Banner 980x90

Jaunums Talsu novada muzeja keramikas krājumā

Šī gada pašā sākumā Talsu novada muzeja keramikas krājumu papildināja nacionālā romantisma stilā darināts porcelāna parfimērijas komplekts – divas smaržu pudelītes un pūdernīca. 

Šo skaisto mākslas darbu veidojusi porcelāna māksliniece un dizainere Zina Ulste 1956.gadā. Viņas veikums atalgots ar 1.vietu parfimērijas fabrikas "Dzintars" rīkotajā suvenīru konkursā.

1956.gadā saņēmusi arī medaļu "Par teicamu darbu". Jau 1954.gadā māksliniece izstrādāja pirmo sērijveida servīzi Rīgas porcelāna vēsturē – kafijas un tējas servīzi "Laima". 1958. adā Zina Ulste saņēma Briseles Starptautiskās izstādes sudraba medaļu par veidoto kafijas servīzi "Laima". Viņas apbalvojumu un goda nosaukumu sarakstu varētu turpināt. Zina Ulste dzimusi Jelgavā 1928. gada 25. janvārī. 1953. gadā beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Keramikas nodaļu, un uzreiz pēc studijām no 1953. līdz 1964. gadam bijusi Rīgas porcelāna rūpnīcas galvenā māksliniece. Tas bija laiks, kad tapa viņas godalgotais darbs – Talsu novada muzeja krājumā esošais parfimērijas komplekts. Komplekti ir ar zemglazūras apgleznojumu divos variantos – gaiši zilā un gaiši sārtā tonī ar zemcilnī veidotiem dejotāju pāriem. Muzeja ieguvums ir gaiši zilais variants, kura abas smaržu pudelītes gan ir pabalējušas, tomēr savu skaistumu tās nav zaudējušas. Talsu novada muzejā šis ir vienīgais Z. Ulstes darbs, vispilnīgākā Zinas Ulstes darbu kolekcija atrodas Rīgas Porcelāna muzejā. Ona Kaudze, Talsu novada muzeja krājuma glabātāja

Foto: Sandis Priede

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)