Banner 980x90

Notiks seminārs par sojas audzēšanu

Rīga, 31.aug., LETA. Šodien Dižstendē, Talsu novadā Agroresursu un ekonomikas institūta Stendes pētniecības centrā biedrība "Zemnieku saeima" rīkos semināru - lauku dienu "Latvijā izaudzētā soja un mieži lopbarībai", aģentūru LETA informēja "Zemnieku saeima".

Latvijā ar ļoti labām sekmēm var izaudzēt zināmos proteīnaugus - pupas un zirņus. Taču proteīnaugu klāsta bagātināšanai lauksaimniekiem rodas arvien lielāka interese par soju, norādīja "Zemnieku saeima". Vēl pirms vairākiem gadiem soja, līdzīgi kā kukurūza un rapši, šķita Latvijas klimatiskajai zonai ne īpaši piemērota kultūra, taču selekcionāri apņēmīgi turpina radīt ziemeļu zonai piemērotākas šķirnes. Soja varētu būt vērtīgs lopbarības proteīnaugs gan konvencionālajā, gan bioloģiskajā saimniekošanā, un tāpēc svarīgi atrast piemērotākās šķirnes un tehnoloģijas, ko piedāvāt audzētājiem.

"Jautājums par nodrošinājumu ar pašaudzētu proteīnu ir "pārņēmis visu Eiropu" - Eiropas Savienībā tiek atbalstīta proteīnaugu audzēšana, un to jūt arī mūsu zemnieki, saņemot papildus atbalstu. Tomēr svarīgi ne tikai izaudzēt, bet arī prast pārstrādāt un izmantot vietēji saražotās izejvielas. Tā kā vairāki "Zemnieku saeimas" biedri iemēģinājuši roku sojas audzēšanā ar mainīgām sekmēm, jautājums bija sekojošs: vai tas varētu būt interesanti plašākam lauksaimnieku lokam, tostarp bioloģiskajām saimniecībām," sacīja biedrības "Zemnieku saeima" eksperte Iveta Grudovska.

Agroresursu un ekonomikas institūta vadošā pētniece un projekta zinātniskā vadītāja Sanita Zute informēja, ka soja kā eksotisks dārza kultūraugs Latvijā ir pazīstama no muižu laikiem, bet mūsdienās par reālu iespēju Baltijas reģionā kļūst arī sojas audzēšana rūpnieciskos apjomos. Sojas selekcija notiek Polijā, Austrijā, Vācijā, arī Igaunijā. Tiek radītas šķirnes, kas būtu piemērotas reģioniem ar vēlām pavasara salnām un maksimāli agrīnas, lai lauksaimnieki Ālandu salās Zviedrijā, Vācijas un Polijas ziemeļos un tātad arī Baltijas valstīs varētu izaudzētu saimnieciski izdevīgas sojas ražas. Pieprasījums pēc sojas, īpaši - ģenētiski nemodificētās, visā pasaulē ir ļoti liels.

Semināru atklās un par projektu, tā mērķiem Latvijas un globālās ekonomikas kontekstā informēs projekta zinātniskā vadītāja Sanita Zute un Agroresursu un ekonomikas institūta vadošais pētnieks Andris Miglavs. Latvijas cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece un Latvijas Lauksaimniecības universitātes docente Lilija Degola klātesošos iepazīstinās ar situāciju cūkkopībā Latvijā un to, cik svarīgas ir vietējās lopbarības izejvielas, savukārt par sojas audzēšanas pieredzi Latvijā informēs agronoms-konsultants Aigars Šutka un Agroresursu un ekonomikas institūta vadītāja pienākumu izpildītāja Inga Jansone. Semināra daļu noslēgs Agroresursu un ekonomikas institūta vadošā pētniece Māra Bleidere informējot par to, kas ir labi lopbarības mieži.

No plkst.12.15 paredzēta iepazīšanās ar lauka izmēģinājumiem - sojas audzēšana tradicionālajā un bioloģiskajā lauksaimniecībā: sarunas, pieredzes apmaiņa ar projekta grupas partneriem - sojas audzēšanas praktiķiem zemnieku saimniecību "Rubuļi", zemnieku saimniecību "Jaunkalējiņi", SIA "LLZC". Pasākuma noslēgumā klātesošajiem būs iespēja degustēt sojas un miežu produktus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)