Banner 980x90

Iedzīvotāji protestē pret Talsu slimnīcas būvniecības apturēšanu

14.novembrī Talsu novada pašvaldība pēc slimnīcas darbinieku lūguma rīkoja tikšanos ar Talsu novada iedzīvotājiem un SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" Talsu filiāles darbiniekiem.

Tikšanās laikā notika diskusijas ar Talsu novada domes deputātiem, SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" valdes priekšsēdētāju Egiju Širovu un valdes locekli Kristīnu Bidzāni. Uz tikšanos bija ieradies arī LR Saeimas deputāts Edmunds Demiters, Mērsraga novada domes priekšsēdētājs Lauris Karlsons, kā arī biedrības "Latvijas Zaļā kustība" pārstāvji un nodibinājuma Vides izglītības fonda "Par sakoptu Latviju" prezidents Jānis Matulis. Sapulci apmeklēja ap 130 iedzīvotāji, lai paustu savu neizpratni par biedrības "Latvijas zaļā kustība" uzsākto tiesvedību, kas apstādinājusi jaunās slimnīcas būvniecību, iesniedzot tiesā prasību par būvatļaujas tiesiskumu.

Iedzīvotājiem bija iespēja gan deputātiem, gan Jānim Matulim uzdot jautājumus, uz kuriem Matuļa kunga galvenā atbilde bija: tiesiskā valstī ir jāievēro tiesiskums. Neko konkrētu viņš iedzīvotājiem sapulcē nesolīja, norādot, ka no viņa viena nekas neesot atkarīgs, jo kustībā ir pieci valdes locekļi.

"Tiesiskā, demokrātiskā valstī, ja tiek saņemts ES finansējums, ir jāievēro noteiktas procedūras, kas nosaka, ka šādā svarīgā infrastruktūras būvniecībā ir jāievēro vietējo iedzīvotāju viedoklis. Zaļā kustība nav iestājusies pret slimnīcas būvniecību, bet gan pret šo vietu. Diemžēl šobrīd šī Talsu situācija ir iedzīta strupceļā", rezumēja J.Matulis.

Iedzīvotājs A.Skolmeistars pauda savu viedokli, ka tas ir muļķīgi nepārtraukti norādīt uz kapsētu tuvumu slimnīcas būvniecības vietai, viņa ģimenes māja atrodoties turpat netālu, vēl tuvāk kapiem kā slimnīcai paredzētā vieta, un daudzu gadu garumā kopš viņa ģimene tur dzīvo, nekas slikts nav noticis un nekāda diskomforta neesot.

Runājot par tiesiskumu, kāda iedzīvotāja jautāja: "Vai, iestādot jaunu priedi Talsos vecās Soda priedes vietā, ir ticis ievērots tiesiskums, un Jānis Matulis ir saņēmis visas nepieciešamās atļaujas un saskaņojumus?" Uz šo jautājumu J.Matulis atbildēja, ka tā nav šīs dienas tēma.

Matuļa kungs vairākkārt uzsvēra, ka jautājums par slimnīcas būvniecības vietu tika skatīts jau pagājušā gadā, kad arī notika šāda veida iedzīvotāju sapulce, kurā tika izteikts viedoklis par slimnīcas būvniecības vietu. Pēc viņa uzskatiem iedzīvotāju viedoklis tik svarīgā jautājumā ir jāņem vērā, un vajadzēja rīkot vēl kādas iedzīvotāju sapulces. Talsu novada domes priekšsēdētājs Miervaldis Krotovs vērsa uzmanību, ka ir notikušas dažādas sapulces, piemēram, 2011.gada 5.maijā uz veselības aprūpes informatīvo dienu, kur tika sniegta informācija par jaunās slimnīcas projektēšanas gaitu, ieradās ne vairāk kā 15 cilvēki. Kā arī 2011.gada decembrī divas nedēļas Talsu novada būvvaldē ikvienam interesentam bija iespēja iepazīties ar jaunās slimnīcas skiču projektiem, taču divu nedēļu laikā neieradās neviens iedzīvotājs. Tāpat arī abu organizāciju pārstāvji ir tikuši aicināti uz sarunām, diemžēl atsaucība no viņu puses nav bijusi.

