Banner 980x90

Čuguna vai tērauda krāsniņa Jūsu mājas siltumam, kuru izvēlēties? 

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com
Rudens un ziema ir gadalaiki, kuros visvairāk laika pavadām iekštelpās, tāpēc katram ir vēlēšanās, lai istabas, kurās uzturamies, ir patīkami siltas un omulīgas. Diemžēl daudzās mājās iztrūkst kvalitatīvas siltumapgādes iekārtas, tiek kurinātas vecas un laika zoba deformētas krāsnis, vai arī centrālapkures radiatori tikai uz pāris stundām dienā nodrošina siltumu daudzdzīvokļu mājās. Ja Jums vairs nav nekādas vēlēšanās cīnieties ar šīm problēmām un katru dienu domāt, kā uzturēt siltumu mājoklī, tad ir vērts iegādāties modernu un jaudīgu krāsniņu. 

Jūs varētu nodarbināt jautājums – kura krāsniņa Jums mājās būtu vispiemērotākā? Lasiet rakstu, kas tapis sadarbībā ar Precesdarbam.lv  un Jūs uzzināsiet kādas ir galvenās atšķirības starp tērauda un čuguna krāsniņām, kam jāpievērš uzmanība izvēloties krāsniņu un citu noderīgu informāciju. 

Čuguna un tērauda krāsniņu salīdzinājums
Mūsdienās ievērojami pieaug pieprasījums pēc klasiskajiem apkures veidiem un risinājumiem – čuguna un tērauda krāsniņām, ko pazīstam kā tipiskus dzelzs sakausējumus. Abos gadījumos, kā tērauda, tā čuguna plīts izvēlē, siltums mājoklī tiks nodrošināts, tomēr starp atšķirīgajiem krāšņu veidiem ir vairākas būtiskas atšķirības. 

Speciālisti siltumapgādes jautājumos apgalvo, ka labākas ir krāsnis, kas izgatavotas no čuguna. Kāpēc? Tas skaidrojams ar kalpošanas ilgumu, jo krāsnis, kas metinātas no tērauda loksnēm, izdeg ātrāk nekā čuguna krāsnis. Jo īpaši izturīgas ir čuguna krāsniņas, kurām ir dubults čuguna korpuss. Tāpat pastāv liela atšķirība kalpošanas ilgumā un korozijas iespējamībā. Proti, parastais tērauds ir pakļauts korozijai. Bet, izvēloties nerūsošā tērauda apdari, tas būs ģimenes budžetam neekonomisks variants, jo nerūsējošais tērauds izmaksās vismaz trīs reizes dārgāk par parasto. Savukārt čuguna krāsnij šādu izmaksu nav, jo korozija to neskars un krāsniņa savu sākotnējo izskatu var saglabāt 30 un vairāk gadu garumā. Un tas ir viens no būtiskākajiem rādītājiem, kāpēc čuguna krāsnis daudzi uzskata par stabilu vērtību.

Čuguna krāsnis – maksimāla ugunsdrošība mājās
Foto: Shutterstock.com / Photographee.euFoto: Shutterstock.com / Photographee.eu


Atcerieties! Lai kādu apkures sistēmu Jūs arī izvēlētos, galvenais ir to pareizi lietot un pievērst īpašu uzmanību ugunsdrošībai. Čuguna krāsnis izceļas ar kvalitāti it visā, kas saistīts ar drošu siltuma vadīšanu, tāpēc tā ir pareizā izvēle, ja Jūs vēlaties maksimāli drošu un videi draudzīgu apkures sistēmu savās mājās.

Kas būtu jāņem vērā, izvēloties krāsniņu? Viens no rādītājiem, kas jāņem vērā, ir durtiņu sistēma. Jānovērtē, kā tās aiztaisās, vai tām nav kādas spraugas un tamlīdzīgi. Lai gan krāsns kurināšana parasti notiek, kad esi uz vietas, pareizi un piesardzīgi rīkojoties, arī krāsns atstāšana bez uzraudzības uz kādu brīdi liekas raizes nesagādās, jo dzirkstelēm nebūs nekādas iespējas no krāsns lēkt ārā. Tas panākts ar rūpīgi izstrādāto durvju aiztaisīšanas-atvēršanas sistēmu, kas lieliski nofiksējas, neatstājot ne mazāko iespēju dzirkstelēm izspraukties cauri. Salīdzinot ar citiem variantiem, drošākas lietošanā ir čuguna krāsnis, jo, reizi uzstādītas, tās lieliski kalpos gadiem, un Jums nebūs jāraizējas, ka savienojuma vieta karstā ūdens padevei varētu pievilt. 

Ugunsdrošība, kas attiecas uz apkures sistēmu, nozīmē arī regulāru dūmvadu tīrīšanu, kas būtu jādara ne retāk kā divas reizes gadā, atkarībā no krāsns kurināšanas intensitātes un kurināmā izvēles – malkas vai oglēm. Piedomājiet, cik bieži Jūsu mājā tiek tīrīti dūmvadi? 

