Banner 980x90

Bordāns: Latvijā partijas pārāk koncentrējas uz varu

Latvijā partijām trūkst ideoloģijas, tās pārāk koncentrējas uz varu, uzskata bijušais tieslietu ministrs Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderis Jānis Bordāns.

Intervijā aģentūrai LETA viņš uzsver, ka JKP netika dibināta uz nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) bāzes. No VL-TB/LNNK un jebkuras citas partijas Latvijā JKP atšķiroties ar to, ka tā vienīgā ir definējusi savas politiskās vērtības. Visas pārējās partijas, pēc Bordāna domām, ir veidojušās ar saukļiem, kas apmierina kādas noteiktas cilvēku intereses.

Bijušais tieslietu ministrs uzskata, ka, piemēram, VL-TB/LNNK manipulē ar nacionālisma jēdzienu, bet "Vienotība" kā savu vienīgo ideju ir izvirzījusi apvienot pilnīgi visus politiķus, kas līdz šim ir bijuši kaut kādā veidā saistīti ar valsts varu.

Arī VL-TB/LNNK valdes loceklim Jānim Tomelim neesot bijusi pieņemama vide, kas patlaban ir izveidojusies nacionālajā apvienībā. "Būdami atbildīgi politiķi, uzskatījām, ka būtu nepareizi noiet malā un savā virtuvē apspriest politiskās dzīves jautājumus, un kādu kritizēt, neko nepiedāvājot cilvēkiem vietā. Mūsuprāt, tas būtu bezatbildīgi. Mēs piedāvājam JKP, kas atbilst mūsu uzskatiem un neslēpjas aiz skaistiem saukļiem - "No sirds...", "Vienotība", "Latvijas attīstībai" vai kaut kā tamlīdzīgi," intervijā aģentūrai LETA skaidro Bordāns.

"Visas tās darīšanas un politiskā virtuve ir jāizbeidz un jāsāk 21.gadsimta Latvijas nākotnes politikas struktūras veidošana. JKP piedāvā sākt to veidot kā konservatīvas vērtības aizstāvoša partija. Konservatīvā ideoloģija lielā mērā balstās uz tradīciju un uz pagātnē pārbaudītām vērtībām, tajā pašā laikā nākotnē tā raugās ar progresīvu skatu, orientējoties uz attīstību," klāsta JKP līderis.

Pēc viņa teiktā, konservatīvisma ideoloģijai raksturīga cieņa pret nacionālajām tradīcijām, kā arī baznīcu un tās sludinātajām kristīgajām vērtībām. "Mēs nemaz neesam lepni, ka 1934.gada 15.maijā Kārlis Ulmanis, pārkāpjot Satversmi, izbeidza Latvijas demokrātijas periodu un valstī ieviesa autoritārismu. Tāpēc JKP atšķirībā no vairākām citām [partijām] Ulmaņa apvērsuma gadadienu nesvin," savas partijas principus skaidro Bordāns.

Viņš uzskata, ka demokrātijas pastāvēšanai nepieciešama politiskās domas dažādība. Tāpat, pēc Bordāna domām, demokrātija nav savienojama ar jebkādām simpātijām pret ksenofobiju vai rasismu. Demokrātija neesot iespējama arī bez tiesiskuma, kas nodrošina uz likumiem balstītu demokrātijas funkcionēšanu, cilvēktiesību un pamatbrīvību ievērošanu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)