Banner 980x90

Mobilie telefoni – kā izvēlēties piemērotāko?

Foto: Xnet.lv
Foto: Xnet.lv
Laiks, kad mobilie telefoni bija paredzēti zvanīšanai un īsziņu sūtīšanai, ir pagājis. Šobrīd mobilais telefons spēj pildīt virkni funkciju, kas mūsu ikdienu padara interesantāku un vienkāršāku. Taču – kā izvēlēties piemērotāko tālruni? Atbildi uz šo jautājumu atradīsi šajā rakstā.

Telefonu veidi
Lai gan skārienjutīgie mobilie telefoni ir lielākā piedāvājuma daļa, joprojām pieejami arī klasiskie telefoni ar fiziskām pogām. 

Veikt izvēli starp šiem diviem telefonu veidiem nav sarežģīti:
- telefoni ar skārienjutīgu ekrānu piedāvā plašas iespējas gan izklaidei, gan darba uzdevumu veikšanai. Tiem ir liels, spožs ekrāns, plašs funkciju un aplikāciju loks, kā arī elegants izskats;
- parastie mobilie telefoni ar pogām ir ļoti vienkārši un paredzēti pamatfunkcijām – zvanīšanai un īsziņu sūtīšanai. Modernākiem modeļiem ir arī iebūvētā kamera, atmiņas karšu slots, radio un dažas aplikācijas. Taču galvenā šo mobilo tālruņu priekšrocība ir ilgais baterijas darbības laiks un zemā cena. Ja telefonu vēlies izmantot tikai zvanīšanai un SMS sūtīšanai, klasiskais telefons ir Tev piemērota izvēle.

Trīs padomi izvēles atvieglošanai
Mobilie telefoni atšķiras pēc ļoti daudziem parametriem. Lai neapjuktu un spētu izvēlēties, ņem vērā šos trīs padomus:
- definē, kādiem nolūkiem telefonu plāno izmantot, piemēram, zvanīt, atbildēt uz e-pastiem, skatīties video vai iegādāties preces;
- nosaki aptuveno cenas amplitūdu;
- iepazīsties ar atbilstošo telefonu specifikāciju gan internetveikala aprakstā, gan uzņēmuma mājaslapā.

Cik lielu ekrānu izvēlēties?
Ja ar telefonu esi paredzējis skatīties seriālus un filmas vai lasīt e-grāmatas, izvēlies telefonu ar pēc iespējas lielāku ekrānu (virs 4 collām pa diagonāli). Pievērs uzmanību arī ekrāna izšķirtspējai – jo tā būs lielāka, jo asāks (skaidrāks) būs attēls. 

Megapikseļi – svarīgs, bet ne noteicošs faktors
Vēlies ar telefonu uzņemt lieliskus attēlus? Pirms tā iegādes pārbaudi, kādas fotogrāfijas ar konkrēto telefona modeli var uztaisīt. Sabiedrībā plaši izplatīts stereotips, ka vairāk megapikseļu nozīmē labāku attēlu kvalitāti, taču tā nebūt nav. Protams, 16 megapikseļu kamera būs krietni jaudīgāka par kameru, kurai ir 5 megapikseļi, bet, ja atšķirība ir vien pāris megapikseļu, vērā jāņem arī citi faktori, jo fotogrāfiju un video kvalitāti ietekmē arī sensora izmērs, lēcu dzidrums un citi parametri. Savukārt, ja selfiji ir Tava ikdiena, izvēlies telefonu ar priekšējo kameru.

Lai visam pietiktu vietas
Ja telefonu esi pieradis izmanot kā savu iemīļotāko fotogrāfiju, video un filmu glabātuvi, izvēlies tālruni ar atmiņas kartes slotu vai lielu iebūvētās atmiņas apjomu. Un vienmēr atstāj vietu rezervei – lai telefons darbotos kvalitatīvi, vismaz 10 procentiem no tālruņa atmiņas jābūt brīviem. 

Pat ja telefonam ir atmiņas kartes slots, tas nebūt nenozīmē, ka vari nepievērst uzmanību iebūvētās atmiņas apjomam – virkne aplikāciju var tik instalētas tikai iebūvētajā atmiņā. Ņem vērā arī to, ka vismaz pāris gigabaitu aizņem telefona operētājsistēma.

Sporto vai esi aktīvā dzīvesveida piekritējs? Pievērs uzmanību drošībai!
Virkne telefonu ir aprīkoti ar dažādām aizsardzības funkcijām, piemēram:
- aizsardzību pret mitrumu;
- aizsardzību pret putekļiem;
- aizsardzību pret šķidrumiem.

Dažiem telefonu modeļiem ir arī pret skrāpējumiem pasargāts ekrāns, taču ekrānu iespējams pasargāt, iegādājoties aizsargstikliņu vai aizsargplēvi. Savukārt pret skrāpējumiem uz korpusa un daļēji arī triecieniem pasargā telefona maciņi un vāciņi.

Android vai iOS? Varbūt Microsoft vai Blackberry?
Neņemot vērā salīdzinoši vienkāršākos telefonus, kuriem ir ražotāja operētājsistēma, izplatītākās operētājsistēmas ir Android, iOS, Microsoft un Blueberry.

Android ir populārākā operētājsistēma pasaulē, un ar to tiek aprīkoti liela daļa zināmāko ražotāju telefoni (Sony, HTC, Samsung, Huawei un citi). Android telefoniem pieejama virkne dažādu aplikāciju, un to lietošana ir patiešām ērta, pateicoties plašajām pielāgošanas iespējām.

iOS operētājsistēma savukārt pieejama tikai Apple mobilajiem tālruņiem. iOS operētājsistēma tiek uzskatīta par drošāku (salīdzinot ar Android), turklāt mobilie telefoni ar šo operētājsistēmu ir ļoti ērti savienojami un sinhronizējami ar citām Apple ierīcēm, piemēram, portatīvo datoru.

Microsoft – mobilie telefoni ar Microsoft operētājsistēmu pie sirds ies tiem, kuri pieraduši izmantot Windows operētājsistēmu arī datorā.

Savukārt Blackberry mobilie telefoni galvenokārt paredzēti biznesa vajadzībām. Tie izceļas ar īpaši augstu datu aizsardzības līmeni, taču jāņem vērā, ka Blacberry telefoniem ir salīdzinoši mazāk aplikāciju.

Mobilie telefoni un internetveikali
Arvien lielāku popularitāti šobrīd iekaro internetveikali – iegādāties nepieciešamo internetā ir ne vien ērtāk, bet arī lētāk. Taču, lai pirkums neradītu vilšanos, ieteicams izvēlēties interneta veikalu ar vairāku gadu pieredzi un labu reputāciju. Šiem parametriem atbilst Xnet internetveikals, kas tika atvērts 2003. gadā, un saviem klientiem piedāvā augstas kvalitātes preces par patīkamām cenām. Ienāc Xnet.lv un pārliecinies par to pats!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)