Banner 980x90

Atklāj franču domātāja un mākslinieka Bernāra Sordē izstādi Talsos

Sestdien, 21.septembrī, Talsu novada muzejā tika atklāta franču domātāja un mākslinieka Bernāra Sordē (Bernard Sordet) gleznu un zīmējumu izstāde "Introrevolūcija", pilsētas informācijas portāls Talsi24.lv uzzināja Talsu novada pašvaldībā.

Izstāde tapusi, pateicoties talseniecei Inai Strazdiņai, Latvijas Radio žurnālistei Briselē, kurai sēžot kafejnīcā "Flamingo" un sarunājoties ar mākslinieku, radusies iecere par izstādes rīkošanu Latvijā, Talsos. Ina interesentiem atklāj, ka šis ir tāds brīdis, kad satiekas vertikāle ar horizontāli, un rezultātā kaut kas ir dzimis, jo Bernāram Sordē svarīgi ir izteikties: "Es esmu horizontāls, nevis vērsts tikai vienā virzienā!", atzinis mākslinieks, domātājs, pedagogs, grāmatu autors, kuram ir inženiera, kibernētiķa un ekonomista izglītība. 

Izstādes tapšanā ir iesaistījušies daudzi cilvēki, kuriem pateicoties ikviens interesents nu varēs apskatīt tik netipisku mākslu. Izstādes atklāšanā apmeklētājus neatstāja vienaldzīgus Liānas Langas dzejas rindas, kas apbrīnojami sasaucās ar Jolantas Strikaites dziedājumu un Raimonda Tigula mūziku hangas skanējumā.

Atklājot izstādi, muzeja pārstāve Guna Millersone, atzina: "Tā ir liela drosme un uzdrīkstēšanās, jo, šī ir izstāde, kuru grūti ir bezkaislīgi analizēt un sakārtot. Tā uzrunā ikvienu pārāk tieši, intensīvi, blīvi un gandrīz vai nekaunīgi! Un tieši tāpēc pārņem sajūta, ka vēstījums, ko mākslinieks ir iecerējis nodot skatītājam, nonāks līdz kādam robežpunktam. Izstādē redzamās cilvēku sejas, dzīves pabērnu sagumušie stāvi, skumjas pirms gaidāmās ziemas, un acis, tieši acis neļauj novērsties - pretēji tam, kā mēs to darām parasti realitātē - uz ielas, viaduktos apakšzemes pārejās, pie miskastēm...Kāpēc skatīties uz to, kas nav patīkami?!

Izstāde aicina uz šo iekšējo - intro - revolūciju - uz modināšanu līdzjūtībai, sapratnei un sadarbībai. Un tomēr. Šī izstāde ir arī pierādījums īstas glezniecības spēkam. Šķiet, bija piemirsies fakts, ka arī glezniecība to var, un varbūt tāpēc, ka pēdējos gados mēs, mākslinieki, vispirms esam izmisīgi bēguši no sociālistiskā reālisma, un aizmirsuši, nu kaut vai Repina "volgas strūdziniekus" un esam kļuvuši pārāk glumi, gribam būt tīkami un globāli modīgi. Bet ne pārāk nopietni."

Bernāra Sordē glezniecība ir netradicionāla: gleznu pamatne - līmētas second hand drēbes, šis tas no izgāztuvēm, ready made lietas - un tomēr rodas iespaids, ka darbi radušies lielā aizrautībā, sekojot idejai un galvenajai domai. Ir radusies jauna, skarba poētika!

Talsu novada domes priekšsēdētājs Aivars Lācarus, savā uzrunā sacīja: "Nav viegli izlikt dvēseli kā uz paplātes, bet māksliniekam tas ir izdevies, un viņa vēlme ir, skatītājam likt padomāt par dzīves vērtībām."

Mākslinieks Bernārs Sordē, uzrunājot izstādes apmeklētājus sacīja, ka: "Galvenais ir pateikties Latvijai, ka tā ir atļāvusi man parādīt savas pārdomas. Man patīk būt vienkāršam. Un arī mani darbi ir vienkārši, tie vērsti uz jaunas pasaules veidošanu. Tas ir liels gods satikties ar Latvijas kultūras cilvēkiem un baudīt Latvijas unikālo kultūru. Latvijā ir tik daudz radošu un talantīgu cilvēku. Paldies, arī manai valstij Francijai par šo ceļu uz Latviju, lai paskatītos uz citu valsti, kurā ir tik daudz atšķirību. Jaunā ēra veidojas atbilstoši katra indivīda uzvedībai un attieksmei!"

Izstāde Talsu novada muzejā būs apskatāma līdz š.g. 3.novembrim.


Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)