Banner 980x90

Aizvadīti Sabiles 15.Vīna svētki

Sabiles 15.Vīna svētku svinības aizsākās jau ceturtdienas vakarā "kolhozciemā", kur norisinājās Vīna svētku ieskaņas pasākumi īstā kolhoznieku gaumē, pilsētas informācijas portālu Talsi24.lv informēja Sabiles pilsētas un Abavas pagasta pārvaldes tūrisma organizatore Laura Markusa.

Šeit valdīja humora pilna gaisotne un košajās krimplīna kleitās tērptās dāmas bija īstās modes paraugs. Čaklākās saimnieces bija parūpējušās par gardām plātsmaizēm, kuras "plātsmaižotavā" varēja nogaršot ikviens to cienītājs. Gardākās plātsmaizes cepējas savā īpašumā ieguva 25 kilogramus Dobeles dzirnavnieka miltus, lai jau pavisam drīz ar ko gardu iepriecinātu kolhoza radus un draugus.

Nākošā svētku diena aizsākās ar  "Divu R šovu", kura apmeklētāji varēja iegūt vērtīgas zināšanas no tautas skolotājas Ineses Ziņģītes. "Sportotava" ar jautrajām sporta spēlēm pulcēja daudz atraktīvu jauniešu, kamēr ģimenes vīna darītavas "Abavas" saimnieks Mārtiņš Barkāns gatavojās Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrības organizētajam Latvijas vīnogu vīnu konkursam.

Bet viens no svētku visgaidītākajiem notikumiem pienāca piektdienas vakarā - muzikāls pikniks kopā ar dziesminieci Aneti Kozlovsku un grupu "The Sound Poets" skaistajā koncertvietā - saules staru pielietajā un nedaudz maģiskajā Sabiles pilskalnā, pulcēja daudz viņu mūzikas cienītājus. Otrā svētku diena noslēdzās "kinotavā" ar grupas "Instrumenti" brīvdabas koncertkino "True Live 2011".

Vīna svētku notikumiem visbagātākās dienas iesākums pārsteidza ar miglu un rasu, kas mazliet saslapināja gan svētku organizatorus, gan viesus, tomēr tas netraucēja jau septiņos no rīta sagaidīt košās mazpilsētas modinātājus, kas sveicināja ikvienu ceļā sastapto un modināja ikvienu, kas vēl gultā.

Kad Sabile tika izrotāta, tirgotāji ieradušies savās vietās, vīndari salējuši pirmās vīna glāzes, gaidīdami pirmos degustētājus un pircējus, visi pamodināti un spēkrati izrotāti varēja sākties svētku gaidītākā diena, kas patiešām "norāva jumtu" ar savu košumu, radošumu, emocijām un  pārsteigumiem. Lai atklātu svētkus visi devās uz Sabiles simbola - Vīna kalna pakāji, lai kopā dotos Vīna svētku atklāšanas gājienā līdz pat ugunsdzēsēju sētai, kur Vaironis ar Teklu  "danču placī" aicināja uz deju ikvienu mūzikas pavadībā.

"Krāmotava" pulcēja tos, kuriem sen jau kārojies kādu lietu tieši Sabiles krāsās - dzeltenā, violetā vai zaļā, tieši šādas citiem vairs nederīgas, bet kādam citam zelta vērtē turamas lietas un krāmus savā glabāšanā varēja iegūt "krāmotavas" apmeklētāji.

"Vīnotavas sētā" pulcējās dzejas un vīna mīļotāji, šeit mūzikas skaņās un dzejas rindās, malkojot glāzi vīna, par svētkiem un vienkārši dzīvi varēja pafilozofēt ikviens šīs mākslinieciskās sētas apmeklētājs. Tuvojoties plkst.14.00 Sabiles ielas piedārdināja "ZAZ klubs" - auto "Zaporožec", šo mašīnu antīko parādi bija ieradies aplūkot ne viens vien pilsētas viesis.

"Putrotavas" apmeklētāji tika cienāti ar piecu veidu putrām, kas labi garšoja gan lieliem, gan maziem. Šeit priekšroka tika dota sautējumam un mannā biezputrai, jo tieši šie katli tika iztukšoti pirmie. Tikmēr "slengotavā" - bērnu bibliotēkas sētā, izskanēja tikai sabilniekiem zināmi un saprotamas nozīmes vārdi, tomēr arī atbraukušie viesi pa kādam vārdam atminējuši, tika pie kādas pārsteiguma balvas. Izrādās Sabilē majonēzei dots neparasts apzīmējums - magnēzijs.

