Banner 980x90

Kredīti un atbildīgas aizņemšanās principi

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com
Līdz ar nebanku kredītdevēju ienākšanu Latvijas tirgū 2006.gadā, Latvijas iedzīvotāji iepazina jēdzienus "ātrie kredīti" un "atbildīga aizņemšanās". Ja pirmais ir saprotams, jo par to ir rakstīts daudz, tad otrs bieži vien tiek dažādi interpretēts.

Atbildīga aizņemšanās ir izsvērta, konkrētajai vajadzībai un savam vai ģimenes budžetam atbilstoša apmērā veikta finanšu līdzekļu ņemšana kredītā, atmaksājot gan aizņēmuma summu, gan komisijas un procentu maksājumus. Līdz ar to ātrie kredīti, kas tiek ņemti, balstoties uz atbildīgas aizņemšanās principiem:
- ir drošāki Jūsu ģimenei un ilgtermiņā nerada sarežģījumus;
- tiek tērēti pilnībā mērķim, kura dēļ tie tika ņemti;
- 99% gadījumu tiek atmaksāti laikus.

Kā tas ir – aizņemties atbildīgi?
Lai aizņemtos atbildīgi, ir nopietni jāattiecas pret kredīta ņemšanu. Tas nozīmē, ka ar pieteikuma sagatavošanu nevajadzētu steigties, jo tādā gadījumā Jums var nepietikt laika izpētīt gan personisko finanšu situāciju un tās perspektīvas, gan izanalizēt kredītdevēju piedāvājumu. Neatkarīgi no aizņēmumu veida – ātrie kredīti vai ilgtermiņa aizņēmumi – tos ieteicams analizēt, izpētot šādus aspektus:
- kredīta maksājumu lielums ik mēnesi un iespējas to atmaksāt visā saistību izpildes periodā;
- iespējamās izmaiņas pastāvīgo ienākumu apjomā pašlaik un turpmāk;
- aizdevuma atmaksas veids – pašrocīgi ik mēnesi vai arī izmantot automātisko maksājumu priekšrocības.

Esošā piedāvājuma analīze – pamats pārdomātam lēmumam
Pirms pieteikties aizdevumam, vēlams izanalizēt esošo piedāvājumu Latvijas tirgū. Lai to paveiktu, ļoti noderīgas ir interneta vietnes, kurās aizdevēju piedāvātie ātrie kredīti ir salīdzināti pēc izsniegšanas ātruma, procentu un komisijas maksājumu apjoma un uzņēmuma darba laika. Tajā pašā laikā ir svarīgi iedziļināties katra piedāvājuma būtībā, izanalizējot, kādas saistības Jūs potenciāli uzņemsieties, izvēloties kādu no aizdevēju piedāvājumiem. Ir vērts pievērst uzmanību:
- ikmēneša un kopējām aizdevuma izmaksām, atsevišķi izdalot pamatsummu, procentus un komisijas maksu;
- gada un ikmēneša procentu likmēm, papildus izmaksām un to mainīgumam;
- vai ir paredzētas papildus izmaksas, veicot ātrāku aizdevuma atmaksu;
- iespējamām sankcijām, ja kāds no ikmēneša maksājumiem tiks apmaksāts vēlāk vai neapmaksāts vispār.

Profesionāļu atbalsts līdzēs arī saspringtās situācijās
Visbeidzot par sarežģītāko – kā rīkoties, ja ir grūtības apmaksāt ikmēneša maksājumu summu. Šādā situācijā nedrīkst izlikties, ka nekas nav noticis un tā ir jārisina pēc iespējas ātrāk. Lai ātrie kredīti neradītu nopietnus izaicinājumus, ir vērts laikus sazināties ar aizdevēja klientu apkalpošanas dienestu vai kredītspeciālistu, jo:
- vairums kredītdevēju Jums palīdzēs šādās situācijās un piedāvās piemērotas alternatīvas;
- Jums palīdzēs vienoties par maksājumiem, kurus varat šobrīd atļauties un kurus varat atlikt;
- Jums palīdzēs mainīt atmaksas grafiku un ikmēneša summas apjomu – labāk maksāt nedaudz, nekā nemaksāt nemaz.

Ātrie kredīti palīdzēs risināt finansiālus izaicinājumus. Izvēloties aizņemties, dariet to atbildīgi, izvērtējot savas un savas ģimenes iespējas veikt laicīgu aizdevuma atmaksu!

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)