Banner 980x90

Karlsons: Mērsragā būt deputātam ir goda un uzticības jautājums

Mērsragā būt deputātam ir goda un iedzīvotāju uzticības jautājums - cilvēki ievēl tos, kuri pārstāvēs viņus dažādu lēmumu pieņemšanā, pilsētas informācijas portālam Talsi24.lv pavēstīja Mērsraga novada domes priekšsēdētājs Lauris Karlsons, komentējot Ministru kabineta atbalstīto Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) ierosinājumu samazināt deputātu skaitu pašvaldībās un mainīt deputāta statusu, ko pēc ilgas diskusijas atbalstīja arī Saeimas komisija.

"Deputātu statusa maiņa ir pilnīgi nevajadzīga. Mērsragā deputāti nesaņem vairāk par trīs līdz sešiem latiem mēnesī un arī turpmāk nesaņems. Mērsragā būt deputātam ir goda un iedzīvotāju uzticības jautājums - cilvēki ievēl tos, kuri pārstāvēs viņus dažādu lēmumu pieņemšanā. Ikdienā šie paši deputāti dzīvo un strādā starp mērsradzniekiem. Viņiem nav vajadzīgs ilgstoši sēdēt un izlikties, ka pieņem iedzīvotājus, jo tas viņu ikdienā jau tāpat notiek - pat uz ielas," savu viedokli pauda Mērsraga novada vadītājs.

Viņš arī atzīmē, ka jau šobrīd visus darbus pašvaldībā paveic izpildaparāts, bet deputāti kā lēmējvara ir atdalīta.

Savukārt komentējot VARAM ierosinājumu samazināt deputātu skaitu pašvaldībās, L.Karlsons atzina, ka šo ieceri atbalsta, jo tā būs nedaudz vieglāk nodrošināt kvorumu. Šobrīd Mērsraga novada pašvaldībā strādā 13 deputāti, taču atbalstot VARAM ieceri, par deputātu skaita samazināšanu, turpmāk varētu tikt ievēlēti deviņi.

Kā atzīst Mērsraga novada vadītājs - šajā iecerē būtiskus riskus viņš nesaskata. "Pozitīvi ir tas, ka būs vieglāk, ātrāk un efektīvāk strādāt, jo nebūs tik liels personu loks, kuriem daudz kas jāpaskaidro. Savukārt negatīvs aspekts būs tas, ka mazāk tiks pārstāvētas dažādas iedzīvotāju grupas," norādīja L.Karlsons.

Viņš vēlreiz akcentēja, ka finansiāli būtiskas pārmaiņas neprognozē, jo nav plānots deputātiem maksāt vairāk. "Nauda vajadzīga bērniem, infrastruktūrai un attīstības projektiem," uzsvēra novada vadītājs.

Galīgais lēmums par VARAM sagatavotajiem grozījumiem būs jāpieņem Saeimā. Saskaņā ar VARAM priekšlikumiem jau 2013.gada pašvaldības vēlēšanās novados ar iedzīvotāju skaitu līdz 5000 tiks ievēlēti deviņi deputāti, no 5001 līdz 20 000 iedzīvotājiem - 11 deputāti, no 20 001 līdz 50 000 iedzīvotājiem - 13 deputāti, bet novados ar iedzīvotāju skaitu vairāk nekā 50 000 iedzīvotāji tiks ievēlēti 15 deputāti.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem pēc 2011.gada tautas skaitīšanas, Mērsraga novadā ir 1638 patstāvīgie iedzīvotāji. Līdz ar to, saskaņā ar ierosinājumu mainīt deputātu skaitu, ja Saeima to atbalstīs, no līdzšinējiem 13 deputātiem Mērsraga novadā turpmāk būs deviņi deputāti.

Talsi24.lv jau vēstīja, ka Talsu novada domes priekšsēdētājs Miervaldis Krotovs VARAM ieceri samazināt deputātu skaitu pašvaldībās vērtē kā nepārdomātu un norāda, ka tā var radīt virkni problēmu. Ieceres atbalstīšanas gadījumā no līdzšinējiem 17 deputātiem Talsu novadā turpmāk būs 13 deputāti.

Tāpat pilsētas informācijas portāls Talsi24.lv jau vēstīja, ka valdība 11.decembrī atbalstīja VARAM sagatavotos grozījumus Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kas paredz samazināt novadu pašvaldību domēs un Rīgas pilsētas domē ievēlamo deputātu skaitu.

"Reālā prakse apliecina, ka daudzās pašvaldībās darbojas teritoriālās pārstāvniecības princips, taču būtiski ir nevis katrai novada vienībai iestāties par savu taisnību, bet strādāt kopīgi visu pašvaldības iedzīvotāju interešu labā," pauž E.Sprūdžs.

Savukārt plašsaziņas līdzekļos jau vēstīts, ka Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija 15.janvārī pēc ilgas diskusijas tomēr nolēma atbalstīt VARAM ierosinājumu samazināt deputātu skaitu pašvaldībās un mainīt deputāta statusu, svītrojot no Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likuma normu, kas nosaka, ka deputāts pienākumus pilda no darba brīvajā laikā. E.Sprūdžs deputātiem apgalvoja, ka svītrojamā norma dod iedzīvotājiem maldīgu signālu par pašvaldības deputāta darbu, tās svītrošana neko pēc būtības nemainīs, tā ir tikai tāda "mājas tīrīšana, nekas vairāk". Ministrs arī norādīja, ka deputātu atalgojuma noteikšana joprojām paliek katras pašvaldības domes ziņā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)