Banner 980x90

Talsu novada domes priekšsēdētājs: Esam pateicīgi, ka VK palīdzēs identificēt problēmas kapitālsabiedrībās

Rīga, 5.sept., LETA. Esam pateicīgi, ka arī Valsts Kontrole (VK) ir gatava iesaistīties mūsu darbā un veikt revīziju, lai ieguvēji būtu visi, aģentūrai LETA pauda Talsu novada domes priekšsēdētājs Dainis Karols (LZS).

Jau ziņots, ka VK ir sākusi revīziju Talsu novada pašvaldībā, kuras uzmanības centrā būs pašvaldības kapitālsabiedrību sniegtie pakalpojumi Talsu novada iedzīvotājiem, kā arī kapitālsabiedrību pārvaldības tiesiskums un atbilstība labās prakses principiem.

Karols stāsta, ka šī sasaukuma laikā pašvaldība ir piesaistījusi gan zvērinātu revidentu, gan arī pašvaldības auditora resursus, lai izvērtētu SIA "Talsu namsaimnieks" darbību un lai saprastu, kā novērst nepilnības un to uzlabot.

Viņš uzskata, ka VK revīzija ir viens no veidiem, kā identificēt problēmas pārvaldības procesā, ko varbūt līdz šim pašvaldībā neesot pamanījuši, un kā saņemt profesionālus un kvalitatīvus ieteikumus to novēršanai. "Nevienam nav noslēpums, ka pašvaldības kapitālsabiedrības ikdienā saskaras ar daudz izaicinājumiem, tomēr problēmas nav tieši saistītas ar pārvaldības modeli starp pašvaldību un uzņēmumu," piebilda Karols.

Pašvaldības vadītājs apgalvo, ka vienmēr reaģē uz iedzīvotāju iesniegumiem. Līdz šim, saistībā ar kapitāldaļu uzņēmumiem, saņēmuši jautājumus, kas tieši saistīti ar šo uzņēmumu pamatdarbību: atkritumu apsaimniekošanu, pakalpojumu tarifiem, pilsētas uzkopšanu un apsaimniekošanu.

"Tāpat vienmēr esam snieguši atbildes un nepieciešamo informāciju uz visiem VK jautājumiem un līdz šim arī neesam saņēmuši nekādus papildu jautājumus vai izteiktas šaubas par pašvaldības iesniegto risinājumu efektivitāti. Ceru, ka netiks izdarīti pārsteidzīgi secinājumi pirms VK revīzijas veikšanas, jo arī iedzīvotāju sūdzības var nesaturēt pilnvērtīgu un detalizētu informāciju par pašvaldības un kapitāldaļu uzņēmumu pārvaldības modeli," pauda Karols.

VK ir norādījusi, ka ir saņemti iedzīvotāju iesniegumi, diemžēl pašvaldības rīcībā nav informācijas par to saturu un mums nav bijusi iespēja tos izvērtēt, piebilda domes priekšsēdētājs.

VK noteiktajā revīzijas posma laikā Talsu novada domi ir vadījuši trīs priekšsēdētāji - Aivars Lācarus ("Talsu novada attīstībai"), Edgars Zelderis ("Mēs - Talsiem un novadam") un Karols.

Šajā laika periodā par kapitāldaļu uzņēmumiem atbildīgi bijuši vairāki deputāti. Pašlaik ir pieņemti grozījumi Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā, kas paredz, ka no nākamā gada par kapitāldaļu uzņēmumu pārvaldību nebūs atbildīgi politiķi, bet gan izpildvara. Ceram šādā veidā nodrošināt stabilu un ilgtspējīgu pārvaldības modeli, teica Karols.

Kā ziņots, Talsu novada pašvaldība ir dalībnieks piecās kapitālsabiedrībās. VK ir saņemtas sūdzības par nepilnībām kapitālsabiedrību SIA "Talsu namsaimnieks", SIA "Talsu televīzija", SIA "Atkritumu apsaimniekošanas sabiedrība "Piejūra" un SIA "Talsu ūdens" darbībā.

VK uzskata, ka saņemtās sūdzības liecina par uzraudzības nepietiekamību no kapitāldaļu turētāja puses.

Revīziju plānots pabeigt nākamā gada pavasarī, kad ar tās rezultātiem tiks iepazīstināta sabiedrība.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)