonomisko integrāciju ES iekšējā tirgū.

ES un Ukrainas attiecību pamatā šobrīd ir 1994.gadā parakstītais Partnerības un sadarbības nolīgums, kas stājās spēkā 1998.gadā, savukārt 2007.gada martā starp ES un Ukrainu tika sāktas sarunas par visaptverošu un padziļinātu Asociācijas nolīgumu. 2008.gada februārī pēc lēmuma par Ukrainas pievienošanos Pasaules Tirdzniecības organizācijai (PTO) ES un Ukraina sāka sarunas par padziļinātu un visaptverošu brīvās tirdzniecības zonu (DCFTA) kā Asociācijas nolīguma pamatelementu.

Jaunais nolīgums paredz izveidot asociāciju starp ES un tās dalībvalstīm, no vienas puses, un Ukrainu, no otras puses. Nolīguma mērķis ir ES un Ukrainas politiskā asociācija un ekonomikas integrācija, vienlaikus pieļaujot, ka nākotnē attiecības var progresēt un padziļināties.

Asociācijas vispārējie mērķi ir vērsti uz pakāpeniskas tuvināšanās veicināšanu starp pusēm, pamatojoties uz kopīgām vērtībām - pastiprinātu politiskā dialoga īstenošanu, miera un stabilitātes veicināšanu, saglabāšanu un stiprināšanu reģionālā un starptautiskā līmenī, apstākļu nodrošināšanu uzlabotām attiecībām ekonomikā un tirdzniecībā, kā rezultātā noteiktos sektoros Ukrainai pakāpeniski tiks piešķirts ES iekšēja tirgus režīms, uzlabotu sadarbību tiesiskuma, brīvības un drošības jomā ar mērķi pastiprināt tiesiskumu un cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošanu, kā arī apstākļu radīšanai ciešākas sadarbības veidošanai abpusēji interesējošās jomās.

Pārējie nolīguma vispārējie principi ir saistīti ar brīvas tirgus ekonomikas principiem, labu pārvaldību, korupcijas apkarošanu, cīņu pret starpvalstu organizēto noziedzību un terorismu, ilgtspējīgas attīstības veicināšanu un efektīvām daudzpusējām attiecībām.

Tāpat paredzēta ekonomiskās sadarbības ciešāka integrācija, to īstenojot ar DCFTA palīdzību, kas būs spēcīgs stimuls Ukrainas ekonomikas izaugsmei. Plānots, ka procesa rezultātā paaugstināsies ražošanas un pakalpojumu jomas standarti, iedzīvotāji saņems kvalitatīvāku atbalstu un celsies Ukrainas konkurētspēja starptautiskajos tirgos.

Nolīgums arī dos iespēju valsts pārvaldes darbiniekiem, uzņēmējiem, nevalstiskajām organizācijām (NVO) un citiem sabiedrības pārstāvjiem aktīvāk nodot Latvijas pieredzi valsts pārvaldības, biznesa, demokrātijas, likuma varas, cilvēktiesību un citās jomās, lai stiprinātu Eiropas vērtības Ukrainā. Savukārt DCFTA radīs labvēlīgākus apstākļus Latvijas-Ukrainas sadarbībai tirdzniecības un investīciju jomās, tostarp Latvijas eksporta pieaugumam un Ukrainas preču ienākšanai Latvijas tirgū.

Kā likumprojekta anotācijā norādījusi Ārlietu ministrija, ekonomiskā sadarbība ir viena no nozīmīgākajām jomām Latvijas un Ukrainas divpusējās attiecībās. Pēc kopējā preču tirdzniecības apgrozījuma 2013.gadā Ukraina ar 221,1 miljarda eiro kopējo tirdzniecības apjomu ieņem 5.vietu Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū, kas atrodas ārpus ES. Salīdzinājumā ar 2012.gadu Latvijas-Ukrainas kopējais preču tirdzniecības apgrozījums ir samazinājies par 18,8% jeb 51,1 miljardu eiro.

Valsts kanceleja sagatavos nolīgumu un likumprojektu iesniegšanai Saeimā, savukārt atbildīgais par likumprojekta turpmāko virzību Saeimā noteikts ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)