Izvēloties čuguna krāsniņu, pievērsiet uzmanību arī:

• krāsns tehniskajām konstrukcijām. Kā tiek regulēta gaisa padeve, kur atrodas dūmvads;
• krāsniņas lielumam. Ģimenes lokā izvērtējiet, kāda izmēra krāsniņa ir nepieciešama Jūsu mājā – maza, vidēja vai liela. To palīdzēs saprast atbilde uz jautājumu, vai krāsniņa paredzēta lietošanai kā papildus apkures iekārta vai pamata sildierīce;
• krāsns vizuālajam izskatam jeb dizainam. Vai tas atgādina vecmodīgu krāsni vai modernu apkures iekārtu ar interesantiem dizaina elementiem;
• specifiskiem norādījumiem vai detaļām, kas attiecas uz krāsniņas pareizi lietošanu un kopšanu. Šāda informācija parasti tiek norādīta pirkuma instrukcijā.

Turklāt, iegādājoties čuguna krāsniņu, Jūs rīkosies ekonomiski un gudri, jo malka (kurināmais) ir viens no lētākajiem kurināmā resursiem. Tāpat čuguna krāsniņu priekšrocība ir uzstādīšanas vai demontēšanas laiks. Proti, meistars ar šādu uzdevumu tiks galā ļoti ātri, un krāsniņas kurināšanu varēsi sākt jau tajā pašā dienā. Tas ir pats ātrākais un ērtākais veids, kā tikt pie jaunas apkures sistēmas mājās, jo, piemēram, jaunas ķieģeļu kamīnkrāsns būvēšana būs laikietilpīgāks process un visticamāk izmaksās vairākas reizes dārgāk.

Funkcionālisma un praktiskuma apvienojums
Gan specializētajos veikalos, gan arī tīmekļa iepirkšanās vietnē Precesdarbam.lv ir pieejami visdažādākie čuguna krāsniņu varianti, tāpēc veiksmīgi izvēlētā vietā krāsns mājās var ieņemt centrālo lomu. Citiem vārdiem, čuguna krāsns var lieliski kalpot par oriģināla dizaina elementu. Turklāt, ja krāsniņa ir ar stikla durvīm, tā vislabāk iederēsies viesistabā, aizstājot kamīnu. Tikai paturiet prātā, ka stikla durvīm ir nepieciešama īpaša kopšana, tāpēc tirdzniecības vietās meklējiet speciālos krāsniņām paredzētos stiklu tīrīšanas līdzekļus.

Savukārt, ja jāizvēlas krāsns virtuvei, tad praktiski saimnieki noteikti izvēlēsies krāsni ar  pietiekami plašu plīts virsmu ērtai ēdiena gatavošanai. Tas ir vispraktiskākais un ekonomiskākais čuguna krāsniņas izmantošanas variants, jo līdztekus siltuma nodrošināšanai mājās maksimāli tiek izmantoti visi kurināmā resursi. Tas nozīmē, ka, ieplānojot ēst gatavošanu krāsns kuršanās laikā, nav nepieciešams papildus izmantot gāzi, elektrisko plītiņu vai multivārāmo katlu. Turklāt atsevišķu krāsniņu modeļiem ir iespējams pievienot katlu ūdens sildīšanai, kas apkures sistēmu paradīs maksimāli funkcionālu.

Praktiski padomi efektīvākai krāsns kurināšanai
♦ Lai krāsniņa kalpotu ilgāk, tā jākurina ar sausu, vislabāk jauktu malku. Īpaši piemērota ir alkšņa malka. Piemēram, kurinot ar ozolu vai osi, gadās pārkurināt krāsni. Lai tas nenotiktu, šo malku var papildināt ar alksni. 
♦ Malku nav ieteicams ievietot kurtuvē augstāk par norobežotājiem. Tie parasti ir krāsnī iebūvēti režģis vai speciālas čuguna plāksnes krāsns iekšpuses sānos, kas norobežo malku un ogles, neļaujot saskarties ar krāsniņas sienām.
♦ Krāsnī nedrīkst dedzināt plastmasu, jo, nepietiekamā temperatūrā sadegot, šis materiāls kondensēsies uz dūmvadu sienām, kas var radīt ugunsgrēka risku.

Kā iepriekš noskaidrojām, čuguna krāsnīm salīdzinājumā ar tērauda ir vairākas priekšrocības. Vēl bez visām labajām īpašībām - atkarībā no telpu lieluma - čuguna krāsnis nodrošina maksimālu siltuma atdošanu pat ar nelieliem kurināmā resursiem. Lai saprastu, cik daudz pagaļu vienā kurināšanas reizē nepieciešams, lai telpā iegūtu vēlamo gaisa temperatūru, sāciet kurināšanu ar dažām pagalēm un novērtējiet rezultātu. Tomēr jāpiebilst, ka daudz kas ir atkarīgs no tā, kā ir nosiltināta ēka. Pat ja Jums būs pati dārgākā un lielākā krāsns, bet māja ir slikti nosiltināta, kurināmā patēriņš vienalga būs samērā liels.

Varbūt tieši Jūsu izsapņotajai krāsniņai svētku laikā ir īpaši zema cena? Aplūkojiet čuguna krāsnis no Precesdarbam.lv un, iespējams, atradīsiet jaunu apkures iekārtu savam mājoklim. Ierīkojiet krāsniņu centrālajā vietā mājā un pavadiet siltus, omulīgus vakarus, noraugoties uguns liesmu dejā, kas mutuļo krāsniņā! 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)