Banner 980x90

Krotovs: attīstība Talsu novadā neapstāsies

Intervija ar bijušo Talsu novada domes priekšsēdētāju Miervaldi Krotovu notika neilgi pirms viņa atbrīvošanas no vairāk nekā trīs gadus un septiņus mēnešus ieņemtā amata, par ko pilsētas informācijas portāls Talsi24.lv jau vēstīja. Viņa iekšējā nosvērtība un apdomīgās atbildes šādā dramatiskā atmosfērā izraisīja cieņu. Jautāts par gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām, Krotovs norāda, ka neatkarīgi no tā, kurus deputātus ievēlēs, attīstība novadā neapstāsies.

Cik lielā mērā jūs šobrīd balstāties uz novada uzņēmējiem? Vai dome kaut kā īpaši veicina, lai uz novadu pārnāktu kaimiņu uzņēmēji, attīstās šeit, rada jaunas darbavietas?

Katrā ziņā Talsu novada pašvaldība ir ļoti ieinteresēta, lai tās teritorijā uzņēmējdarbība, uzņēmēju skaits, darbavietas un tā rezultātā arī nodokļi palielinātos. Protams, pašvaldībai nav lielu iespēju to sekmēt, izņemot infrastruktūras sakārtošanu, nekustamā īpašuma nodokļa samazināšanu un pievilcīgas vides radīšanu. Lai tie uzņēmēji, kas šeit jau darbojas, gan paplašinātu savu ražošanu - piemēram "Talsu piens", "Talsu gaļa" u.c., gan rastos jauni. Talsos ir biznesa inkubators, kurā savas idejas var uzsākt un realizēt jaunie uzņēmēji.

Vai šo inkubatoru uztur pašvaldība?

Nē. Tas ir Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) projekts, un Talsu filiāle ir Ventspils inkubatora sastāvdaļa. Katrā ziņā tas ir tepat uz vietas - Mierā ielā 35, līdz ar to tā ir reāla atspēriena iespēja vietējiem uzņēmējiem ar 80 līdz 85% atbalstu pirmajā pastāvēšanas gadā.

Vai šobrīd inkubatorā ir brīvas vietas?

Jā, bet tur jāaizstāv unikālā biznesa ideja un jāpierāda sava piemērotība.

Skatos, ka jūs esat ļoti saliedēti – gan dome, gan vietējie uzņēmēji no "Talsu Komersantu kluba" ir lieli patrioti...

Idejiski pašvaldībai ir svarīgi, lai mūsu uzņēmēji būtu stabili un stipri, lai viņi strādātu ar labiem rezultātiem, jo - ja ir turīgi uzņēmēji, tad arī pašvaldība ir stipra, bagāta un spējīga nodrošināt vai atbalstīt tās jomas, kas ir vajadzīgas uzņēmējdarbībai un tās iedzīvotājiem.

Pēc iedzīvotāju skaita Talsu novads šobrīd ir pārspējis Tukuma novadu. Vai tas nozīmē, ka demogrāfiskā tendence tomēr ir pozitīva?

Nē, tas tā nav, jo jau novada izveidošanas sākumā iedzīvotāju skaita ziņā mēs bijām lielāki par Tukuma novadu. Visā visumā šī tendence uz ārzemēm izbraukušo skaita ziņā ir līdzīga, tā kā man ir grūti salīdzināt vai vilkt kādas paralēles.

Vai šobrīd neveidojat pārāk centralizētu pārvaldi - jums tomēr novadā ir daudz pagastu un četras pilsētas?

Mans personiskais un arī daudzu pozīcijas deputātu viedoklis ir, ka novada attīstībai jānotiek visā plašajā un zaļajā teritorijā. Protams, Talsiem kā centram ir straujāk un pamatīgāk jāattīstās, bet, realizējot arī pašvaldības projektus, mēs tiešām visos pagastos un visās pilsētās cenšamies vai nu kaut ko jaunu uzbūvēt, vai aprīkot, vai attīstīt. Piemēram, 1.februārī atklāta Talsu novada Upesgrīvas speciālās internātpamatskolas rekonstruētā dzīves iemaņu korpusa un internāta jaunā ēka. Lai cilvēki un uzņēmēji justu, ka pašvaldība par viņiem domā. Nedrīkst būt tādas "nomales". Protams, ir faktori, ko pašvaldība nevar ietekmē, piemēram, maģistrālie ceļi, starppilsētu satiksmes organizācija.

Vai šobrīd cenšaties pašvaldības konkursos un pasūtījumos priekšroku dot vietējiem uzņēmējiem?