Talsu pensionāru biedrības vadītājs Antons Kivlenieks J.Matulim, kurš esot "Saskaņas centra" Talsu līderis, atgādināja, ka puse no vēlētājiem ir pensionāri un viņi J.Matuļa darbību nekādā gadījumā neatbalsta. A.Kivlenieks pauda sašutumu, kā viens zemes gabals var būt dārgāks par cilvēku veselību un dzīvību?! A.Kivlenieks aicināja piecelties tos klātesošos, kuri atbalsta Matuļa kunga rīcību, tomēr tādu zālē nebija. Jau rakstīts, ka kustība iestājas par to, lai slimnīca tiktu būvēta citā vietā. Gan pensionāru, gan arī černobiļiešu pārstāvji un citi iedzīvotāji uzdeva jautājumu, kuras sabiedrības daļas intereses tad Matuļa pārstāvētās organizācijas īsti pārstāv!? Taču sakarīgu atbildi tā arī nesaņēma.

Emocionāls bija Mērsraga novada domes priekšsēdētājs Lauris Karlsons. Viņš paziņoja, ka ir gatavs J.Matuļa priekšā nomesties ceļos, lai tikai viņš atsauc prasību tiesā. Tikmēr Talsu novada deputāts Andris Dedzis atgādināja, ka ir taču valsts svētku nedēļa: "Jāni, uzdāvini Talsiem svētkos dāvanu un atsauc iesniegumu!"

Saeimas deputāts Edmunds Demiters informēja, ka ir saņēmis Talsu novada iedzīvotāju zvanus ar lūgumu iesaistīties šajā procesā, ko viņš šobrīd arī dara: "Gan pozīcijai, gan opozīcijai, kas šo projektu ir apstrīdējusi, ir jāsaprot, ka no šīs situācijas neviena no pusēm vairs nevar iziet kā uzvarētāja. Ir pārliecība, ka nonāksim pie risinājuma, ka slimnīca Talsos būs, un katrs novada iedzīvotājs būs ieguvējs. Sarunas, kas ir notikušas pēdējās nedēļas laikā gan ar domes pārstāvjiem, gan Matuļa kungu, ir radījušas pārliecību, ka tiks rasts risinājums".

Bijušais Talsu pilsētas domes priekšsēdētājs Visvaldis Radelis, kurš uz sapulci bija ieradies no Liepājas, atzina, ka arī viņa Talsu pilsētas vadīšanas laikā Matuļa kungs ir sagādājis daudz raižu.

V.Radelis ieteica šī brīža novada domes deputātiem apsvērt ideju par Matuļa kunga iesaistīšanu domes darbā, jo redzot, cik aktīvi Matuļa kungs šobrīd darbojas, tas būtu labs pienesums novadam.

Šādu pat ideju izteica arī Mērsraga novada domes priekšsēdētājs Lauris Karlsons.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētāja Egija Širova ir pateicīga Talsu novada domes vadībai par sapulces rīkošanu, kā arī iedzīvotājiem un slimnīcas darbiniekiem, kuri bija atnākuši tik kuplā skaitā, aizstāvot savas pilsētas un iedzīvotāju intereses. E.Širova atklāj, ka slimnīca ir iesniegusi tiesā argumentētu iesniegumu ar lūgumu atļaut turpināt būvniecību tiesvedības laikā, kas var ilgt pat vairākus gadus. Eiropas Savienības fondu atbalstītā objekta būvniecības termiņi ir saspringti – nākamā gada beigas, un katra kavēta diena bremzē šo mērķu sasniegšanu. Tiesas lēmums kļūs zināms tikai 7. decembrī. Tātad būvniecības dīkstāve var ieilgt. Slimnīcas darbinieki cer, ka J. Matulis tomēr būs pilsoniski atbildīgs un prasību tiesā atsauks vēl līdz šim datumam.
Pēc iedzīvotāju sapulces notika sarunas starp domes priekšsēdētāju Miervaldi Krotovu, Sociālo un veselības jautājumu komitejas priekšsēdētāju Aināru Lūku, LR Saeimas deputātu Edmundu Demiteru un Jāni Matuli par turpmāko risinājumu. Sarunu dalībnieki vienojās, ka Jānis Matulis iesniegs savus priekšlikumus, pie kādiem nosacījumiem biedrību pārstāvji būs gatavi atsaukt prasību tiesā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)