Banner 980x90

Kārkliņa: mazajās pašvaldībās samazināt deputātu skaitu ir pamatoti

Mazajās pašvaldībās deputātu skaita samazinājums ir pamatots, pilsētas informācijas portālam Talsi24.lv pavēstīja Rojas novada domes priekšsēdētāja Eva Kārkliņa, komentējot Ministru kabineta atbalstīto Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ierosinājumu samazināt deputātu skaitu pašvaldībās un mainīt deputāta statusu, ko pēc ilgas diskusijas atbalstīja arī Saeimas komisija.

"Domāju, ka deputāta skaita samazinājums ir pamatots mazajās pašvaldībās, jo, ja pašvaldībā ir līdz 5000 iedzīvotājiem 13 deputātus nevajag, pietiek ar deviņiem," savu viedokli pauda Rojas novada vadītāja. E.Kārkliņa gan piebilst, ka, viņasprāt, Rīgā deputātu skaitu būtu lietderīgi samazināt par vismaz 40%.

Rojas novada domē šobrīd strādā 13 deputāti, taču atbalstot VARAM ierosinājumu Rojas novadā turpmāk būtu ievēlami deviņi deputāti.

E.Kārkliņa atzīmē, ka deputātu skaita samazināšanā riskus nesaskata, savukārt kā ieguvumus Rojas novada vadītāja min raitāku darbu un iespēju samazināt budžeta izdevumus.

Galīgais lēmums par VARAM sagatavotajiem grozījumiem būs jāpieņem Saeimā. Saskaņā ar VARAM priekšlikumiem jau 2013.gada pašvaldības vēlēšanās novados ar iedzīvotāju skaitu līdz 5000 tiks ievēlēti deviņi deputāti, no 5001 līdz 20 000 iedzīvotājiem - 11 deputāti, no 20 001 līdz 50 000 iedzīvotājiem - 13 deputāti, bet novados ar iedzīvotāju skaitu vairāk nekā 50 000 iedzīvotāji tiks ievēlēti 15 deputāti.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem pēc 2011.gada tautas skaitīšanas, Rojas novadā ir 3972 patstāvīgie iedzīvotāji. Līdz ar to, saskaņā ar ierosinājumu mainīt deputātu skaitu, ja Saeima to atbalstīs, no līdzšinējiem 13 deputātiem Rojas novadā turpmāk būs deviņi deputāti.

Talsi24.lv jau vēstīja, ka ka Talsu novada domes priekšsēdētājs Miervaldis Krotovs VARAM ieceri samazināt deputātu skaitu pašvaldībās vērtē kā nepārdomātu un norāda, ka tā var radīt virkni problēmu. Ieceres atbalstīšanas gadījumā no līdzšinējiem 17 deputātiem Talsu novadā turpmāk būs 13 deputāti.

Tāpat pilsētas informācijas portāls Talsi24.lv jau vēstīja, ka pēc Mērsraga novada domes priekšsēdētāja Laura Karlsona domām, deputātu statusa maiņa ir pilnīgi nevajadzīga, savukārt ierosinājumu samazināt deputātu skaitu pašvaldībās, viņš atbalsta. VARAM ierosinājuma atbalstīšanas gadījumā no līdzšinējiem 13 deputātiem Mērsraga novadā turpmāk būs deviņi deputāti.

Talsi24.lv jau vēstīja, ka valdība 11.decembrī atbalstīja VARAM sagatavotos grozījumus Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kas paredz samazināt novadu pašvaldību domēs un Rīgas pilsētas domē ievēlamo deputātu skaitu. "Reālā prakse apliecina, ka daudzās pašvaldībās darbojas teritoriālās pārstāvniecības princips, taču būtiski ir nevis katrai novada vienībai iestāties par savu taisnību, bet strādāt kopīgi visu pašvaldības iedzīvotāju interešu labā," pauž E.Sprūdžs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)