Pašvaldībai ir jāievēro valstī esošā likumdošana. Protams, ļoti svarīgi, kāds ir sagatavots nolikums, bet varu teikt, ka mūsu uzņēmēji ir aktīvi un sagatavo labus pieteikumus. Absolūti lielākajā daļā pašvaldības iepirkumu konkursu uzvar mūsu uzņēmēji.

Šobrīd Ventspilij ar Talsiem ir kopēja reģionālā slimnīca. Ventspils mērs Aivars Lembergs izteicis bažas, ka nākamajam gadam no valsts budžeta ir atvēlēts mazāks finansējums, kas var radīt problēmas veselības aprūpes jomā. Vai plānojat solidāri ar Ventspils domi kaut kā iedarboties uz valdību, lai Veselības ministrija pārskatītu šo finansējumu?

Sastādot šī gada budžetu, veselības aprūpei varbūt netika iedalīts tik daudz, cik nepieciešams, bet es ļoti ceru, ka nodokļu ieņēmumi valstī pildīsies labi un būs iedzīvotājiem labvēlīgi budžeta grozījumi.

Tika iekasēts par 2,7% vairāk nodokļu par 2012.gadu, kā bija plānots pamatbudžeta prognozēs.

Jā, un tā ir laba zīme. Es domāju, ka arī 2013.gads būs līdzīgs.

Cik noprotu, ka slimnīcas celtniecība jaunajā vietā tikai tagad sāksies?

Attiecībā par celtniecību viss nav tik vienkārši. Nesen bija apgabaltiesas sēde, kurā izskatīja "Latvijas Zaļās kustības" (Jāņa Matuļa) protestu. Apelācijas lietu par atļauju turpināt Talsu jaunās slimnīcas būvniecību laikā, kamēr notiek organizācijas "Latvijas Zaļā kustība" ierosinātā tiesvedība, nolemts skatīt atklātā tiesas sēdē 7.februārī. Vēl nezinām rezultātu, bet tuvākajās dienās tas taps zināms, un mēs ļoti ceram, ka tas būs slimnīcai un pašvaldībai pozitīvs.

Līdz vēlēšanām atlikuši četri mēneši. Vai domē šobrīd valda konstruktīva gaisotne?

Es gribētu teikt, ka vēl varbūt nav tādas krasas opozīcijas nostājas demonstrācijas, taču budžeta sagatavošanas gaitā mēs redzam arī priekšlikumus, kuriem nav finansējuma. Laba lieta, mēs to darīsim, bet - kur ir nauda?

Pagaidām esat valdošais spēks. Ir nodibinājusies partija "Talsu novada attīstībai". Vai jūs arī kā saukli izvirzīsiet novada attīstību, vai jums tomēr ir cits priekšstats par to, kas Talsu novadam šobrīd svarīgākais, piemēram, stabilitāte un pēctecība?

Es domāju, ka neatkarīgi no tā, kādus deputātus ievēlēs, lai būtu secība un pēctecība, ir jāvadās pēc apstiprinātās novada Attīstības programmas, ko mēs visi - iedzīvotāji, deputāti - kopīgi izstrādājām. Būtu nepareizi tagad kaut ko pēkšņi mainīt. Protams, nekas dzīvē nestāv uz vietas, visu laiku ir pie tā jāstrādā. Mēs jau varam realizēt tikai tos projektus, kas ir ierakstīti mūsu Attīstības programmā, nevaram pēkšņi neko izdomāt no zila gaisa, jo tad mēs nesaņemtu atbalstu. Paļaujos, ka iedzīvotāji izvēlēsies tos deputātus jeb tos cilvēkus, kuriem viņi uzticas. Es domāju, ka attīstība novadā neapstāsies.

Vai Eiropas Savienības finansētie projekti turpināsies?

Turpināsies. Nekas neapstāsies. Faktiski iedzīvotājiem pēc pašvaldību vēlēšanām 1.jūnijā nevajadzētu sajust kaut kādus satricinājumus, kaut kādas negatīvas izmaiņas vai lēmumu kavēšanās.

Vai jūs pats kandidēsiet? Būsiet Zemnieku savienības karognesējs?

Domāju, ka es kandidēšu, jo ir daudzas iestrādnes, pie kurām darbs būtu vēl jāturpina. Ir daudzas idejas, kuras gribētu realizēt, ir daudz izaicinājumu saistībā ar nākamo plānošanas periodu, principiem vidējā termiņa pašvaldības budžeta veidošanā, mehānismiem Eiropas struktūrfondu un valsts līdzekļu piesaistē.

Mēdzat fanot par ziemas ralliju "Liepāja - Ventpils"?

Jāatzīst, pats gan neesmu aktīvs šī sporta veida atbalstītājs, bet katrā ziņā "Talsu rallijā" vienmēr esmu skatītājos.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)