Vīna cienītāji sapulcējušies vīna tirdziņā varēja baudīt pat deviņdesmit dažādus vīnus, tieši tik daudz dažādu šķirņu vīni tika šeit saskaitīti.

"Ielotava" priecēja ar 2. ielu muzikantu šovu, kur katrs mūziķis ietērpa Sabiles galveno ielu mūzikas skaņās, To steidza izmantot dejotgribētāji, kas pamanījās uzlaist arī pa kādam dancim. Savukārt "bobsleja trasi" - nošļūcienu "putotavā" pa vīna putām steidzās izmantot sakarsušie un asu izjūtu meklētāji, tādu bija daudz un trasē viens pēc otra aiztraucās gan lieli, gan mazi.

Vīna degustācijas laikā bija iespējams nogaršot Sabiles Vīna kalnu vīnogu vīnu, šo izdevību izmantoja ne viens vien vīna cienītājs. Netika smādēti arī vietējo Sabilnieku darinājumi.

Visgaidītākais pasākums svētku laikā kā parasti bija teatralizētais gājiens, kura vadmotīvs - "Sabilē vētra norauj jumtu", mazliet no pagājušā gada Vīna svētku izskaņas aizgūts, šogad pārsteidza, iedvesmoja un smīdināja. Jo dullāk un trakāk, jo labāk, tieši pie šāda principa bija pieturējušies gājiena dalībnieki.

Gājienu atklāja Osvalds ar elektro velo, domājams ar šādu braucamo no Sabiles līdz Dakārai nokļūt varētu būt problemātiski, tomēr kā zināms mēģināts nav zaudēts.

Uz gājienu ieradusies bija aviokompānija Tinger - Tanger, kas piedāvāja pirmspēdējo reisu uz izvēlēto galamērķi, kam sekoja bez jumta palikušais sarkanās mājas augšējais dzīvoklis, kura iedzīvotāji pozitīvi uztver pārmaiņas. "ZAZ klubs" ar auto "Zaporožec" veidoja garāko gājiena rindu, katram savs īpašs skaņas signāls, izskats un šoferis. Arī riteņi netika smādēti – velo love grupa iejutās jūrnieku ādā.

Princeses, kurām norauts jumts pārsteidza ar savu moderno izskatu. Kā arī neizpalika Hostel Hospital ar vasarsvētku lielo zaļumballi. Un kas to būtu domājis - gājiena laikā Strazdes amatierteātris pat glāba cilvēka dzīvību, transportējamā slimnīcā. Vasaras ziemassvētku jampadracis priecēja ziemas cienītājus, kamēr no tālienes atbraukušie ķīnieši lūkoja meklēt māju ar norauto jumtu.

Sabiles pulkstenis rādīja laiku, kad jāsākas amatierteātra izrādei akordeona pavadībā. Lielu sajūsmu skatītājos radīja Sabiles ikarus ar tā vadītāju, kam sekoja lielā ātrumā traukdamās motorlaiva ar diviem atpūtniekiem.

Gājiena tēma - "Sabilē vētra norauj jumtu" šogad pilnībā attaisnoja savu nosaukumu.
Pēc gājiena brīvdabas estrādē "Birzīte", atnākušos smīdināja "Cirks pa rubli". Īpašu gatavošanos prasīja pieaugušo popiela "Vīna dullums", kuras dalībnieki priecēja ar jaunām un jau sen aizmirstām dziesmu popūrijām.

Andra Millera ugunsskulptūra pulcēja daudzus, jo daudzus svētku apmeklētājus, lai ar savu harmonisko uguns kustību un ritmu dotu iespēju atnākušajiem gremdēties dienas gaitas pārdomās, lai jau pēc īsa brīža dotu spēku pulcēties uz balli kopā ar  grupām "No Boundaries" un "Apvedceļš".

Sabiles 15.Vīna svētki noslēdzās ar koncertu "Čigānzēni", kur sabilniekiem un pilsētas viesiem par prieku spēlēja Dzintars Čīča, Kaspars Antess un brāļi Riči.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)